Kako pripravimo pasirano fižolovo juho? Pasirana fižolova juha je kremasta in okusna jed na žlico, ki jo lahko pripravimo z minimalnimi sestavinami. Primerna je za hladne dni, ko želimo tople in hranljive jedi. Ta juha je tudi odličen način, kako v svojo prehrano vključiti več beljakovin in vlaknin, saj je fižol bogat z obema. Poleg tega je juha vegetarijanska, zato je primerna za vse, ki se izogibajo mesu in živalskem izdelku.
Recept za pasirano fižolovo juho
Sestavine za kremno fižolovo juho:
- 250 g suhega belega fižola (ali dve konzervi kuhanega belega fižola)
- 1 velika čebula, nasekljana
- 2 korenčka, narezana na kocke
- 2 stebli zelene, narezani na kocke
- 3 udarna česna, sesekljani
- 1 lovorjev seznam
- 1 žlička mlete paprike
- 1 žlička kumine
- 1 žlička suhega timijana
- 1,5 l zelene jušne osnove
- Sol in poper po okusu
- 2 žlici olivnega olja
- Sok ene limone
- Svež peteršilj za okras
Postopek:
- Priprava fižola: Če uporabljate suhi fižol, ga čez noč namočite v hladni vodi. Naslednji dan ga odcedite in sperite. Če uporabljate konzerviran fižol, ga dobro sperite pod tekočo vodo.
- V velikem loncu segrejte olivno olje na srednje visoki temperaturi. Dodajte nasekljano čebulo, korenček in zelen ter pražite približno 5 minut, dokler zelenjava ne postane mehka.
- Dodajanje česna in začimb: Dodajte sesekljan česen, mleto papriko, kumino in timijan ter pražite še 1-2 minuti, da sprostite aromo.
- Dodajanje fižola in jušne osnove: V lonec dodajte pripravljene fižole in lovorjev list. Premešajte, da se sestavine povežejo, nato dodajte zeleno jušno osnovo in zavrite. Zmanjšajte temperaturo in pustite, da juha vre približno 1 uro (če uporabljate suhi fižol) ali 30 minut (če uporabljate konzerviran fižol), dokler fižol ni popolnoma mehak.
- Pasiranje juhe: Odstranite lovorjev list. Uporabite palični mešalnik in juho gladko spasirajte. Če želite bolj gladko teksturo, lahko juho precedite skozi fino sito.
- Začinjanje in postrežba: Juho začinite s soljo, poprom in limoninim sokom po okusu. Juho servirajte toplo, okrašeno s svežim nasekljanim peteršiljem.
Pasirana fižolova juha je enostavna in hranljiva jed, ki je primerna za vsak dan. Je polna okusa in hranil, ki prispevajo k zdravemu življenjskemu slogu. Ta vegetarijanska juha je idealna izbira za vse, ki želite okusnega obroka, ki ogreje telo in dušo. Uživajte v tej kremi juhi z rezino svežega kruha ali hrustljavimi krušnimi kockami.
Tabela s sestavinami
Sestavina | Količina |
---|---|
Suhi beli fižol | 250 g |
Čebula | 1 velika, naseljana |
Korenček | 2, narezana na kocke |
Zelena | 2 stebli, narezani na kocke |
Česen | 3 stroki, sesekljani |
Lovorjev list | 1 |
Mleta paprika | 1 žlička |
Kumina | 1 žlička |
Suhi timijan | 1 žlička |
Zelenjavna jušna osnova | 1,5 l |
Sol in poper | po okusu |
Olivno olje | 2 žlici |
Limonin sok | Sok ene limone |
Svež peteršilj | za okras |
Strokovni kuharski nasveti
- Priprava fižola: Če uporabljate suhi fižol, je namakanje čez noč ključnega pomena. To skrajša čas kuhanja in izboljša prebavljivost fižole. Za hitrejšo pripravo lahko uporabite konzerviran fižol.
- Sotiranje zelenjave: Praženje zelenjave pred dodajanjem tekočine pomaga sprostiti okuse in aromatične spojine, ki izboljšajo končni okus juhe.
- Začimbe: Ne bojte se eksperimentirati z začimbami. Mleta paprika, kumina in timijan so klasične izbire, vendar lahko dodate tudi druge začimbe po svojem okusu.
- Pasiranje: Palični mešalnik je najbolj priročen za pasiranje juhe neposredno v loncu. Če želite ekstra gladko teksturo, z uporabo stoječega mešalnika in juho precedite.
- Dodajanje kisline: Limonin sok na koncu kuhanja doda sveže in uravnovešenega okusa. Poskusite lahko tudi z jabolčnim kisom ali balzamičnim kisom.
- Garniranje: Svež nasekljan peteršilj ne doda samo barve, ampak tudi svež okus, ki lepo dopolni kremo juho.
Strokovni povzetek o uporabi fižola
Fižol je hranilno bogato živilo, ki ponuja številne zdravstvene koristi:
- Visoka vsebnost beljakovin: Fižol je odličen vir rastlinskih beljakovin, ki je tako ključen za gradnjo in obnovo tkiva ter mišic.
- Bogastvo vlaknin: Fižol je poln prehranskih vlaknin, ki spodbujajo zdravo prebavo, odločajo o srčno-žilnih boleznih in pomagajo pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi.
- Nizka vsebnost maščob: Fižol je seveda nizkokaloričen in vsebuje zelo malo maščob, kar je koristno za zdravje srca.
- Vitamini in minerali: Fižol vsebuje pomembne vitamine in minerale, vključno z železom, magnezijem, kalijem in folno kislino, ki podpirajo različne telesne funkcije.
- Antioksidanti: Fižol vsebuje antioksidante, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in pri izbiri možnosti za kronične bolezni.
- Uravnavanje telesne teže: Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in vlaknin fižol zagotavlja dolgotrajen občutek sitosti, kar lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže.
Uživanje fižola kot del uravnotežene prehrane prispeva k boljšemu zdravju in dobremu počutju. Fižolova juha je odličen način, kako v svojo prehrano vključiti vse te koristi na okusen in enostaven način.