Veganske sladice

veganske sladice
ODLIČNI RECEPTI ZA VEGANSKE IN VEGETARIJANSKE  SLADICE ! POGLEJ TU!

Veganske sladice in preprosti prigrizki za vegane ali vegetarijance,  so dobrodošla popestritev jedilnika.

Poleg sladic s sadjem, lahko pripravimo chiin kruh za moč, popečene kruhke z avokadom, enostavne veganske piškote, vegansko čokoladno torto ali celo vegansko orehovo potico.

Veganske sladice

Seveda pri pripravi veganskih sladic uporabljamo živila, ki so primerna za vegansko prehrano. Kot vegasnko sladico lahko postrežemo tudi bananin ali bučkin sladoled, v bistvu so to preproste zmrzline. Poznamo tudi recepte za domače veganske bonbone in brownije.

Pri pripravi sladic lahko uporabimo stepeno kokosovo smetano ali smetano iz indijskih oreščkov. Že vnaprej si skuhamo veganske marmelade, izredno okusna je chiina marmelada. Za pripravo veganskih sladic je primerno tudi bučno maslo, orehovo maslo ali hrustljavo maslo iz praženih mandljev s cimetom.

Receptov za pripravo veganskih sladic je veliko, tukaj sem zbrala nekaj manj poznanih, a vseeno preprostih za pripravo. 

Veganska velikonočna potica

Za Veliko noč običajno pripravimo veliko dobrot, a če gostimo vegana, lahko pripravimo vegansko velikonočno potico.

Recept za vegansko potico:

  • 500 g pirine moke
  • 150 g mletih orehov
  • 200 g drobno narezanega suhega sadja
  • vinski kamen
  • 50 g kokosovega masla
  • 5 dl riževega mleka
  • žlička vanilje v prahu
  • 3 žlice ruma
  • 2 žlici medu
  • ščepec soli

V večji posodi zmešamo moko, suho sadje, mlete orehe, vinski kamen in vaniljo. Vse sestavine dobro premešamo, dodamo še tekoče sestavine in gosto maso zlijemo v namaščen pekač.

Vegansko potico pečemo pri 180 stopinjah C približno 1 uro, da se lepo zlato rumeno zapeče.

Veganska marmelada 

Veganska marmelada je nepogrešljiv dodatek veganske prehrane. Iz svežega ali zamrznjenega sadja lahko skuhamo odlično zdravo marmelado. Če bomo v receptu uporabili jagode, jih najprej zmeljemo v multripraktiku, saj se ne razkuhajo tako hitro kot ostalo jagodičevje. 

Recept za vegansko marmelado iz jagodičevja:

  • 3 skodelice malin, robid, borovnic ali jagod
  • 2 žlici semen chia
  • 1/4 skodelice javorjevega sirupa ( ali drugo naravno sladilo)
  • 1/2 žličke mletega vaniljevega stroka

Marmelada iz jagodičevja je izredno okusna in hitro pripravljena. Jagodičevje enostavno očistimo in pokuhamo, dodamo chia semena in sladilo po okusu. Chia semena vsebujejo izredno pomembne omega – 3 maščobne kisline, železo, vlaknine, magnezij, kalcij in beljakovine. Marmelada je brez glutena, oreščkov, prečiščenega sladkorja, brez olja in brez žitaric. 

V večjem loncu zmešamo jagodičevje po okusu in dodamo 3 žlice javorjevega sirupa. Mešanico počasi zavremo in približno 5 minut počasi kuhamo, vmes večkrat premešamo. Sadje nato rahlo pretlačimo, tako da ostane nekaj jagod še celih. Nato vmešamo chia semena, premešamo in počasi kuhamo še 15 minut, da se marmelada primerno zgosti. 

Ko se marmelada zgosti, jo odstavimo z ognja in vmešamo vanilijo. Dodamo še sladilo po okusu, lahko pa tudi ne, če ne želimo sladke marmelade. V dobro zaprtem kozarcu, se bo marmelada ohranila najmanj en teden. 

Smetana iz indijskih oreščkov

Krema ali smetana iz indijskih oreščkov je idealno nadomestilo za mlečno smetano ali celo za kislo smetano. 

Recept za smetano iz indijskih oreščkov:

1 skodelico indijskih oreščkov prelijemo s toliko vode, da so popolnoma prekriti. Namakamo jih najmanj 8 ur, nato jih odcedimo, speremo in stresemo v mešalnik. Dodamo manjšo skodelico vode in meljemo pri najvišji hitrosti, da dobimo popolnoma gladko kremo. 

Recept za kislo smetano iz indijskih oreščkov:

250 ml indijskih oreščkov prelijemo s toliko vode, da so popolnoma prekriti. Namakamo jih najmanj 8 ur, nato jih odcedimo, speremo in stresemo v mešalnik. Dodamo manjšo skodelico vode, 2 žlički svežega limoninega soka, 1 žlička jabolčnega kisa in 1/2 žličke fino mlete morske soli.  Vse sestavine  meljemo pri najvišji hitrosti, da dobimo popolnoma gladko kremo. 

Stepena kokosova smetana

Polnomastno kokosovo mleko lahko uporabimo tudi za pripravo puhaste stepene smetane. Čeprav smo se odpovedali stepeni smetani iz običajnega mleka, to še ne pomeni, da se moramo odpovedati vsem dobrotam. Kokosovo smetano uporabljamo pri pripravi sladic, okus ima podoben ali še boljši kot navadna stepena smetana. Smetana je brez glutena, oreščkov, olja, prečiščenega sladkorja, soje in brez žitaric.

Recept za stepeno kokosovo smetano:

  • 400 ml polnomastnega kokosovega mleka
  • 2 žlici naravnega sladila
  • 1 stržen vaniljevega stroka

Pločevinko kokosovega mleka čez noč ohlajamo v hladilniku, preden se lotimo stepanja, v zamrzovalniku ohladimo tudi posodo v kateri bomo stepali. Ko je pločevinka ohlajena, jo obrnemo navzdol in odpremo. Najprej odlijemo kokosovo vodo, ki jo lahko prihranimo za pripravo napitkov. Trdno kokosovo kremo stresemo v mrzlo posodo za stepanje.

S pomočjo električnega ročnega stepalnika smetano stepamo toliko časa, da postane puhasta in gladka. Dodamo sladilo, lahko javorjev ali agavin sirup, stržen vanilije in nežno stepamo, da se sestavine povežejo. Stepeno smetano postavimo v hladilnik, če jo pustimo na sobni temperaturi se bo zmehčala. 

Če želimo kokosovo smetano obogatiti z drugimi okusi, lahko dodamo 1 žličko limoninega soka. Za čokoladno smetano pa dodamo 3 žlice presejanega kakava v prahu, 2 žlici sladila in ščepec fino mlete morske soli. 

Veganski kruh

Če nam veganske sladice niso preveč všeč, si lahko pripravimo tudi okusen veganski kruh s chia semeni, sončničnimi semeni in bučnimi semeni. Kos takšnega kruha vsebuje kar 9 gramov beljakovin in 7 gramov vlaknin. Že en kos tega kruha nam bo dal energije za cel dan!

Mnogi si brez kruha ne predstavljajo obroka, tudi mnogi vegani pogrešajo dober kos sveže pečenega kruha. Poskusite tega,ne bo vam žal!

Recept za veganski kruh:

  • 125 ml ovsenih kosmičev
  • 60 ml surove ajdove kaše
  • 125 ml chia semen
  • 60 ml sončničnih semen
  • 60 ml bučnih semen
  • 1 žlička origana
  • 1 žlička sladkorja
  • 1/2 žličke timijana
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke česna v prahu
  • 1/4 žličke čebule v prahu
  • 250 ml vode

Pečico ogrejemo na 160 stopinj C in pripravimo pravokotni pekač, ter ga navzkrižno obložimo z dvema papirjema za peko. 

Ovsene kosmiče in ajdovo kašo stresemo v posodo sekljalnika in pri najvišji hitrosti meljemo, da dobimo fino moko. V drugi posodi zmešamo ovseno in ajdovo fino moko, dodamo chia, sončnična in bučna semena. Na koncu dodamo še origano, sladkor, timijan, česen in čebulo v prahu, ter vse skupaj dobro premešamo. Sedaj dodamo še vodo, še enkrat premešamo in dobimo zelo tekočo zmes. 

Zmes prelijemo v pripravljen pekač in jo poravnamo. Dodamo malo soli in damo v ogreto pečico.

Veganski kruh pečemo pri 160 stopinjah C, približno 25 minut. Ko je kruh pečen, ga v pekaču ohlajamo 5 minut, nato ga zvrnemo na rešetko in do konca ohladimo. 

Veganski sladoled

Tudi vegani si radi privoščijo sladoled! Bananin sladoled, ali bananina zmrzlina, je odlična veganska sladica.

Recept za banani veganski sladoled:

  • 4 zrele banane (sesekljane in zamrznjene)
  • 2 žlici mandljevega masla (lahko tudi arašidovega)

Čudovita veganska sladica, pri receptu se lahko tudi poigramo in dodamo zamrznjene jagode, maslo iz oreščkov ali rožičevo moko. Sladoled je brez glutena in brez sladkorja.

Nasekljane in zamrznjene banane skupaj z mandljevim maslom stresemo v multipraktik in meljemo toliko časa, da dobimo gladko maso. Ko je zmes gladka in dobi banana teksturo sladoleda, jo takoj ponudimo. 

Veganske sladice: recepti iz tujih spletnih strani: bbcgoodfood.com: Vegan dessert recipes

Veganske sladice: recepti iz domačih spletnih strani: kalček.si: veganske sladice