Kako pripravimo pasirano fižolovo juho?

Kako pripravimo pasirano fižolovo juho? Pasirana fižolova juha je kremasta in okusna jed na žlico, ki jo lahko pripravimo z minimalnimi sestavinami. Primerna je za hladne dni, ko želimo tople in hranljive jedi. Ta juha je tudi odličen način, kako v svojo prehrano vključiti več beljakovin in vlaknin, saj je fižol bogat z obema. Poleg tega je juha vegetarijanska, zato je primerna za vse, ki se izogibajo mesu in živalskem izdelku.

Kako pripravimo pasirano fižolovo juho
Kako pripravimo pasirano fižolovo juho?

Recept za pasirano fižolovo juho

Sestavine za kremno fižolovo juho:

  • 250 g suhega belega fižola (ali dve konzervi kuhanega belega fižola)
  • 1 velika čebula, nasekljana
  • 2 korenčka, narezana na kocke
  • 2 stebli zelene, narezani na kocke
  • 3 udarna česna, sesekljani
  • 1 lovorjev seznam
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1 žlička kumine
  • 1 žlička suhega timijana
  • 1,5 l zelene jušne osnove
  • Sol in poper po okusu
  • 2 žlici olivnega olja
  • Sok ene limone
  • Svež peteršilj za okras

Postopek:

  1. Priprava fižola: Če uporabljate suhi fižol, ga čez noč namočite v hladni vodi. Naslednji dan ga odcedite in sperite. Če uporabljate konzerviran fižol, ga dobro sperite pod tekočo vodo.
  2.  V velikem loncu segrejte olivno olje na srednje visoki temperaturi. Dodajte nasekljano čebulo, korenček in zelen ter pražite približno 5 minut, dokler zelenjava ne postane mehka.
  3. Dodajanje česna in začimb: Dodajte sesekljan česen, mleto papriko, kumino in timijan ter pražite še 1-2 minuti, da sprostite aromo.
  4. Dodajanje fižola in jušne osnove: V lonec dodajte pripravljene fižole in lovorjev list. Premešajte, da se sestavine povežejo, nato dodajte zeleno jušno osnovo in zavrite. Zmanjšajte temperaturo in pustite, da juha vre približno 1 uro (če uporabljate suhi fižol) ali 30 minut (če uporabljate konzerviran fižol), dokler fižol ni popolnoma mehak.
  5. Pasiranje juhe: Odstranite lovorjev list. Uporabite palični mešalnik in juho gladko spasirajte. Če želite bolj gladko teksturo, lahko juho precedite skozi fino sito.
  6. Začinjanje in postrežba: Juho začinite s soljo, poprom in limoninim sokom po okusu. Juho servirajte toplo, okrašeno s svežim nasekljanim peteršiljem.

Pasirana fižolova juha je enostavna in hranljiva jed, ki je primerna za vsak dan. Je polna okusa in hranil, ki prispevajo k zdravemu življenjskemu slogu. Ta vegetarijanska juha je idealna izbira za vse, ki želite okusnega obroka, ki ogreje telo in dušo. Uživajte v tej kremi juhi z rezino svežega kruha ali hrustljavimi krušnimi kockami.

Tabela s sestavinami

Sestavina Količina
Suhi beli fižol 250 g
Čebula 1 velika, naseljana
Korenček 2, narezana na kocke
Zelena 2 stebli, narezani na kocke
Česen 3 stroki, sesekljani
Lovorjev list
Mleta paprika 1 žlička
Kumina 1 žlička
Suhi timijan 1 žlička
Zelenjavna jušna osnova 1,5 l
Sol in poper po okusu
Olivno olje 2 žlici
Limonin sok Sok ene limone
Svež peteršilj za okras

Strokovni kuharski nasveti

  1. Priprava fižola: Če uporabljate suhi fižol, je namakanje čez noč ključnega pomena. To skrajša čas kuhanja in izboljša prebavljivost fižole. Za hitrejšo pripravo lahko uporabite konzerviran fižol.
  2. Sotiranje zelenjave: Praženje zelenjave pred dodajanjem tekočine pomaga sprostiti okuse in aromatične spojine, ki izboljšajo končni okus juhe.
  3. Začimbe: Ne bojte se eksperimentirati z začimbami. Mleta paprika, kumina in timijan so klasične izbire, vendar lahko dodate tudi druge začimbe po svojem okusu.
  4. Pasiranje: Palični mešalnik je najbolj priročen za pasiranje juhe neposredno v loncu. Če želite ekstra gladko teksturo, z uporabo stoječega mešalnika in juho precedite.
  5. Dodajanje kisline: Limonin sok na koncu kuhanja doda sveže in uravnovešenega okusa. Poskusite lahko tudi z jabolčnim kisom ali balzamičnim kisom.
  6. Garniranje: Svež nasekljan peteršilj ne doda samo barve, ampak tudi svež okus, ki lepo dopolni kremo juho.

Strokovni povzetek o uporabi fižola

Fižol je hranilno bogato živilo, ki ponuja številne zdravstvene koristi:

  1. Visoka vsebnost beljakovin: Fižol je odličen vir rastlinskih beljakovin, ki je tako ključen za gradnjo in obnovo tkiva ter mišic.
  2. Bogastvo vlaknin: Fižol je poln prehranskih vlaknin, ki spodbujajo zdravo prebavo, odločajo o srčno-žilnih boleznih in pomagajo pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi.
  3. Nizka vsebnost maščob: Fižol je seveda nizkokaloričen in vsebuje zelo malo maščob, kar je koristno za zdravje srca.
  4. Vitamini in minerali: Fižol vsebuje pomembne vitamine in minerale, vključno z železom, magnezijem, kalijem in folno kislino, ki podpirajo različne telesne funkcije.
  5. Antioksidanti: Fižol vsebuje antioksidante, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in pri izbiri možnosti za kronične bolezni.
  6. Uravnavanje telesne teže: Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in vlaknin fižol zagotavlja dolgotrajen občutek sitosti, kar lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže.

Uživanje fižola kot del uravnotežene prehrane prispeva k boljšemu zdravju in dobremu počutju. Fižolova juha je odličen način, kako v svojo prehrano vključiti vse te koristi na okusen in enostaven način.