Vegetarijanski čili s tofujem – recepti za jedi s čilijem

Vegetarijanski čili s tofujem
PREPROSTI VEGETARIJANSKI RECEPTI! POGLEJ VEČ!

Vegetarijanski čili s tofujem je Mehiška jed, ki je izredno priljubljena med vegetarijanci. Na splošni je čili okusna jed na žlico, ki nekoliko zapeče.  Vegetarijanci ne uživajo mesa, vendar vseeno poznamo tri vrste vegetarijancev. Vegani ne uživajo nit rib in jajc, prav tako ne jedo mlečnih izdelkov.

Vegetarijanci sicer ne jedo rib in mesa, medtem ko nekateri med njimi jedo jajca in mlečne izdelke. Vegetarijanska hrana, ki temelji predvsem na ogljikovih hidratih, stročnicah, zelenjavi, orehih, sadju in semenih, je v današnjem času pri pestri ponudbi tovrstnih živil lahko zelo okusna in tudi dovolj hranljiva.

Vegetarijanski čili s tofujem

Vegetarijanski čili s tofujem je poznana mehiška jed. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3 velike čebule
  • 3 stroke česna
  • 1 očiščen svež zeleni čili
  • 2 žlički nepekočega čilija v prahu
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1/2 žličke posušenega origana
  • 4 žlice olivnega olja
  • 400 gramov paradižnikov iz pločevinke
  • 1/2 litra vroče zelenjavne jušne osnove
  • 630 gramov čvrstega tofuja
  • 400 gramov kuhanega rdečega fižola
  • sol in črni poper
  • svež koriander

Priprava čilija s tofujem

Čebulo očistimo in  narežemo na večje kose, prav tako očistimo česen in čili. Nato damo narezano čebulo, česen, zeleni čili, nepekoči čili, mleto kumino in origano v mešalnik in vse sestavine gladko zmešamo. 

V večji ponvi segrejemo olivno olje in dodamo zmes s čebulo, česnom in začimbami. Čebulno zmes pražimo nekaj časa, tolik da prijetno zadiši. nato damo v ponev polovico odcejenih in drobno sesekljanih paradižnikov. Nekaj časa počasi dušimo, da se omaka lepo zgosti. Čez nekaj časa dodamo še preostale paradižnike in vse skupaj spet nekaj časa počasi dušimo, da omaka povre in se zgosti. Prilijemo zelenjavno jušno osnovo in kuhamo še približno 10 minut, da se jed zgosti.

V jed dodamo še čvrst, na kocke narezan tofu, kuhan rdeč fižol in paradižnikov sok iz pločevinke. Kuhamo še osem minut, da se jed dobro pregreje. Vmes ko se jed še počasi kuha, z zajemalko po tofuju polivamo omako, vendar ne mešamo, da tofu ne razpade. Po okusu dodamo še poper in sol, jed okrasimo s svežim koriandrom in še vročo postrežemo. 

Tofu

Tofu pridelujejo iz kuhane, zmlete in odcejene soje. Tofu nima svojega lastnega okusa, razen če je prekajen, zato se hitro navzame okusa raznih omak ali polivk. Tofu ne vsebuje maščobe, je mehak in smetanast. Uporabljamo ga za pripravo raznih jedi, koto so omake, narastki in druge jedi, lahko pa ga tudi ocvremo, spečemo na žaru ali skuhamo.

Pred uporabo tofu splahnemo z mrzlo vodo in ga osušimo. Vegetarijanci uživajo tofu predvsem zaradi zagotavljanja kakovostnih beljakovin.

Seitan

Poleg tofuja poznamo tudi seitan, ki je prav tako dober vir beljakovin. Pridobivanje seitana je mnogo bolj preprosto, ko pridobivanje tofuja. Seitan pridobivajo tako, da pšenično moko spirajo z vodo.

To je poseben proces, pri katerem sperejo škrob, kar preostane pa je čisti gluten, to je tudi skupni ime za pšenične beljakovine.

Uživanje seitana ni primerno za ljudi, ki bolehajo za celiakijo. 

Curry za vegetarijance

Indijska kuhinja je s svojimi aromatičnimi začimbami kot ustvarjena za vegetarijance, saj jim ponuja pestro izbiro najrazličnejših zelenjavnih jedi. Značilni indijski jedilnik, ki je sestavljen iz različnih omak, riža in kruha, je odlična osnova za hranljivo in uravnoteženo vegetarijansko kosilo ali večerjo. Pripravimo pa lahko tudi curry za otroke, v prodaji so tudi zelenjavni veggi curry, ki je pripravljen posebej za otroke, to pomeni da ni pekoč in je primeren za otroško prehrano. 

Za mešani zelenjavni curry potrebujemo naslednje sestavine:

  • 2 žlici sončničnega olja
  • 2 žlički zmletega koriandra
  • 1/4 žličke čilija
  • 1/4 žličke kurkume
  • 2,5 cm sveže, olupljene in nastrgane ingverjeve korenine
  • 1 sesekljana čebula
  • 2 strta stroka česna
  • 1 cvetača razdeljena na cvetke
  • 2 na koščke narezana korenčka
  • 2 na koščke narezana krompirja
  • 45 gramov nastrganega in zmiksanega svežega kokosa
  • 150 ml vrele vode
  • 1 na koščke narezana zelena paprika
  • 1 očiščen, drobno sesekljan svež zeleni čili
  • 400 gramov paradižnika iz pločevinke
  • sol in črni poper
  • sok 1/2 limone

V večji ponvi segrejemo olje in dodamo koriander, čili v prahu in kurkumo. Med mešanjem pražimo 1 minuto in nato dodamo ingver, čebulo in česen. Pražimo še 5 minut, da se čebula zmehča, vendar ne sme porjaveti. Nato v ponev stresemo cvetačo, krompir in korenček, ter jih temeljito zmešamo z začimbami. Vse skupaj med občasnim mešanjem pražimo 5 minut.

V lonček damo kokos, prilijemo vrelo vodo in mešamo, da se kokos razpusti. V ponev damo še zeleno papriko, čili, paradižnik, kokosovo mleko, sol in poper. Vse skupaj dobro premešamo, zavremo in nato pokrijemo, rušimo pol ure, toliko da se zelenjava zmehča. Nato primešamo limonin sok, po želji okrasimo s koriandrom in takoj ponudimo. 

Vegetarijanski čili: