Recepti s fižolom se pogosto kombinirajo s krompirjem, kislim zeljem ali kislo repo. Izredno okusna je fižolova juha, ki jo lahko skuhamo z mesom ali brez mesa. Fižol spada med varna in zdrava živila.
Redno uživanje fižola naše telo oskrbi s potrebnimi minerali, beljakovinami in vlakninami.
Recepti s fižolom
Fižol lahko pripravimo na različne načine. V solati, fižolovi juhi ali omakah. Ker je cenovno dostopnejši kot meso, fižol pogosto najdemo tudi v mehiških jedeh, kjer je najbolj priljubljen črn fižol.
Ne glede na to, kako ga postrežemo, se zaradi visoke hranilne vrednosti presnavlja počasneje, kar zavira lakoto in pomaga pri hujšanju. Z nekaj domišljije, dobrimi recepti in izbranimi začimbami lahko s fižolom pričaramo nepozabne jedi. Izbrala sem nekaj starih, tradicionalnih jedi s fižolom.
Fižolova juha s prekajeno svinjsko kračo
Izredno okusna enolončnica, recept prihaja iz okolice Brežic.
Recept za fižolovo juho s kračo:
- 1 l fižola
- 2 l vode
- 1 manjša svinjska prekajena krača
- 2 stroka česna
- 2 žlici kisa
- malo popra
- 2 žlici svinjske masti
- 2 žlici moke
- sol
Fižol operemo in ga čez noč namočimo. Kračo operemo in jo damo kuhat skupaj s fižolom, v vodi v kateri smo ga namakali.
Česen olupimo in ga nastrgamo v juho. Po potrebi dolijemo vodo. Ko je fižol kuhan, napravimo svetlo prežganje, ga razkuhamo in prelijemo v juho, po želji lahko dodamo tudi malo paradižnikove mezge.
Dodamo poper in malo kisa. Ko je krača kuhana, jo vzamemo iz lonca in narežemo na manjše kose in jih stresemo nazaj v juho. Če kuhamo kračo mlade živali, je kuhana prej kot fižol. Fižolovo juho s kračo ponudimo s črnim domačim kruhom.
Gosta fižolova juha
- 60 dag suhega fižola
- 50 dag prekajene slanine
- 1 čebula
- 3 dag masti
- 2 žlici moke
- peteršiljeva korenina
- 1 dl kisle smetane
- kis
- 1 lovorov list
- voda
- sol in poper
Fižol prejšnji dan namočimo v 2 l vode. Naslednji dan ga v isti vodi pristavimo na ogenj. Med kuhanjem dodamo fižolu peteršiljevo korenino, lovor in sol, ter ga skuhamo do mehkega.
Dve tretjini fižola pretlačimo, eno tretjino pa stresemo v juho celega. Pripravimo prežganje iz masti, drobno narezane slanine, sesekljane čebule in moke. Prežganje razkuhamo in zlijemo k fižolu. Juho izboljšamo s kislo smetano in domačim kisom.
Vodo, ki med kuhanjem izhlapi, nadomestimo s toliko vrele vode, da dobimo ravno prav gosto juho. Vedno ko prilijemo vročo vodo, mora jed še malo prevreti, da se sestavine med sabo pravilno povežejo.
Juho postrežemo kot samostojno jed, s kosom svežega belega kruha.
Fižolova juha po starem receptu
Fižolova juha se je pogosto kuhala tudi v času posta, predvsem v času pred Veliko nočjo, ko je v krščanski veri predpisan 40 dnevni post. Fižol je bil včasih pogost na mizi, predvsem v kombinaciji z zeljem in krompirjem.
Recept za fižolovo juho po starem receptu:
- 1/2 l fižola
- 1 lovorov list
- 1 strok česna
- limonina lupinica
- vršiček rožmarina
- 2 žlici olja
- 1/2 žlice čebule
- 1 žlica moke
- 3 žlice kisle smetane
- malo kisa
- sol in poper
- opečen kruh
Čez noč namočen fižol zalijemo s kropom in skuhamo z dodatkom strtega česna, limonine lupinice, rožmarinom in lovorom.
