Rižota – skrivnosti kuhanja izvrstne rižote

rižota
RIŽOTA! NAJBOLJŠI RECEPTI ZA PRIPRAVO VRHUNSKE RIŽOTE! TUKAJ!

Rižota je bila včasih jed revežev, danes pa je ta kultna jed na voljo v najbolj prestižnih restavracijah. Priljubljena je med vegetarijanci, riž pa je cenjen kot zdrava jed. Rižota vsekakor ni samo kuhan riž z malo dodatki. Vsak malo bolj resen kuhar se kuhanja rižote loti z vsem spoštovanjem in izredno skrbno.

Dobro rižoto bomo postregli če bomo upoštevali nekaj osnovnih pravil kuhanja rižote. Riž mora biti kuhan al dente, rižota pa mora bit all” onda.  To v kuharskem žargonu pomeni, da je riž na zob, v sredici zrna še malo trd, omaka pa tako gosta, da se trese ko jo zvrnemo na pladenj.

Rižoto pravilno jemo z vilicami, kuharski mojstri pravijo, da moram biti rižota ravno prava..ne sme biti tekoča, a tudi čvrsta ne. Čeprav rižoto jemo z vilicami, se ta čudovita jed pogosto znajde v istem košu z jedmi na žlico in raznimi mineštrami…se pravi jedmi, ki jih pripravljamo v enem loncu! Najde se tudi kdo, ki zraven rižote poje kos sveže pečenega kruha…

Rižota je lahko predjed, glavna jed, lahko je okusno kosilo ali lahka večerja. Rižoto lahko brez skrbi postrežemo na silvestrski večerji, ali pa jo na postrežemo namesto božične sladice, posebej če imamo v gosteh vegetarijance. Zelenjavna rižota je priljubljena med vegetarijanci, pogosto pa je tudi na jedilniku za hujšanje. 

Rižota – majhne skrivnosti velikih kuharjev 

Za resnično odlično rižoto je pomembno, da riža pred kuhanjem ne speremo. S tem z riža odstranimo škrob in takšen riž bo pri kuhanju manj lepljiv. Če želimo da bo naša rižota imela čudovit oreškast okus, potem riž popražimo na vročem olju, preden nadaljujemo s pripravo rižote. Ko riž postekleni, dodamo malo belega vina, vendar pozor! Za različne vrste rižot se doda različno suho belo vino! Kadar pripravljamo rižoto za majhne otroke, potem vino izpustimo!

Za morsko rižoto in za zelenjavno rižoto, nikakor ne dodamo isto vino! Ko vino povre, rižoti dodamo tekočino, se pravi zelenjavno jušno osnovo, ali kakšno drugo (toplo) tekočino. Tekočino dodajamo postopoma, ko tekočina povre, dodamo spet novo. Tekočina za rižoto je običajno v razmerju 1:2, lahko tudi malo več. Rižoto ves čas mešamo! Brez mešanja ni rižote! 

Rižota ne sme vreti, pač pa mora počasi brbotati. Preden je riž al dente, rižoti dodamo maslo ali olje, odvisno od recepta, včasih celo sir. Včasih rižoti dodamo mascarpone, parmezan ali stepeno smetano. Rižoto odstavimo z ognja in vmešamo maščobo, šele sedaj se riž in omaka povežeta in naredita rižoto kremasto. 

Rižota z lisičkami

Gobova rižota, ali rižota z gobami, je priljubljena jed, posebej v gobarski sezoni. Seveda lahko namesto lisičk damo kakšne druge gobe…najbolje jurčke! Dober okus rižoti naredi tudi grah, dodamo ga po želji.

Recept za gobovo rižoto:

  • 50 gramov masla
  • 1 čebula
  • 320 gramov riža
  • zelenjavna jušna osnova
  • 60 gramov parmezana
  • 150 gramov lisičk
  • 240 gramov graha (po želji)
  • 240 gramov paradižnika 
  • malo belega, suhega vina
  • svež peteršilj

Na maslu prepražimo naribano čebulo, dodamo neopran riž in ga prav tako popražimo. Zalijemo z belim vinom, počakamo da povre in nato postopoma dodajamo zelenjavno jušno osnovo. Riž ves čas mešamo in ko je skoraj kuhan al dente, ga odstavimo in primešamo žlico masla in nariban parmezan.

Dobro premešamo! Lisičke na hitro prekuhamo, osušimo in jih nato prepražimo. Grah in paradižnik podušimo in ju skupaj z prepraženimi lisičkami položimo na dno okrogle sklede. Čez to mešanico poveznemo kuhan riž, dobro stisnemo in stresemo na krožnik za serviranje, ter potresemo s sesekljanim peteršiljem. 

Rižota z bučkami

Preprosta zelenjavna rižota se prileže v poletnem času, ko je na voljo dovolj sveže zelenjave. Poleg bučk, lahko rižoti dodamo papriko, paradižnik, ali kakšno drugo sezonsko zelenjavo. 

Recept za rižoto z bučkami:

  • 3/4 jogurtovega lončka riža
  • 1 bučka
  • 1 rdeča paprika
  • 1 korenček
  • malo gomolja zelene
  • 1 žlica olivnega olja
  • zelenjavna juha
  • malo belega vina
  • gorčično seme
  • kumina
  • curry
  • lovorov list
  • sol

Papriko, korenček in zeleno narežemo na koščke in jih na olju na hitro prepražimo, toliko da se zelenjava zmehča. Dodamo olupljene in narezane bučke, kumino, curry, lovorjev list in gorčično seme.

Dolijemo malo zelenjavne juhe in dušimo še 4 minut. Nato dodamo riž, prilijemo malo belega vina in ko povre, dolijemo zelenjavno juho. Solimo in premešamo, nato pokrijemo in počasi dušimo na majhnem ognju….naj brbota, vmes večkrat pomešamo. Ko je riž že skoraj kuhan al dente, posodo odstavimo in vmešamo malo masla, še malo podušimo in rižota je kuhana. 

Piščančja rižota

Rižota s piščančjim mesom je okusna samostojna jed, ki jo ponudimo za kosilo ali večerjo. K rižu in piščancu se odlično poda zelenjava, zato je piščančja rižota z zelenjavo prava izbira.

Recept za rižoto s piščančjim mesom:

  • 1 čebula
  • olivno olje
  • 1 bučka
  • 150 gramov piščančjih prsi
  • 1 rdeča paprika
  • 300 gramov riža
  • čista zelenjavna juha
  • paradižnikova mezga
  • paprika v prahu
  • nariban parmezan
  • malo kurkume
  • začimbe: šetraj, origano, majaron, sol

Čebulo očistimo in drobno sesekljamo, ostalo zelenjavo prav tako očistimo in narežemo na drobne koščke. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem popražimo čebulo. Piščančje prsi narežemo na koščke in jih dodamo k praženi čebuli. Malo posolimo, pokrijemo in dušimo nekaj minut.

Sedaj je čas da dodamo drobno narezano zelenjavo, mladih bučk ne olupimo, pač pa jih cele narežemo na drobne koščke, papriko pa na rezance. Zelenjavo nekaj minut pražimo, nato pa dodamo neopran riž. Nekaj časa ga pražimo, nato ga zalijemo z malo belega vina.

Ko vino povre, pričnemo počasi dodajati čisto zelenjavno juho, v katero smo vmešali začimbe. Vmes rižoto ves čas mešamo, nato pa pokrijemo in nekaj časa počasi dušimo. Preden je riž kuha, posodo odstavimo in vmešamo malo masla, še malo podušimo in nato dodamo nariban parmezan. 

Bučna rižota s pečenimi jajčevci

Jajčevci in buče se lepo ujemajo, za pripravo jedi so najbolj primerne muškatne buče ali hokaido buče. Porcija vsebuje 547 kcal, 9 g beljakovin, 33 g maščob in 51 g ogljikovih hidratov.

  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica gorčice
  • 2 šalotki
  • 1 čili
  • 500 g bučnega mesa
  • 4 žlice olja
  • 1/2 žličke janeža
  • poper in sol
  • 200 g riža
  • 100 ml pomarančnega soka
  • 2 jajčevca
  • 1 žlica sojine omake
  • 1 žlica sesekljanega majarona
  • sok 1/2 limone
  • 100 g masla
  • 2 žlici sesekljane bazilike

Zelenjavno jušno osnovo in gorčico segrejemo. Šalotki olupimo in drobno sesekljamo, čili očistimo, odstranimo semena in drobno sesekljamo. Bučno meso narežemo na kocke. V ponvi segrejemo dve žlici olja in najprej prepražimo janež, poper, čili in šalotko. Dodamo riž in pražimo toliko časa, da postekleni.

Nato dodamo na kocke narezano bučo, zalijemo z malo juhe in dodamo pomarančni sok. Mešamo toliko časa, riž vpije skoraj vso tekočino, nato počasi prilijemo spet malo juhe. Juho dodajamo toliko časa, da je riž kuhan, a še vedno čvrst.

Jajčevce operemo, po dolgem narežemo na rezine in jih popečeno na dveh žlicah olja. Popečene jajčevce zalijemo s sojino omako, potresemo z majaronom in prilijemo limonini sok. Rižoto odstavimo in vmešamo maslo in baziliko. Po potrebi začinimo s soljo in poprom, postrežemo s popečenimi jajčevci. 

Rižota z morskimi sadeži

Rižota z morskimi sadeži ali morska rižota, je izredno priljubljena jed, najpogosteje si jo privoščimo na potepu ob morju. Seveda lahko rižoto z morskimi sadeži pripravimo tudi po naslednjem receptu:

  • 400 gramov riža
  • 1/2 kg morskih sadežev: lignji, škampi, školjke
  • olivno olje
  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • 1 paradižnik
  • 1 dl belega, suhega vina
  • čista ribja jušna osnova
  • poper, sol, svež peteršilj

Za pripravo morske rižote je najboljša ribja jušna osnova, ki jo pripravimo posebej. Morske sadeže očistimo in osušimo, čebulo in česen drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem popražimo česen, da se lepo obarva. Česen odstranimo in isto olje stresemo lignje, škampe in školjke. Premešamo in nekaj časa pražimo, ko tekočina povre, morske sadeže poberemo iz ponve in jih pokrijemo.

V ponev damo sedaj sesekljano čebulo in jo nekaj minut pražimo. Nato dodamo neopran riž in ga pražimo nekaj časa, toliko da postekleni. Prilijemo belo vino, mešamo toliko časa, da povre. Ko vino povre, počasi dodamo ribjo jušno osnovo, ves čas mešamo in sproti dodajamo juho, takoj ko izhlapi, dodamo novo.

Riž kuhamo še približno 15 minut, nato dodamo očiščen in na koščke narezan paradižnik (lahko iz konzerve). Dodamo še začimbe, morske sadeže in nato počasi kuhamo še nekaj minut, vmes ves čas mešamo. Riž mora biti kuhan al dente, tik prej ponev odstavimo in vmešamo malo masla, lahko tudi malo naribanega parmezana. Preden rižoto postrežemo, po vrhu posujemo sesekljan peteršilj. 

Rižota z lignji

Rižota z lignji je okusna jed, ki nas popelje v tople kraje ob morju. Danes bomo za rižoto uporabili zamrznjene lignje in dolgozrnati riž.
 
Recept za rižoto z lignji:
  • 250 g zamrznjenih lignjev
  • sol
  • limonin sok
  • 8 žlic olivnega olja
  • 1 žlica moke
  • 150 g dolgozrnatega riža
  • 1 strok česna
  • 150 g paradižnika
  • 1/4 l kurje juhe
  • poper
  • timijan
  • rožmarin
  • 10 oliv, nadevanih s papriko
  • 1/2 limone

Lignje odtalimo, očistimo in narežemo na obročke, ki jih osušimo, nasolimo in pokapljamo z limoninim sokom. Obročke nato povaljamo v moki. Olje nalijemo v veliko, težko ponev in ga močno razgrejemo. Dodamo lignje in jih med neprestanim mešanjem svetlo rumeno popražimo. Potem odlijemo skoraj vso olje. Riž stresemo v ponev, dodamo strt česen in na četrtine narezane paradižnike.

Premešamo in kratek čas pražimo. Prilijemo kurjo juho in močno začinimo. Vse skupaj kuhamo 20 minut, občasno malo premešamo. Po potrebi dodamo začimbe, primešamo na kolesca narezane olive. Preden rižoto ponudimo, jo okrasimo z rezinami limone. 

Rižota z lisičkami in jurčki

Zelenjavna rižota

Rižota iz pečice

Gobova rižota iz pečice

Jesenska rižota z jurčki

Rižota s posušenimi jurčki

Rizi – bizi

Pečena rižota z jajčevci

 

rižota s piščančjim mesom
Rižota s piščančjim mesom
 
 
Viri; Rižota:
  • Kuhanje za alergije; rižota z lignji; Dr. Ingeborg Schindler; Dr. Isolde Brackle