Lazanja – kako pripravimo vrhunsko lazanjo?

lazanja
NAJBOLJŠI RECEPTI S TESTENINAMI! POGLEJ TU!

Lazanja je okusna jed, ki verjetno prihaja iz Italije, a se o njenem izvoru precej govori. Vsekakor so Italijani mojstri za pripravo lazanje, a pripravimo jo lahko tudi sami doma.

Lazanjo lahko postrežemo za kosilo kot samostojno jed, pogosto pa jo ponudimo tudi kot prilogo.  Kaj so skrivnosti dobre lazanje?

Lazanjo lahko hitro pripravimo tako, da kupimo že pripravljene lističe za lazanjo, vendar je prav, da se potrudimo in testo pripravimo sami.

Za dobro klasično mesno lazanjo, potrebujemo mleto meso v paradižnikovi omaki, domače testenine za lazanjo, bešamel omako in sir za sestavljanje lazanje.

Seveda lahko pripravimo tudi vegetarijansko brezmesno lazanjo, ki jo imajo običajno najraje tudi otroci.

Lazanja – recept za klasično mesno lazanjo

Verjetno ste že kdaj pripravljali lazanjo in ste kupili že pripravljeno testo. Vendar za to res ni potrebe, saj če ste spretni v kuhinji in znate speči domačo orehovo potico ali domač kruh, potem boste pripravili tudi testenine za lazanjo.

Recept za domače testenine za lazanjo

Domače testenine za lazanjo ni težko pripraviti, posebej če ste vešči peke piškotov, ali celo pečete kruh z drožmi. 

Recept za domače testenine za lazanjo:

  • 500 gramov gladke moke
  • 5 jajc
  • olivno olje

Na delovni pult presejemo moko in v sredini naredimo jamico. V jamico dodamo 5 jajc in dodamo žličko olivnega olja. Jajca in olje v jamici razžvrkljamo in jih nato zmešamo z moko.

Najprej dobimo grobo testo, ki ga nato zamesimo v gladko in voljno. Testo nato razdelimo na dva kupčka, zavijemo v folijo za živila in ju za pol ure postavimo v hladilnik. Po pol ure testo položimo na rahlo pomokano delovno površino in ga tanko razvaljamo. Razvaljano testo narežemo na pravokotnike. 

Mesni nadev za lazanjo

  • 2 čebuli
  • 3 stroki česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1/2 kg mletega govejega mesa
  • 1/2 kg mletega svinjskega mesa
  • 50 gramov slanine
  • 1/2 litra paradižnikove omake
  • 2 dcl zelenjavne jušne osnove
  • 1 dcl rdečega vina
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • sol, poper, lovorjev list
  • malo muškatnega oreščka

Olupimo in očistimo čebulo, ter jo drobno sesekljamo. Prav tako drobno sesekljamo česen. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem hitro popražimo na koščke narezano slanino, nato dodamo sesekljano čebulo in česen.

Ko čebula porumeni, dodamo mleto meso. Začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in na koncu dodamo lovorjev list. Meso dobro prepražimo in nato prilijemo kozarec rdečega vina.

Ko vino izpari, dodamo paradižnikovo omako ali pretlačen paradižnik. Paradižnikovo mezgo razmešamo z malo vode in jo dodamo k omaki. Ko vse skupaj zavre, zmanjšamo ogenj in počasi pokrito dušimo. 

Bešamel omaka za lazanjo

  • 50 gramov masla
  • 50 gramov moke
  • 1/2 litra toplega mleka
  • malo soli, popra in ščepec muškatnega oreščka
 

Bešamel je duša lazanje! Najprej v ponvi stopimo maslo, dodamo moko in dobro zmešamo. Zmes mora biti gladka in brez grudic. Med mešanjem počasi prilivamo mleko, dodamo sol, poper in muškatni orešček. Omako še pet minut mešamo na majhnim ognjem. 

Sestavljanje in peka lazanje

Testenine, omako za nadev in bešamel omako smo pripravili, sedaj je na vrsti sestavljanje lazanje.Preden damo testenine za lazanjo v pečico, jih v slani vodi kuhamo dve minut. S penovko jih poberemo iz vode, ter jih nato počasi ohladimo v skledi z mrzlo vodo.

Ko so lazanje ohlajene, namastimo pekač in na dno položimo eno plast kuhanih lazanj. Nato na testenine nadevamo plast mesne omake in plast bešamela. Omake pokrijemo z novo plastjo testenin in tako nadaljujemo, da porabimo vse pripravljene sestavine. Zlaganje lazanje končamo z bešamelom, po vrhu pa še potresemo nariban parmezan. 

Lazanjo pečemo v ogreti pečici 200 stopinj C, približno 40 minut.  Ko je lazanja pečena, jo vzamemo iz pečice in jo pustimo pol ure počivati, da se ohladi. Ko je lazanja ohlajena in čvrsta, jo razrežemo in postrežemo za kosilo. 

Zelenjavna lazanja

Za preprosto zelenjavno lazanjo, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 kg različne zelenjave: čebulo, korenje, cvetača, brokoli, grah, stročji fižol, čičerika
  • 1, 5 dcl sladke smetane
  • 1, 5 dcl kisle smetane
  • 1 zavitek testenin za lazanjo ( ali pripravimo domače testenine)
  • 150 gramov naribanega sira
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici moke
  • sol poper, olivno olje
  • 1, 5 dcl zelenjavna jušna osnova

Na olivnem olju dušimo približno 1 kg različne zelenjave. Uporabimo lahko bučke, stročji fižol, čičeriko, koruzo, grah, brokoli, korenje ali cvetačo. Posebej skuhamo testenine za lazanjo, kuhamo jih dve minuti v slani vodi, ali pa pripravimo domače testenine, ki jih prav tako skuhamo.

Pripravimo bešamel omako. Na maslu spenimo moko, ki ne sme porjaveti. Zalijemo z mešanico sladke smetane in zelenjavne jušne osnove. Dodamo sol in poper, ter vse skupaj prevremo. 

Pripravimo pekač, ki ga namastimo. Na dno pekača najprej položimo plast testenin, obložimo z zelenjavo in zalijemo z bešamel omako. Tako do konca zložimo lazanjo, zadnja plast so testenine, ki jih prelijemo s kislo smetano in potresemo z naribanim sirom. 

Zelenjavno lazanjo pečemo pri 200 stopinjah C, približno 30 minut.