Ko je fižol mehak dodamo sol, ga odcedimo, pretlačimo in zalijemo z odlito vodo. Dodamo razmešamo rumeno prežganje s čebulo in malo kisa. Jed naj nekaj časa vre, nato dodamo kislo smetano. Juho ponudimo z opečenim kruhom.
Matevž s suhimi rebrci in kislim zeljem
Matevž je stara tradicionalna jed, danes ga bomo pripravili s suhimi rebrci in kislim zeljem.
Recept za matevža s kislim zeljem:
- 70 dag prekajenih rebrc
- 50 dag fižola
- 50 dag krompirja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- mast za praženje čebule in česna
Prebran in opran fižol prejšnji dan namočimo. Naslednji dan ga pristavimo na ogenj skupaj z rebrci, če imamo mlado meso, ga prej vzamemo iz lonca. Krompir skuhamo posebej. Kuhan krompir in fižol gladko zmečkamo. Matevža zabelimo s praženo čebulo in česnom.
Jed je podobna pire krompirju, zato vodo odlijemo, nekaj pa je prihranimo, da bomo uravnali gostoto jedi. Matevža naložimo v skledo in ga obložimo z zrezanimi rebrci. Jed ponudimo s kislim zeljem ali kislo repo.
Fižolova solata s klobaso
Fižolovo solato s klobaso, lahko ponudimo kot samostojno jed s kosom kruha.
Recept za fižolovo solato s klobaso:
- 1 kranjska klobasa
- 40 dag suhega fižola
- 10 dag čebule
- 3 bučnega žlice olja
- poper in sol
- kis
Fižol čez noč namočimo, naslednji dan ga pristavimo na ogenj in počasi kuhamo. Tik pred koncem kuhanja fižol solimo. Ko je fižol kuhan, ga odcedimo in ohladimo.
Začinimo ga z bučnim oljem in kisom, dodamo sol, poper in drobno narezano čebulo. Na fižol položimo kuhano klobaso, ki smo jo posebej skuhali.
Zeljna solata s fižolom
- 2 lončka kuhanega fižola
- 1/2 glave svežega zelja
- 1 čebula
- ščepec semen kumine
- 2 žlici bučnega olja
- 2 žlici domačega jabolčnega kisa
- sol in poper
Fižol prejšnji dan namočimo in ga skuhamo do mehkega. Zeljni glavi odstranimo velike žile in ga narežemo ali naribamo na zelo tanke rezance.
Pripravimo polivko; zmešamo bučno olje, domač jabolčni kis, na kolobarje narezano čebulo, zrna kumine, sol in poper. V solatni skledi zmešamo fižol in zelje, ter ga prelijemo s pripravljeno polivko in dobro premešamo. Takoj ponudimo!
Fižol s suhimi jurčki
Fižol je živilo, ki bi moralo biti pogosto vključeno v naše jedilnike. Vsebuje mnoge vitamine in druge koristne učinkovine, med drugim kalij, folno kislino, provitamin A in beljakovine.
Recept za fižol s suhimi jurčki:
- 1 kg fižola
- sol
- 10 dag olja
- 1 čebula
- 4 dag masti
- 10 dag suhih jurčkov
- svež peteršilj
- poper
- 1/2 dl kisle smetane
Namočen fižol skuhamo, tik pred koncem kuhanja ga solimo. Na masti ali olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in narezane jurčke, ki smo jih prej namočili v vroči vodi in oželi.
Nekaj časa pražimo, nato dodamo sesekljan svež peteršilj. Pražimo toliko časa, da se sok od gon posuši in izstopi maščoba. Dodamo moko, jo malo prepražimo in zalijemo s fižolovko.
