Hribi v Sloveniji – Posavsko hribovje in Dolenjska

posted in: BLOG, Hribi 0
Hribi v Sloveniji
HRIBI IN GORE V SLOVENIJI! POGLEJ VEČ!

Hribi v Sloveniji so raznoliki in predvsem prelepi. V hribe se odpravimo po svojih sposobnostih. Kadar zaradi različnih razlogov ne moremo hoditi, imamo pogosto možnost da se do planinske koče pripeljemo z avtom. Dostop z avtom je tudi rešitev, kadar se v hribe odpravljamo z otroki. 

Z avtom se lahko pripeljemo tudi do Lisce. Lisca je razgleden 948 metrov visok vrh, ki se nahaja severno od Sevnice. Do vrha Lisce se lahko podamo po različnih poteh, urejena pa je tudi plezalna pot ali ferata, ki je izjemno zahtevna označena pot.

Hribi v Sloveniji – Posavsko hribovje in Dolenjska

Lisca – 848 m

Na lisci sta dve planinski koči, Tončkov dom na Lisci in Jurkova koča na Lisci. Na Lisco se lahko podamo po mnogih različnih poteh, z avtom pa se peljemo skozi vas Breg. Lisca je ena izmed najpomembnejših botaničnih območjih v Posavskem hribovju. Na Lisci uspeva bogata ilirska in deloma alpska flora, tu najdemo opojno zlatico, Ranunculus thora in Clusijev  svišč, Gentiana clusii.

Dostopi do Lisce

Do Lisce se lahko podamo po različnih poteh, do koče na Lisci se lahko pripeljemo tudi z avtom. Najbolj obiskana je lahka označena pot Breg – Lisca in Krakovo – Lisca. Novost pa je plezalna pot na Lisco, Cerje – Lisca, ki je pomembna pridobitev za hribolazce.

Breg – Lisca

Izhodišče za Lisco je vas Breg, ki leži na nadmorski višini 220 m. Tura Breg – Lisca je lahka označena pot, čeprav premagamo kar 728 metrov nadmorske višine, čas hoje 2 uri.

Če želimo na Lisco čez Breg,  se moramo najprej pripeljati v Sevnico in se nato usmerimo levo proti vasi Loka in Breg. Po cesti se peljemo do vasi Breg, kjer nas oznaka za Lisco usmeri levo navzgor. Peljemo se še približno 500 metrov do parkirišča in planinskih oznak za Lisco.

S parkirišča prečkamo cesto in se takoj usmerimo na peš pot, ki poteka vzporedno s cesto. Po nekaj minutah hoje nas pot iz gozda pripelje na travnik, sredi katerega se priključimo kolovozu in po njem nekaj časa nadaljujemo pot. Po kolovozu nas pot pripelje mimo hiše in prečimo manjši preval, tako da pridemo na drugo stran hriba. Kmalu pridemo na poraščen, neizrazit greben, po katerem se nato nekaj časa strmo vzpenjamo.

Po strmem vzponu pridemo v vas in pot nekaj časa nadaljujemo po  cesti in čez približno 10 minut hoje nas oznaka usmeri desno na kolovoz, ki poteka vzporedno s cesto. Kolovoz kmalu zapustimo in se spet podamo na cesto in pot nadaljujemo desno navzdol, kjer nas markacije že kmalu usmerijo levo med hiše in kozolcem navzgor. Pot nadaljujemo čez travnik, prečimo cesto in se nato podamo v gozd, kjer se spet pričnemo strmo vzpenjati.

Ta strmi breg je malo krajši, saj že kmalu pridemo do kolovoza ki mu sledimo levo in ga nato pri kamnolomu zapustimo. Pot nadaljujemo po ponekod precej strmi poti, ki nas pripelje do cerkve Svetega Jošta. Pot nadaljujemo po levi strani cerkve, pot je lepo vidna in shojena in kmalu pridemo na vršno pobočje Lisce. Sledi še rahel vzpon do Jurkove  in Tončkove koče, nato pa samo še rahel vzpon do vrha Lisce, kjer stoji razgledna plošča.

Cerje – Lisca – plezalna pot

Na plezalno pot do Lisce se odpravimo iz Cerja – 640 m. Cerje – Lisca je izjemno težka označena pot, do vrha opravimo 308 višinske razlike. V poletnem času potrebujemo za plezalno pot čelado in komplet za samovarovanje, v zimskem času pa cepin in dereze. Za celotno pot bomo do Lisce potrebovali 45 minut.

Do izhodišča se najprej zapeljemo v Sevnico in zavijemo proti Planini pri Sevnici. Peljemo se še približno 5 km in nato pri vinski kleti Mastnak zavijemo levo in se peljemo do vasi Cerje, kjer tudi parkiramo na označenem parkirišču.

Ob vodnem zajetju nas tabla usmeri po cesti ob gozdu in kmalu pridemo do velikega kamna, ki označuje smer plezalne poti. Po približno 20 minutah pridemo pod ostenje Lisce. Tukaj pričnemo premagovati 123 metrov višinske razlike po petih raztežajih, v povprečju težavnost B/C, zadnji del pa je težavnost plezanja D/E.

Nad plezalnim delom nas pot pripelje do Tončkovega doma. Na vrh Lisce se odpravimo desno, mimo vremenske postaje, kjer se nam odpre veličasten razgled na Julijce, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe in bližnje gorovje.

Ferata Lisca – izjemno zahtevna označena pot:

Jurkova koča na lisci – 927 m

Jurkova koča na Lisci je prijetna manjša planinska koča, ki jo zgradil Blaž Jurko (1859-1944). Blaž Jurko je bil pionir planinstva v teh krajih in gradnje koče se je lotil še preden so ustanovili posavsko podružnico planinskega društva. Otvoritev prve Jurkove koče je bila 21. avgusta 1902, v zahvalo graditelju so jo poimenovali Jurkova koča. Koča je bila majhna, zato se je planinsko društvo odločili da zraven koče zgradi večji planinski dom, ki so ga poimenovali Tončkov dom in so odprli 19.junija 1932.

Zgodovina Jurčkove koče na Lisci

Jurkova koča in Tončkov sta bila 28 junija 1944 požgana. Planinsko društvo Lisca Sevnica je leta 1948 Jurkovo kočo na novo zgradilo, leta 1970 pa so namesto že dotrajane koče spet zgradili novo in jo 19.avgusta 1972 tudi odprli, na ta dan je bila tudi proslava ob 70 letnice koče. Ponovno so kočo posodobili leta 2002, ko je imela koča 100 rojstni dan.

Danes je Jurkova koča sodobna in lepo opremljena, v pritličju je kuhinja in skupni prostor s kaminom in 20 sedeži. Zgoraj so skupna ležišča za 27 oseb, ter sanitarije in umivalnica, tuš se nahaja v pritličju. Po dogovoru lahko kočo tudi najamete.

Tončkov dom na Lisci – 927 m

Tončkov dom stoji na razgledni ploščadi na južni strani tik pod vrhom Lisce, ki je na višini 948 m. Prvotni Tončkov dom so odprli 19.junija 1932. Leta 1944 je dom pogorel in na temeljih požganega doma je planinsko društvo Lisca Sevnica zgradilo nov dom in ga odprlo 9 novembra 1952. Tončkov dom nosi ime po Tončku Čebularju, ki je bil nekdanji predsednik planinskega društva Lisca in je tudi vodil gradnjo novega doma.

Leta 1945 so v dom napeljali elektriko, leta 1964 pa je dom dobil vodovod. Leta 1968 je planinsko društvo dalo dom v najem takratni Konfekciji Lisca iz Sevnice, ki je dom posodobila in povečala. Poleg doma so že leta nazaj opremili smučišče z dvema vlečnicama, pred kočo so tudi otroška igrišča, v okolici pa urejeni prostori za piknike.

Kočo je leta 2014 v oskrbovanje prevzela občina Sevnica in sedaj ima koča že novega najemnika. Koča je stalno odprta, razen ponedeljka, v času COVID-19 pa prej raje preverite aktualne razmere.

Planinsko cvetje na Lisci

Clusijev svišč – encijan

Na Lisci cvetijo mnoge prelepe alpske cvetlice, med njimi tudi Clusijev svišč, Gentiana clusii, ki raste na Lovrencu, v bližini Lisce. Poznamo ga tudi pod imenom encijan in je zavarovana alpska rastlina. Encijan cveti maja in junija, ter tudi v juliju in avgustu. Najdemo ga v alpskih dolinah in vse do visokogorskega pasu, na nadmorski višini od 400 do 2500 metrov. V Sloveniji ga lahko opazimo v Julijskih in Kamniških Alpah, na Poreznu, Ratitovec, Karavanke, Zasavje in Dinaridi.

Encijan je zelnata trajnica, ki zraste do 10 cm visoko. Listi so pritlični v rožici, nekoliko usnjati, suličasti do eliptično suličasti, proti vrhu se priostreno zožujejo. Steblo je nizko, ali pa ga sploh ni, a se v času plodenja precej podaljša. Stebelni listi so v dvojici in močno priostreni. Cvetovi so petštevni, čaša se prilega spodnjemu delu venčne cevi, s priostrenimi zobci, med njimi so ostre zareze. Venec je zvonast, dolg približno 5 cm, do dna le lijasto razširja in končuje s priostrenimi roglji. Cvetovi so lepe, temno modre barve.

Podobna vrsta je Kochov svišč, G. acaulis L., ki ima širše in mehke eliptične liste in široke zareze med jajčastimi, proti dnu zoženimi čašnimi zobci.

Utrinki s poti:

Tončkov dom na Lisci
Tončkov dom na Lisci
Jurkova koča na Lisci
Jurkova koča na Lisci

najlepši hribi v Sloveniji