Svinjski zrezki v omaki z lisičkami in pražen krompir

posted in: BLOG, Zdravi recepti 0

Svinjski zrezki v omaki z lisičkami so nepozabni! Svinjske zrezke pripravljamo na različne načine, najpogosteje pripravimo dunajski zrezek. Seveda se dunajski zrezek vedno prileže, a včasih moramo pač zrezke pripraviti tudi po kakšnem drugačnem receptu. Na primer v gobovi omaki, s svežimi lisičkami.

Jed je nastala spontano, v poletnih dneh, ko sem nabrala malce večje količine lisičk kot običajno. Običajno delam zrezke v omaki iz jurčkov, kar je vsekakor kulinarična poslastica. Zrezke pripravimo podobno kot jih po receptu za zrezke v naravni omaki, gobe posebej prepražimo. K zrezkom sem ponudila pražen krompir, ker ga vsi enostavno obožujemo.

Svinjski zrezki v omaki z lisičkami
Svinjski zrezki v omaki z lisičkami s praženim krompirjem

Svinjski zrezki malo drugače – v omaki z lisičkami

Lisičke seveda vsi poznamo, to so rumene gobice, ki rastejo v naših krajih, posebej kadar nas poleti obilno zaliva dež. Letos je bilo dežja res veliko, posledično je bilo tudi nekaj več lisičk. Prve poletne lisičke običajno porabim za pripravo gobove rižote, ter seveda juhe z lisičkami in krompirjem. Po dolgem času sem nekaj lisičk tudi vložila za ozimnico, nekaj pa sem jih posušila.

Ali ste vedeli, da so posušene in drobno mlete lisičke odlična začimba, ki jo lahko uporabimo skorja pri vse jedeh? Posušene in zdrobljene lisičke lahko uporabimo tudi v zeliščarske namene. Žlička zmletih in posušenih lisičk, ki jih pol ure kuhamo v vroči vodi, pomaga pregnati črevesne zajedavce.

Sedaj pa k receptu! Lisičke se odlično ujemajo z večino živil! Odlične so v rižoti, ujamejo se z različno zelenjavo, posebej so okusne v jedeh s krompirjem. Danes bomo pripravili preprosto omako za zrezke iz svežih lisičk. 

Recept za zrezke v omaki iz lisičk

 • 4 velike svinjske zrezke
 • sveže lisičke
 • 1 čebula
 • 2 stroka česna
 • 2 žlici svinjske masti
 • 1/2 kozarčka rdečega vina
 • svež peteršilj
 • sol in poper
 • majaron in timijan
 • 1 lovorov list

Svinjske zrezke rahlo potolčemo, jih malo premažemo z olivnim oljem in začinimo s soljo ter poprom. Zrezki naj malo počivajo, nato v večji ponvi segrejemo žlico svinjske mati. Seveda lahko uporabimo tudi olivno olje ali kakšno drugo maščobo. Danes bomo vse jedi pripravljali s svinjsko mastjo. Ko se mast dovolj ogreje, zrezke opečemo na obeh straneh. Ko so zrezki popečeni, jih zalijemo z rdečim vinom, lahko dodamo tudi nekaj žlic čiste goveje juhe. Pokrijemo in počasi dušimo.

svinjski zrezki v omaki
Svinjske zrezke začinimo in jih popečemo na vroči masti. Prilijemo vino in juho, pokrijemo in počasi dušimo.

Lisičke očistimo, večje narežemo, manjše pustimo cele. Če so lisičke zelo umazane od zemlje, jih na hitro oplaknemo pod mrzlo vodo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. V drugi ponvi segrejemo svinjsko mast in najprej popražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo česen in ko prijetno zadiši, dodamo lisičke. Premešamo in pražim toliko časa, da se voda, ki so jo spustile lisičke, popolnoma pokuha. Vmes lisičke večkrat premešamo. Ko voda od lisičk povre, jih zalijemo z nekaj žlicami vroče čiste juhe in še malo povremo.

pražene lisičke
V ponvi segrejemo svinjsko mast, dodamo drobno sesekljano čebulo, strt česen in narezane lisičke

Medtem ko se zrezki dušijo in lisičke pražijo, pripravimo lončeno posodo s pokrovom. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C in vanjo postavimo posodo. Ko je posoda dovolj ogreta, jo previdno vzamemo iz pečice, pazimo, da se ne opečemo. V posodo najprej prestavimo omako od zrezkov, dodamo lisičke s čebulo in česnom, premešamo in čez položimo zrezke. Po okusu še solimo, popramo, dodamo majaron, timijan in lovorov list. Lončeno posodo pokrijemo in jo za 40 minut postavimo v pečico.

svinjski zrezki z lisičkami
Omako od zrezkov in lisičke preložimo v lončeno posodo, čez položimo zrezke, začinimo in za 40 minut postavimo v pečico.

Vmes preverimo, če je potrebno omako zgostiti ali zredčiti. Omako lahko enostavno zgostimo s kocko za omako, če želimo pa lahko omako zgostimo tudi z moko. Če pa je potrebno omako razredčiti, enostavno prilijemo še malo vina ali juhe.

Svinjske zrezke v omaki iz lisičk ponudimo s praženim krompirjem, za po vrh pa ponudimo kos sveže pečene kokosove potice!

Kako pripravimo najboljši pražen krompir?

Seveda znamo vsi pripraviti pražen krompir! A včasih se nam ne posreči najbolje, čeprav smo vse naredili kot običajno. Kadar nam pražen krompir ne uspe, potem je verjetno za to kriva sorta krompirja….verjetno! O teh receptih je že toliko napisanega, da o tem res ne bom razglabljala. Bom pa napisala, kako jaz pripravim pražen krompir, ki nam je vsem všeč.

 • 5 velikih krompirjev
 • 1 čebula (meni je najljubša rdeča čebula)
 • 1 žlica svinjske masti
 • 1 žlica ocvirkov
 • sol in poper

Krompir operemo in damo kuhat v večji lonec. Ko je krompir kuhan, ga še vročega olupimo. V ponvi segrejemo žlico svinjske masti in dodamo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, a še ni porjavela, pričnemo naravnost v ponev rezati krompir. Režemo ga na tanke rezine in ko vsega narežemo, premešamo, solimo in dodamo razgrete ocvirke in spet premešamo.

Ponev pokrijemo in krompir pražimo nekaj minut, nato ga z lopatico obrnemo in če je malo sprijet s ponvijo bo čisto ta pravi. Pražen krompir po okusu solimo in popramo.

Ko so zrezki mehki, jih postrežemo skupaj z omako z lisičkami in praženim krompirjem. Preden damo jed na mizo, vsako porcijo potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.

zrezki v gobovi omaki s praženim krompirjem
Svinjske zrezke v omaki z lisičkami postrežemo s praženim krompirjem! Dober tek!