Vse skupaj gladko razkuhamo in primešamo odcejen fižol in po potrebi dolijemo malo vode. Jed solimo, popramo in kuhamo še 15 minut. Preden jed ponudimo, jo izboljšamo z žlico kisle smetane. Fižol z gobami ponudimo z ajdovimi ali koruznimi žganci, poleg lahko damo tudi zeleno solato.
Fižol v omaki
Fižol v omaki je okusna priloga, ki jo ponudimo k poljubnim glavnim jedem.
Recept za fižol v omaki:
- 1 kg suhega fižola
- 8 dag masti
- 1 čebula
- 4 dag moke
- juha za zalivanje
- lovorov list
- timijan
- sol
- poper
- kis
Fižol namočimo čez noč in ga naslednji dan v isti vodi skuhamo. Iz masti in moke naredimo prežganje, v njem prepražimo sesekljano čebulo, malo zalijemo in gladko razkuhamo.
Dodamo lovorov list in timijan, dodamo lahko tudi svež očiščen paradižnik ali malo paradižnikove mezge. Na koncu dodamo kuhan fižol in prilijemo toliko fižolove vode, da dobimo gosto omako.
Po okusu dodamo sol, poper in kis. Prikuho izboljšamo, če dodamo prežganju nekaj na kocke narezane slanine.
Fižolov golaž
- 1 kg suhega fižola
- 10 dag masti
- 30 dag čebule
- 5 dag moke
- rdeča mleta paprika
- kostna juha
- sol
- kis
Namočen fižol skuhamo v isti vodi. Medtem ko se kuha, na masti prepražimo sesekljano čebulo, jo potresemo z moko. Ko moka zarumeni, dodamo rdečo sladko papriko in jo takoj zalijemo s čisto kostno juho.
Dodamo kuhan fižol in toliko fižolovke, da dobimo gosto jed. Po okusu dodamo sol in poper, za boljši okus dodamo žlico kisle smetane.
Fižolov pire
- 1 kg fižola
- sol
- 1 1/2 l mleka
- 8 dag olja
- čebula ali drobtine
Namočen fižol skuhamo v isti vodi, tik pred koncem kuhanja ga solimo. Kuhan fižol odcedimo in pretlačimo. Pretlačenemu fižolu dodamo vrelo mleko, ga naložimo v skledo in zabelimo s prepraženo čebulo ali drobtinami.
Fižol z gobami
Fižol lahko kombiniramo tudi z gobami. Danes bomo pripravili jurčke z fižolom v gosti enolončnici.
Recept za fižol z jurčki:
- 50 dag fižola v zrnju
- sol in poper
- 5 dag čebule
- 3 žlice olja
- 1 dag moke
- 4 dag suhih jurčkov
- 5 dag svežih jurčkov
- svež peteršilj
- 2 žlici kisle smetane
Fižol prejšnji dan namočimo in ga naslednji dan skuhamo v slani vodi. Običajno je v receptih navodilo, da fižol v zrnju solimo šele tik pred tem ko je skuhan. V tem receptu svetujejo drugače, tako da bom pač poskusila. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, suhe jurčke za nekaj minut pustimo v vroči vodi in jih nato odcedimo in ožamemo.
V ponvi segrejemo olje in najprej popražimo drobno sesekljano čebulo in nato dodamo sveže narezane jurčke. Nekaj minut pražimo, nato dodamo odcejene in ožete suhe jurček.
Dodamo sesekljan svež peteršilj, solimo in popramo. Ko sok od gob povre, potresemo z moko in zalijemo z vodo, v kateri smo kuhali fižol. Ko se moka gladko razkuha, primešamo kuhan in odcejen fižol. Preden jed ponudimo, primešamo kislo smetano.
Kako skuhamo dober pasulj?
Fižolovo zelje s proseno kašo
Viri; Recepti s fižolom:
- Sodobna kuharica
- Slovenske postne jedi; Felicita Kalinšek
- Fižol z jurčki; Stanko Grafenauer