Mafini – recepti za slastne mafine

mafini
RECEPTI ZA OKUSNE SLADICE! POGLEJ TU!

Mafini so kolački iz umešanega testa, ki jih pečemo v posebnih modelčkih ali papirnatih košaricah. Modelčki za mafine so običajno malo povoščeni, zato se nam masa pri peki ne prime na model. Priprava mafinov je preprosta, potrebujemo dve posodi.

V eni posodi najprej zmešamo vse suhe sestavine, v drugi posodi pa vse mokre sestavine. Mokro mešanico nato zmešamo s suhimi sestavinami in vse skupaj hitro premešamo. Mase za mafine ne smemo dolgo mešati, saj bo naše pecivo zato trdo.

Mafine postrežemo kot vsako drugo pecivo. Mafine za otroško zabavo posebej lepo okrasimo, uporabimo lahko čokoladne kapljice, barvne mrvice ali jedilno barvo.

Mafini

Osnovne sestavine za peko mafinov so mleko, kisla smetana, kefir, jogurt, sladka smetana ali celo kislo mleko. Poleg moke, dodamo tudi pecilni prašek, dodamo pa lahko poljubne dodatke, kot so jagodičevje, sadje, marmelade, čokoladne kapljice in še marsikaj drugega.

Mafine običajno pečemo približno 25 minut, pri 180 stopinjah C.

Poleg sladkih mafinov lahko pripravimo tudi slane mafine, dodamo lahko različne sire, slanino  ali zelišča. Slane mafine lahko ponudimo kot predjed na novoletni zabavi, sladke mafine pa praznično okrasimo in jih dekorativno postavimo med ostalo pecivo, orehovo potico ali na kose narezan sadni kruh. 

Osnovni recept za mafine

Za peko mafinov obstaja veliko receptov, vendar se običajno držimo enega osnovnega in potem k temu dodajamo različne dodatke.

Recept za mafine:

  • 3 lončke moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 2 jajci
  • majhen lonček sladkorja
  • 1/2 lončka olja
  • 1 lonček jogurta, mleka ali kefirja

Posebej zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek in sol. V drugi posodi zmešamo stepeno jajce, mleko ali jogurt in olje. Nato mokre sestavine rahlo vmešamo v suhe.

Maso z žlico nadevamo v namaščene modelčke za mafine, ali v rahlo povoščene papirnate modelčke za mafine. Modelčke napolnimo do 2/3, pečemo pri 180 stopinjah C, približno 20 minut, da postanejo mafini lepe zlato rumene barve. 

Mafine postrežemo rahlo ohlajene, če želimo da se ne izsušijo, jih damo v škatlo in zapremo. Mafine lahko vzamemo tudi na izlet v hribe in se posladkamo v neokrnjeni naravi. 

Mafini z brusnicami

Za 12 mafinov z brusnicami potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 stepeno jajce
  • 60 gramov stopljenega masla
  • 250 ml pomarančnega soka
  • 375 gramov moke
  • 3 čajne žličke pecilnega praška
  • 175 gramov sladkorja v prahu
  • 3 žlice ovsene kaše
  • ščepec soli
  • 125 gramov brusnic
  • 200 gramov sesekljanih orehov pikan

Jajce, maslo in pomarančni sok zmešamo. Posebej zmešamo presejano moko, pecilni prašek, sladkor, ovseno kašo in sol. Nato suhe sestavine, skupaj z brusnicami in orehi zamešamo v jajčno maso. Zmes zamešamo na hitro, mora biti dobro zmešana in gosta.

Z maso napolnimo namaščene modelčke za mafine in jih približno 10 minut pečemo pri 200 stopinjah C, nato temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj C in pečemo še približno 15 minut. Mafini so pečeni ko postanejo zlato rumene barve in so čvrsti na dotik. 

Borovničevi mafini

Za 12 okusnih borovničevih mafinov, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 12 modelčkov za mafine
  • 200 g moke
  • 60 g ovsenih kosmičev
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 2 jajci
  • 180 g rjavega sladkorja
  • 3 čajne žličke vaniljevega sladkorja
  • 150 g zmehčaneega masla
  • 300 g kisle smetane
  • 200 g borovnic

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. V pekač za mafine nadevamo papirnate modelčke. Moko, ovsene kosmiče, pecilni prašek in sodo bikarbono dobro zmešamo. Jajca razžvrkljamo, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, maslo in kislo smetano, ter vse skupaj še enkrat dobro zmešamo. 

Borovnice operemo in osušimo, ter jih previdno vmešamo v testo. Testo nadevamo v pripravljene modelčke, pekač postavimo v ogreto pečico in mafine pečemo na srednjem vodili 25 minut. Ko so mafini pečeni, jih pustimo v pekaču počivati še 5 minut, nato jih vzamemo iz pekača, posujemo s sladkorjem v prahu in še tople postrežemo. 

Mafini z marelicami

Mafine z marelicami bomo spekli na bolj zdrav način, saj bomo v maso dodali otrobe, med in rozine.

Recept za mafine z otrobi in marelicami:

  • 90 gramov na kocke narezanih posušenih marelic
  • 1 stepeno jajce
  • 30 gramov stopljenega masla
  • 2 žlici tekočega medu
  • 125 ml mleka
  • 1 čajna žlička vaniljeve esence
  • 125 gramov navadnega jogurta
  • 200 gramov presejane moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 175 sladkorja v prahu
  • 125 gramov otrobov z rozinami
  • ščepec soli

Suhe, narezane marelice zmešamo z jajcem, maslom, medom, mlekom, vaniljevo esenco in jogurtom. Posebej zmešamo presejano moko, pecilni prašek, sladkor, otrobe z rozinami in sol. Nato vse suhe sestavine dodamo k jajčni mešanici in vse skupaj dobro premešamo. 

Modelčke za mafine v pekaču namažemo z maslom in jih skoraj do vrha napolnimo z maso.

Mafine najprej pečemo pri 200 stopinjah, približno 10 minut, nato pri 180 stopinjah C še 15 minut. 

Mafini z dvojno čokolado

Najbolj slastni mafini so vsekakor čokoladni, v tem receptu pa bomo uporabili dvojno čokolado.

Recept za mafine z dvojno čokolado:

  • 2 stepeni jajci
  • 125 gramov navadnega jogurta
  • 125 ml močne črne kave
  • 125 ml mleka
  • 250 gramov presejane moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 250 gramov sladkorja v prahu
  • 75 gramov kakava v prahu
  • ščepec soli
  • 100 gramov navadnih čokoladnih mrvic

V široki skledi zmešamo jajca, jogurt, kavo in mleko. Moko presejemo, dodamo pecilni prašek, sladkor v prahu, kakav v prahu in sol, ter vse skupaj zmešamo in dodamo k jajčni zmesi.

Nato vmešamo še čokoladne mrvice. Modelčke namažemo z maslom in jih skoraj do vrha nadevamo z maso. Mafine pečemo v ogreti pečici najprej pri 200 stopinjah C 10 minut in nato še 15 minut pri 180 stopinjah C.

Mafini so pečeni, ko postanejo zlato rumene barve in so čvrsti na dotik. 

Mafini z jedilnim škrobom in bučnimi semeni

Mafine lahko pripravimo tudi z jedilnim škrobom, najpogosteje uporabimo Gustin, ki ga lahko kupimo tudi brez glutena. 

Recept za mafine z jedilnim škrobom:

  • 250 gramov jedilnega škroba
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 300 ml toplega jogurta
  • 2 jajci
  • 40 gramov raztopljenega masla
  • 1 žlička medu
  • 1/2 žličke soli
  • 50 gramov bučnih semen

V skledo presejmo jedilni škrob, ki smo ga prej pomešali z pecilnim praškom. Na sredini škroba naredimo jamico, vanjo damo ogret jogurt, jajca, raztopljeno maslo, med in sol.

Sestavine dobro zmešamo, da dobimo gladko testo. Bučna semena grobo stolčemo in jih zamešamo v testo. Tako pripravljeno testo predenemo v modelčke za mafine, pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah približno 30 minut. 

Korenčkovi mufini z ananasom

Izredno okusni mufini, ki jim primešamo naribano korenje in ananas.

Recept za mufine s korenčkom in ananasom:

  • 3/4 skodelice navadne bele moke
  • 1/2 skodelice polnozrnate moke
  • 2/3 skodelice rjavega sladkorja
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • malo soli
  • 2 jajca
  • 1/3 skodelice rastlinskega olja
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 4 naribane korenčke
  • 1/2 skodelice ananasa iz konzerve

V posodi zmešamo belo moko, polnozrnato moko, rjavi sladkor, cimet, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. V drugi posodi rahlo stepemo jajce, vmešamo olje in ekstrakt vanilije. Nato hitro preložimo mokre sestavine v suhe in premešamo.

Dodamo naribano korenje in na drobne koščke narezan ananas in premešamo, da dobimo enakomerno vlažno testo, ki bo zelo gosto. Testo nadevamo v modelčke za mufine, pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah C, približno 30 minut. 

Sirovi mufini

Sirovi mufini so čisto posebni kolački, ki jih bodo veseli športniki, ali pa jih pripravimo za malico, ko se odpravimo v hribe. 

Recept za sirove mufine:

  • 120 gramov navadne moke
  • 110 gramov margarine
  • 200 gramov naribanega sira cheddarja
  • 2 jajci
  • 120 ml mleka
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička črnega popra

Večjo posodo damo rahlo stopljeno margarino, dodamo nariban sir, sol in poper. Zmešamo in nato v mešanico stepemo jajca. Nato postopoma med nenehnim mešanjem dodajamo mleko. Vse sestavine premešamo, da dobimo gladko maso. 

Modelčke za mafine namastimo in jih napolnimo z maso. Modelčke ne napolnimo čisto do vrha, saj bodo še narasli. Pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah C približno 30 minut. 

Mafini z bučami in rožmarinom

V času bučk in buč, lahko pripravimo tudi kakšno kulinarično poslastico, kjer jih uporabimo. 

Recept za mafine z bučkami in rožmarinom:

  • 180 gramov navadne bele moke
  • 130 gramov polnozrnate moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • ščepec soli
  • 3 vejice svežega rožmarina, drobno narezan
  • 240 gramov kuhane buče, narezane na majhne kocke
  • 2 jajci
  • 1 lonček navadnega jogurta
  • 275 ml mleka
  • 3 žlice medu
  • 60 ml rastlinskega olja
  • peščica bučnih semen

Bučo olupimo, narežemo na kocke in jo prelijemo z vodo. Zavremo, znižamo ogenj in jo počasi dušimo 10 minut, po potrebi dodamo malo vode. Ko je buča mehka, jo odcedimo. V večjo posodo presejemo moko, pecilni prašek in dodamo sodo bikarbono.

Na koncu dodamo sol in drobno sesekljan svež rožmarin. V drugo posodo damo preostale sestavine, tretji o bučk prihranimo. Dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo.

Mokre sestavine damo k suhim in z veliko žlico na hitro premešamo. Zmes pustimo počivati nekaj minut, nato pa z maso napolnimo modelčke za mafine.

Po masi potresemo ostanek narezanih buč in bučna semena. Mafine pečemo pri 180 stopinjah C, približno 25 minut.

 

Recepti za mafine: foodnetwork.co.uk