Vegetarijanski jedilnik – recepti za zdravo vegetarijansko hrano

Vegetarijanski jedilnik
RECEPTI ZA SESTAVO VEGETARIJANSKEGA JEDILNIKA! KLIKNI TU!

Vegetarijanski jedilnik je sestavljen iz osnovnih receptov vegetarijanske kuhinje. Hrano uživamo zato, da zadovoljimo fizične potrebe našega organizma, zadovoljiti pa moramo tudi vseh pet čutov.

Recepti za sestavo vegetarijanskega jedilnika so samo pomoč, vse recepte lahko sami spremenimo.

Iz receptov enostavno izločimo živila ki jih ne uživamo in jih nadomestimo z drugimi. Tudi recepti ki vsebujejo meso so lahko zanimivi.

Pri pripravi iz recepta odstranimo meso in ga nadomestimo s sojo ali s sirom. Če ne uživamo jajc, jih lahko nadomestimo z maso narejeno iz čičerike ali z krompirjevim škrobom. Ko postanemo vegetarijanci, to ne pomeni da se moramo odreči vsem dobrotam. Posebej moramo biti pozorni na pripravo hrane za otroke, če smo jih vključili v vegetarijansko prehranjevanje! 

Kadar pripravljamo jedi po italijanskih receptih, kjer so recepti sredozemske prehrane, lahko mnoge sestavine nadomestimo s takšnimi, ki so primerni za vegetarijance. Italijanski krožnik je sestavljen iz testenin, polnozrnatega kruha in različnih pizz, kar vegetarijanci običajno tudi radi pojedo.

Vegetarijanski jedilnik

Vegetarijanski jedilnik vsebuje jedi ki so primerni za prehranjevanje vegetarijancev. Okusne vegetarijanske jedi za sestavo jedilnika:

  • Testenine
  • Jedi z rižem
  • Vegetarijanske pizze
  • Zelenjavne jedi
  • Vegetarijanske cvrte jedi
  • Solate
  • Torte in sladice

Osnovni recepti za sestavo vegetarijanskega jedilnika

Za sestavo vegetarijanskega jedilnika moramo imeti vedno pri roki nekaj osnovnih vegetarijanskih živil. Osnova za kuhanje je prav gotovo prečiščeno maslo Ghee in domači sveži sir panir. Pri pripravi vegetarijanskih jedi uporabljamo tudi domači jogurt, sojino mleko in razna testa za pripravo vegetarijanskih sladic. Vegetarijanske jedi so tudi odlična osnova za hujšanje!

Pogosto so na jedilniku tudi domače testenine, kruh, pizze in razne omake. Sami lahko pripravimo vegetarijansko bešamelno omako, majonezo brez jajc, zelenjavne jušne osnove in razne zdrave sladice, kot so laddu, čokolada iz čičerikine moke. 

Ghee maslo recept

Ghee je prečiščeno maslo, ki je osnovno živilo za pripravo različnih vegetarijanskih jedi. Ghee je tudi hranljiv, vsebuje vitamin A in K2, ter kisline, ki dobro vplivajo na črevesje. Za pripravo ghee potrebujemo:

  • 2 kg svežega neslanega masla

Neslano maslo počasi raztopimo v visoki in ozki posodi. Ko se maslo topi, nastaja pena, ki jo sproti odstranjujemo toliko časa, da dobimo čisto maslo rumene barve. Maslo precedimo, da odstranimo še ostanek, ki se naberejo na dnu posode. Prečiščeno maslo lahko pri kuhi večkrat uporabimo, dobro se ohrani tudi poleti pri sobni temperaturi.

Ne smo ga preveč segrevati, razen če ga uporabljamo za cvrtje jedi. Hranimo ločeno ghii za cvrtje sladkih jedi in za cvrtje slanih jedi. 

Sojino mleko

Sojino mleko je pogosto živilo v vegetarijanski prehrani, uporabimo ga lahko izdelavo sojinega sira ali tofuja. 

Recept za izdelavo sojinega mleka:

Potrebujemo 50 gramov rumene soje in 1 liter mlačne vode. Čez noč namočimo oprano sojo in ko je dobro namočena, jo zmeljemo, dolijemo mlačno vodo in jo na majhnem ognju kuhamo 20 minut. Nato precedimo, dodamo ščepec soli in žličko sladkorja. Sojo, ki nam ostane, lahko uporabimo za pripravo različnih nadevov in vegetarijanskih jedi. 

Majoneza brez jajc

Kadar smo iz naše prehrane izločili tudi jajca, lahko vseeno pripravimo okusno majonezo brez jajc: 

Sestavine za majonezo brez jajc:

  • 100 gramov kisle smetane
  • 100 ml svežega navadnega jogurta
  • 100 gramov panirja
  • pol kozarčka olivnega olja
  • sok polovice limone
  • malo kurkume
  • 1 žlička asafetide (arjuvedski nadomestek za čebulo)
  • 1 žlička rumenih gorčičnih semen v prahu

Vse sestavine damo v mešalnik in jih zmešamo. Če želimo majonezo zgostiti, dodamo skuto ali panir, če pa želimo bolj tekočo majonezo, dodamo več olivnega olja ali jogurt.

Curry z rdečo lečo

Leča je čudovit vir beljakovin, vsebuje veliko železa in drugih mineralov in vitaminov. Vegetarijanci imajo lečo pogosto na svojih jedilnikih, saj je nasitna, vsebuje pa tudi izredno pomembne vlaknine, ki jih potrebujemo za zdravo prebavo. 

Curry z rdečo lečo:

  • 300 gramov rdeče leče
  • 900 ml vode
  • 2, 5 cm olupljene in sesekljane sveže ingverjeve korenine
  • 1 očiščen, drobno sesekljan svež zelen čili
  • 4 stroki česna
  • 90 gramov nastrganega svežega kokosa
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1/2 žličke zmletega ingverja
  • 1 žlica limoninega soka
  • sol
  • 30 gramov masla
  • 4 žličke gorčičnih semen

V ponev stresemo rdečo lečo in prilijemo vodo. Zavremo in na zmernem ognju kuhamo 20 minut, da se leča zmehča. Svežo ingverjevo korenino, dve tretjini čilija in  2 stroka česna stolčemo v možnarju v gladko zmes in jo primešamo leči. Nato dodamo leči svež kokos, kurkumo, mleti ingver, limonin sok in sol. Med mešanjem kuhamo na šibkem ognju, dokler se kokos ne razpusti. Nato ogenj povečamo in in kuhamo 5 minut, da odvečna tekočina povre. 

Nato stremo strok česna in ga prihranimo. V ponvi stopimo maslo in dodamo gorčična semena. Ko začnejo pokati, ponev odstavimo z ognja in primešamo strti strok česna in ostanek sesekljanih čilijev. Lečo naložimo na pogrete krožnike in jo potresemo s česnom, čiliji in gorčičnim maslom. 

Bučni cvetovi z riževim nadevom

Bučne cvetove lahko uporabimo v mnogih receptih, najbolj poznani so ocvrti bučni cvetovi. Kadar pa želimo bučne cvetove pripraviti na bolj zdrav način, jih lahko napolnimo z nadevom iz riža, čebule in zelišč. Porcija vsebuje 148 Kcal, 3 g beljakovin, 6 g maščob in 20 g ogljikovih hidratov.

  • 8 bučnih cvetov
  • 80 g dolgozrnatega riža
  • 1 čebula
  • 1/2 šopka kopra
  • 1/2 šopka mete
  • 2 žlici olivnega olja
  • 8 žlic paradižnikove mezge
  • sol in poper

Bučnim cvetovom odstranimo pestiče in prašnike. Cvetne liste razpremo in cvetove previdno operemo. Dolgozrnati riž operemo in odcedimo. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo, zelišča operemo in tudi drobno sesekljamo. 

Riž, čebulo, zelišča, paradižnikovo mezgo in olivno olje zmešamo, dodamo sol in poper. V vsak bučni cvet položimo žlico nadeva in zapremo cvetne liste. Nadevane bučne cvetove zložimo v ponev tesno enega ob drugem. Prilijemo vodo, ki mora prekrivati cvetove. Kuhamo pri nizki temperaturi 30 minut. 

 

Vegetarijanski recepti: Izdelava Ghee prečiščenega masla: