Vegetarijanski jedilnik – osnovni recepti iz vegetarijanske kuhinje

Vegetarijanski jedilnik
RECEPTI ZA SESTAVO VEGETARIJANSKEGA JEDILNIKA! KLIKNI TU!

Vegetarijanski jedilnik je sestavljen iz osnovnih receptov vegetarijanske kuhinje. Hrano uživamo zato, da zadovoljimo fizične potrebe našega organizma, zadovoljiti pa moramo tudi vseh pet čutov. Recepti za sestavo vegetarijanskega jedilnika so samo pomoč, vse recepte lahko sami spremenimo.

Iz receptov enostavno izločimo živila ki jih ne uživamo in jih nadomestimo z drugimi. Tudi recepti ki vsebujejo meso so lahko zanimivi. Pri pripravi iz recepta odstranimo meso in ga nadomestimo s sojo ali s sirom. Če ne uživamo jajc, jih lahko nadomestimo z maso narejeno iz čičerike ali z krompirjevim škrobom. Ko postanemo vegetarijanci, to ne pomeni da se moramo odreči vsem dobrotam.

Kadar pripravljamo jedi po italijanskih receptih, kjer so recepti sredozemske prehrane, lahko mnoge sestavine nadomestimo s takšnimi, ki so primerni za vegetarijance. Italijanski krožnik je sestavljen iz testenin in različnih pizz, kar vegetarijanci običajno tudi radi pojedo.

Vegetarijanski jedilnik

Vegetarijanski jedilnik vsebuje jedi ki so primerni za prehranjevanje vegetarijancev. Okusne vegetarijanske jedi za sestavo jedilnika:

  • Testenine
  • Jedi z rižem
  • Vegetarijanske pizze
  • Zelenjavne jedi
  • Vegetarijanske cvrte jedi
  • Solate
  • Torte in sladice

Osnovni recepti za sestavo vegetarijanskega jedilnika

Za sestavo vegetarijanskega jedilnika moramo imeti vedno pri roki nekaj osnovnih vegetarijanskih živil. Osnova za kuhanje je prav gotovo prečiščeno maslo Ghee in domači sveži sir panir. Pri pripravi vegetarijanskih jedi uporabljamo tudi domači jogurt, sojino mleko in razna testa za pripravo vegetarijanskih sladic.

Pogosto so na jedilniku tudi domače testenine, kruh, pizze in razne omake. Sami lahko pripravimo vegetarijansko bešamelno omako, majonezo brez jajc, zelenjavne jušne osnove in razne sladice, kot so laddu, čokolada iz čičerikine moke. 

Ghee maslo recept

Ghee je prečiščeno maslo, ki je osnovno živilo za pripravo različnih vegetarijanskih jedi. Ghee je tudi hranljiv, vsebuje vitamin A in K2, ter kisline, ki dobro vplivajo na črevesje. Za pripravo ghee potrebujemo:

  • 2 kg svežega neslanega masla

Neslano maslo počasi raztopimo v visoki in ozki posodi. Ko se maslo topi, nastaja pena, ki jo sproti odstranjujemo toliko časa, da dobimo čisto maslo rumene barve. Maslo precedimo, da odstranimo še ostanek, ki se naberejo na dnu posode. Prečiščeno maslo lahko pri kuhi večkrat uporabimo, dobro se ohrani tudi poleti pri sobni temperaturi.

Ne smo ga preveč segrevati, razen če ga uporabljamo za cvrtje jedi. Hranimo ločeno ghii za cvrtje sladkih jedi in za cvrtje slanih jedi. 

Sojino mleko

Sojino mleko je pogosto živilo v vegetarijanski prehrani, uporabimo ga lahko izdelavo sojinega sira ali tofuja. 

Recept za izdelavo sojinega mleka:

Potrebujemo 50 gramov rumene soje in 1 liter mlačne vode. Čez noč namočimo oprano sojo in ko je dobro namočena, jo zmeljemo, dolijemo mlačno vodo in jo na majhnem ognju kuhamo 20 minut. Nato precedimo, dodamo ščepec soli in žličko sladkorja. Sojo, ki nam ostane, lahko uporabimo za pripravo različnih nadevov in vegetarijanskih jedi. 

Majoneza brez jajc

Kadar smo iz naše prehrane izločili tudi jajca, lahko vseeno pripravimo okusno majonezo brez jajc: 

Sestavine za majonezo brez jajc:

  • 100 gramov kisle smetane
  • 100 ml svežega navadnega jogurta
  • 100 gramov panirja
  • pol kozarčka olivnega olja
  • sok polovice limone
  • malo kurkume
  • 1 žlička asafetide (arjuvedski nadomestek za čebulo)
  • 1 žlička rumenih gorčičnih semen v prahu

Vse sestavine damo v mešalnik in jih zmešamo. Če želimo majonezo zgostiti, dodamo skuto ali panir, če pa želimo bolj tekočo majonezo, dodamo več olivnega olja ali jogurt.

 

Vegetarijanski recepti: Izdelava Ghee prečiščenega masla: