Božični piškoti – recepti za praznično presenečenje

posted in: BLOG, Zdravi recepti 0
božični piškoti
BOŽIČNI PIŠKOTI! POGLEJ VEČ RECEPTOV TUKAJ!

Božični piškoti so v času božičnih praznikov nepogrešljivi. Najpogosteje za božično večerjo pripravimo orehovo potico, ter napečemo cel kup prazničnih piškotov. Najraje imamo medenjake, cimetove božične piškote, vaniljeve kekse, mašinske kekse in piškote s cimetom.

Za praznike pa lahko pripravimo tudi bolj slavnostne sladice, kot so pralineji, slastni mafini in kroglice presenečenja. V tem času vse sladice tudi okrasimo z zimskimi motivi, najlažje sladice piškote okrasimo s preprosto glazuro iz sladkorja v prahu in beljaka.

Dodamo še malo barve za živila in pričaramo čudovite božične piškote. Pripravimo lahko tudi veganske in vegetarijanske sladice po posebnih receptih, ki jih najdete tukaj!

Božični piškoti

Pod drobno čajno pecivo prištevamo tudi kroglice presenečenja, mozartove kroglice, rumove kroglice, različne čokoladne sladice in glazirano čajno pecivo. V božičnem času si za praznično peko vzamemo tudi več časa kot običajno in pripravimo lahko tudi drobne pralineje s čokolado, kokosove bonbone, sladkorne oblačke, lešnikove pranileje ali mandljeve karamele.

Na izbiro imamo resnično veliko receptov in mogoče je čas, da poskusimo pripraviti kakšno čisto posebno sladico.

Mozartove kroglice

Mozartove kroglice so čudovita sladica, ki prihaja iz Avstrije. Običajno Mozartove kroglice kupimo lepo zavite in jih podarimo ob različnih priložnostih. Seveda pa lahko to sladico naredimo tudi doma, mogoče ne bo tako lepa kot tista iz trgovine, a bo vseeno slastna. Doma narejene Mozartove kroglice lahko ravno tako dekoriramo in jih podarimo kot božično darilo. 

Recept za Mozartove kroglice:

  • 200 g čokoladnega namaza z lešniki
  • 200 g marcipana
  • 7 g sesekljanih pistacijevih jedrc
  • 125 g sladkorja v prahu
  • 100 g fine jedilne temne čokolade

Čokoladni namaz z lešniki ohladimo in nato iz njega oblikujemo kroglice s premerom približno 1,3 cm. Kroglice postavimo v hladilnik. Medtem ko se kroglice hladijo, zmešamo sesekljana jedrca pistacije in sladkor v prahu, ki ga dve žlici prihranimo za kasneje. Iz zmesi oblikujemo 2 cm debele svaljke.

Svaljke narežemo na toliko kosov, kolikor imamo kroglic iz namaza. Vsak kos svaljka posebej razvaljamo na delovni površini, ki smo jo potresli s preostalim sladkorjem v prahu. Nato kroglice iz čokoladnega namaza ovijemo v razvaljane koščke marcipanovega testa in nato med dlanmi še enkrat povaljamo v kroglice. 

Nad vodno kopeljo raztopimo temno čokolado in vanjo potopimo vsako kroglico posebej. Iz čokoladnega preliva jih pobiramo z vilicami in jih nekaj časa držimo nad posodo, da odteče odvečen preliv. Ko se kroglice odtečejo, jih polagamo na papir za peko. Počakamo, da se čokoladni obliv strdi, medtem kroglice ves čas obračamo. 

Masleni tartufi

Masleni tartufi so prisrčna sladica presenečenja. Za 50 kosov sladice potrebujemo naslednje sestavine:

  • 150 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 200 g jedilne čokolade
  • 4 žlice kakava v prahu ali čokoladne mrvice

Maslo penasto umešamo, nato pa mu zaporedoma primešamo sladkor v prahu, vaniljev sladkor in razžvrkljane rumenjake. Nad vodno kopeljo stopimo na koščke zlomljeno čokolado in jo prelijemo v masleno zmes. Vse sestavine dobro premešamo in za nekaj časa postavimo v hladilnik. 

Ko masa dobro ohladi, oblikujemo za oreh velike maslene tartufe in jih spet postavimo v hladilnik, da se strdijo. Ko so kroglice dovolj trde, jih povaljamo v kakavu v prahu, nekaj kroglic pa v čokoladnih mrvicah. Čokoladne tartufe hranimo v hladilniku v nepredušno zaprti posodi.

Čokoladni tartufi

Maslene tartufe lahko pripravimo tudi z dvema vrstama čokolade. Izvrsten okus dobimo s kombinacijo bele in temne čokolade. 

Recept za čokoladne tartufe:

  • 150 g jedilne čokolade
  • 100 g mlečne čokolade
  • 200 g sladke smetane
  • 100 g kokosovega masla
  • 200 g lešnikovega pralineja
  • 80 papirnatih košaric
  • pistacije za okras

Obe vrsti čokolade razlomimo na koščke in jih stresemo v posodo. Dodamo sladko smetano in kokosovo maslo, nato pa vse sestavine na šibkem ognju in med nenehnim mešanjem razpustimo.

Mešamo toliko časa, da dobimo gladko kremo. Kremo na hitro zavremo, odstavimo z ognja in zmes prelijemo v drugo skledo. Primešamo na koščke narezan praline, temeljito premešamo in ohladimo. 

Ko je zmes ohlajena, jo še enkrat stepemo z električnim mešalnikom, da postane kremasta. Kremo damo v vrečko za brizganje z zvezdastim nastavkom in zmes nabrizgamo v papirnate košarice. Vsako košarico okrasimo s pistacijevim jedrcem. Čokoladne tartufe hranimo v hladilniku, zavite v folijo. 

Lešnikovi pralineji

Čudovita okusna sladica, s katero bomo presenetili  naše goste. Za 30 pralinov potrebujemo naslednje sestavine:

Sladko smetano zavremo, vanjo stresemo koščke čokolade in nato kozico odstavimo z ognja. Med nenehnim mešanjem čokolado raztopimo. V smetanovo čokolado zamešamo praline, maslo in arašidovo maslo, nato posodo postavimo v posodo s hladno vodo in z električnim mešalnikom sestavine stepamo, dokler se zmes ne popolnoma ohladi. 

Zmes damo v brizgalno vrečko in jo nabrizgamo v papirnate košarice, nato maso posipamo s sladkorjem v prahu. 

Rumove praline

Božični piškoti so seveda odlična sladica za božične praznike, vendar bomo z rumovimi pralinami resnično presenetili domače. Za preprosto sladico potrebujemo naslednje sestavine:

  • 125 g temne čokolade
  • 20 g masla
  • 2 žlici ruma
  • 50 g kokosove moke
  • 100 g zdrobljenih piškotov
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici kakava v prahu

Čokolado v koščkih in maslo damo v skledo in stopimo nad vodno kopeljo. Odstavimo z ognja in primešamo rum, nato dodamo kokosovo moko in 50 g sladkorja v prahu. Vse skupaj dobro premešamo, če je masa pretrda, dodamo še malo ruma. 

Pekač obložimo s papirjem za peko. Iz mase naredimo kroglice in jih polagamo na papir za peko. Kroglice postavimo v hladilnik, da se malo strdijo. Preostali sladkor v prahu presejemo na velik krožnik, na drug krožnik presejemo kakav v prahu. Polovico kroglic povaljamo v sladkorju v prahu, da so popolnoma prekrite, drugo polovico pa povaljamo v kakavu v prahu.

Praline položimo v papirnate košarice in postavimo na hladno. 

Božične čokoladne praline

Italijanske praline z mletimi mandlji so odlična sladica za praznične dni. Za 24 pralin potrebujemo naslednje sestavine:

  • 175 g temne čokolade v koščkih
  • 2 žlici amaretra
  • 40 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 50 g zmletih mandljev
  • 50 g drobno sesekljane temne čokolade

Nad vročo vodo med mešanjem raztopimo temno čokolado in liker. Dodamo maslo in ga raztopimo med mešanjem. Vmešamo sladkor v prahu in mlete mandlje. 

Maso pokrijemo in jo 4 ure postavimo v hladilnik, da se nekoliko strdi. Ko je masa ohlajena, oblikujemo 24 majhnih kroglic. Drobno sesekljano čokolado stresemo na krožnik in v njej povaljamo praline. Nato praline položimo v papirne košarice in postavimo na hladno. 

Praline iz bele čokolade

Praline iz bele čokolade so čudovita sladica, s katero bomo razveselili svoje najbližje. Priprava belih pralin je preprosta, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 25 g masla
  • 75 g sladke smetane
  • 225 g bele čokolade
  • 1 žlica pomarančnega likerja
  • 100 gramov bele čokolade za preliv

V posodo damo maslo in sladko smetano za stepanje, med nenehnim mešanjem previdno zavremo. Kuhamo približno 1 minuto in nato posodo odstavimo z ognja. Belo čokolado nalomimo na koščke in jo dodamo mešanici sladke smetane in masla. Sedaj vmešamo pomarančni liker in maso vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Maso za 2 uri postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.

Ko je masa dovolj ohlajena, naredimo 12 majhnih kroglic in jih za pol ure postavimo v hladilnik. Medtem ko se kroglice hladijo, raztopimo belo čokolado in vanjo namočimo kroglice. Počakamo, da odvečna čokolada odteče, nato kroglice položimo na peki papir,  čokolado oblikujemo v vilicami in počakamo da se strdi. 

Ideje božični piškoti iz tujih spletnih strani: Christmas Cookie Recipes

Recept za čokoladne praline: