Žganci – recepti za najboljše žgance

žganci
RECEPTI ZA TRADICIONALNE SLOVENSKE JEDI! TUKAJ!

Žganci so Slovenska tradicionalna jed iz pražene ali kuhane moke. Najbolj poznani so ajdovi žganci, koruzni žganci in krompirjevi žganci. V različnih delih Slovenije nam pripravijo to odlično jed po mnogih receptih, ki se prenašajo iz roda v rod.

Žganci

Žgance lahko ponudimo kot samostojno jed, odlični pa so kot priloga k obari ali golažu. Nekatere gospodinje žgance ponudijo tudi zraven različnih enolončnic, tudi s kislim zeljem ali pri kolinah.

Kadar žgance ponudimo kot samostojen obrok, potem zraven ponudimo domače kislo mleko, jogurt ali belo kavo. Seveda pa na žgancih ne smejo manjkati ocvirki!

Ajdovi žganci

Kako se skuhajo ajdovi žganci? Ste tudi vi med tistimi, ki vam ajdovi žganci nikakor ne uspejo, a jih imate resnično radi? Kot pri pripravi vsake jedi, je tudi pri kuhanju ajdovih žgancev potrebno nekaj spretnosti, a sčasoma nam bodo uspeli resnično vrhunski žganci.

  • 40 dag ajdove moke
  • 1, 5 l slanega kropa
  • ocvirki
  • sol

V vrelo osoljeno vodo vsujemo vso moko hkrati in počakamo, da voda zajame moko, nato s kuhalničnim pecljem moko preluknjamo in pustimo, da se nad majhnim ognjem kuha 20 minut. Zdaj odlijemo nekaj vode in žgance zamešamo.

Zabelimo z ocvirki ali maslom, splet premešamo, pokrijemo in postavimo za nekaj časa nad soparo. Preden žgance postavimo na mizo, jih zdrobimo z vilicami.

Ajdovi žganci s krompirjem

  • 30 dag krompirja
  • 50 dag ajdove moke
  • sol
  • 2 l vode
  • 6 dag masti
  • 6 dag ocvirkov

Krompir olupimo, narežemo na tanke rezine in damo kuhat v slan krop. Ko je krompir na pol kuhan, dodamo moko. Ko krop zalije moko, jo s kuhalničnim pecljem preluknjamo, da se moka bolje prekuha. Vre naj počasi, najmanj 20 do 30 minut.

Nato odcedimo in nekaj vode prihranimo. Žgance nato zmešamo s kuhalnico in če so presuhi, jim prilijemo še nekaj žgančevke, nato zabelimo z vročo mastjo. Pokrijemo in postavimo za nekaj časa nad soparo. Žgance nadrobimo iz kuhalnice z vilicami v skledo in jih zabelimo z ocvirki.

Koruzni žganci

  • 70 dag koruzne moke
  • sol
  • 2,5 l kropa
  • 12 dag ocvirkov
  • zaseka ali ocvirki, ali maslo za zabelo

Koruzno moko zakuhamo v 2, 5 l osoljenega kropa in pokrijemo. Ko prevre, naredimo s pecljem od kuhalnice luknjo, da se bo moka bolje prekuhala. Pokrijemo in kuhamo 20 minut, nato odvečno vodo odlijemo in žgance zmešamo.

Pazimo, da žganci niso pretrdi in tudi ne premehki. Pokrijemo in postavimo posodo za nekaj časa nad soparo. Žgance nadrobimo z vilicami v skledo in zabelimo z ocvirki, zaseko ali maslom.

Krompirjevi žganci

  • 60 dag ostre pšenične moke
  • 2 krompirja
  • 2, 5 l vode
  • sol
  • ocvirki

Krompir olupimo, narežemo na lističe, da položimo v 2,5 l vode in pristavimo. Ko zavre, najprej pustimo da vre 5 minut, nato zakuhamo moko, pokrijemo in počakamo, da krop prevre moko. Zdaj moko preluknjamo, spet pokrijemo in pustimo, da žganci vro 20 minut.

Ko so žganci kuhani, odlijemo vodo in jih premešamo. Odliti moramo toliko vode, da žganci niso pretrdi ali premehki – ravno pravi! Zabelimo z vročim maslom ali z ocvirki, spet pokrijemo in pustimo nekaj časa nad soparo. Žgance zdrobimo z vilicami in postrežemo v vroči skledi.

Žganci iz ječmenove moke

  • 1 l ječmenove moke
  • 1 1/2 l slanega kropa
  • 4 žlice ocvirkov z mastjo

V vrelo vodo vsujemo moko in pokrito kuhamo 10 minut. Kar se prime ob rob posode, ločimo s kuhalnico, kepo obrnemo, jo s kuhalnico predremo in kuhamo še 10 minut.

Nato odlijemo odvečno vodo in moko zmešamo z vilicami. Če je potrebno, prilijemo malo vode, da dobimo rahle in drobne žgance. Stresemo jih v ogreto skledo in zabelimo z vročimi ocvirki.