Veganska sladica v kozarcu je odlična izbira za nekaj izjemno elegantnega in svežega. Sivka dodaja nežen cvetlični pridih, ki se čudovito dopolnjuje z različnimi sadnimi in kremnimi plastmi.
Priprava veganskih sladic v kozarcu je zabavna in ustvarjalna, saj omogoča veliko prilagodljivost glede sestavin in plasti.
Veganska sladica v kozarcu s sivko
Sestavine za vegansko sladico s sivko
- 400 ml kokosove smetane(ohladite v hladilniku čez noč)
- 2 žlici agavinega sirupa (ali več po okusu)
- 1 čajna žlička suhe sivke
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 300 g svežih malin(ali katero koli drugo sezonsko sadje)
- 1 žlica agavinega sirupa
- Sok pol limone
- 200 g veganskih piškotov; Oreo brez polnila
- 2 žlici stopljenega kokosovega
Recept za vegansko sladico s sivko po korakih
- V majhni ponvi na srednjem ognju segrejte 100 ml kokosove smetane, suho sivko, agavin sirup in vaniljev ekstrakt. Segrevajte samo toliko, da se sestavine združijo in sivka začne oddajati svoje arome, približno 3-5 minut.
- Odstavite z ognja in pustite, da se mešanica infuzira 15 minut. Nato precedite, da odstranite sivkine cvetove.
- Ohlajeno sivkino smetano stepite skupaj z ostalim delom kokosove smetane, dokler ne postane puhasta.
- V skledi zmečkajte maline (ali drugo sadje), agavin sirup in limonin sok, da dobite grobo sadno omako.
- Piškotna plast: Piškote zdrobite v drobne kose in jih zmešajte s stopljenim kokosovim oljem, da dobite nekakšen “pesek”.
- Sestavljanje sladice: Na dno vsakega kozarca dajte plast piškotne drobtine. –
- Dodajte plast sadne omake. – Zaključite z debelo plastjo sivkine kreme. – Postopek ponovite, dokler ne napolnite kozarcev.
- Dekoracija in hlajenje: Sladico lahko okrasite z nekaj svežimi malinami, sivkinimi cvetovi ali drobno sesekljanimi lističi sveže mete.
- Postavite v hladilnik za vsaj 2 uri, da se okusi prepojijo in sladica postane čvrsta.
Ideje in nasveti za pripravo veganskih sladic v kozarcu
- Izbira kreme:
- Kokosova smetana je odlična izbira za pripravo bogate in kremaste teksture. Za najboljše rezultate jo ohladite čez noč, da se smetana loči od vode.
- Kasava ali tapiokin škrob se lahko uporabi za zgostitev sadnih omak ali krem, ne da bi vplival na okus.
- Avokado je še ena odlična možnost za kreme, saj ustvari gladko in kremasto teksturo, ki je idealna za čokoladne ali sadne sladice.
- Oreščki in semena, kot so indijski oreščki ali sončnična semena, predhodno namočeni in nato zmiksani, so odlični za pripravo bogatih in kremastih nadevov.
- Sladila:
- Izogibajte se medu, saj ni veganski. Namesto tega uporabite agavin sirup, javorjev sirup, kokosov sladkor ali datljev sirup. Ta sladila dodajo nežno sladkost in so odlična za uravnavanje okusov.
- Piškotna osnova:
- Pri izbiri piškotov bodite pozorni, da so resnično veganski (brez mlečnih izdelkov in jajc). Oreo piškoti so pogosto veganski, a vedno preverite etiketo. Alternativno, uporabite domače ali kupljene veganske piškote, ki jih zdrobite in zmešate s stopljenim kokosovim oljem ali veganskim maslom.
- Sadni sloji:
- Izkoristite sezonsko sadje za svežino in naravno sladkost. Sveže ali kuhane sadne omake so odlične za dodajanje živahnih barv in okusov.
- Čokolada:
- Uporabite vegansko temno čokolado za bogate čokoladne plasti ali za okras. Veganska čokolada brez mlečnih sestavin je na voljo v večini trgovin z zdravo hrano in supermarketih.
- Dodatki za okras in okus:
- Začimbe kot so cimet, vanilja in kardamom lahko dodajo globino okusov.
- Oreščki in semena ponujajo hrustljavo teksturo in dodaten okus.
- Užitni cvetovi in sveže ali suho sadje lahko dodajo barvni kontrast in vizualno privlačnost.
- Serviranje in shranjevanje:
- Veganske sladice v kozarcu so idealne za pripravo vnaprej. Shranjujte jih v hladilniku do postrežbe, idealno pokrite, da ohranite svežino.
- Pred postrežbo sladico pustite nekaj minut na sobni temperaturi, da se okusi in teksture nekoliko omehčajo.