Fižolova juha – recepti za super fižolovo juho

fižolova juha
POGLEJ ODLIČNE VEGETARIJANSKE JEDI NA ŽLICO! TUKAJ!

Fižolova juha je okusna jed na žlico, ki jo lahko pripravimo iz stročjega fižola ali fižola v zrnu. Fižol je prava zakladnica zdravja, predvsem pa je zelo pomemben vir rastlinskih beljakovin. Drobno zrno v sebi skriva tudi vitamine skupine B, minerale, pektine, polifenole, lignine, fitinsko in nukleinsko kislino, prav tako je dober vir vlaknin.

Dober vir vlaknin pa je tudi stročji fižol. Vlaknine imajo velik pomen v naši prehrani, vendar jih ravno s fižolom dobimo premalo. Naši predniki so s fižolom nadomestili približno 40 gramov vlaknin, medtem ko je danes ta številka samo 15 gramov na dan.

Fižol izhaja iz Srednje Amerike, sprva so ga gojili kot okrasno rastlino. Kasneje je bil fižol pogosto na jedilniku, posebej v času lakote, zato so ga imenovali tudi meso revežev. Danes vemo da je fižol zdrav, pogosto je na jedilniku vegetarijancev, v manjših količinah pa ga lahko ponudimo tudi otrokom. 

Fižolova juha – recepti za odlično fižolovo juho

Suho zrnje fižola moramo pred kuhanjem 12 ur namakati, kuhamo ga od ene do dveh ur. Ko fižol namočimo, moramo vedeti, da ga bo naslednji dan še enkrat več. Pri kuhanju fižolu ne dodajamo sode bikarbone, saj ta uničuje vitamine in povzroča prebavne motnje.

Fižol pri kuhanju solimo šele ko je na pol kuhan, ali tik pred koncem kuhanja, s tem preprečimo da bi bil kuhan fižol trd. Poznamo veliko receptov za fižolovo juho; fižolova juha s testeninami, fižolova juha s krompirjem, fižolova juha s klobaso, kremna fižolova juha, fižolova juha s stročjim fižolom in še mnoge druge. 

Fižolova juho lahko pri kosilu ponudimo kot samostojno jed, zraven se prileže kos sveže pečenega kruha.   Odlično kosilo je tudi fižolova juha, zraven pa postrežemo palačinke ali sveže pečeno orehovo potico. 

Vegetarijanska fižolova juha

Vegetarijanska fižolova juha je seveda brez mesa, z dodatkom začimb:

  • 200 gramov fižola
  • 100 gramov zelenjavne jušne osnove
  • 3 stroke česna
  • vršiček rožmarina
  • 1 žlica sojine moke
  • sol malo kisa
  • 4 žlice kisle smetane

Fižol večer pred kuhanjem namočimo in ga naslednji dan skuhamo v slani vodi z rožmarinom in s česnom. Ko je fižol napol kuhan, dodamo zelenjavno jušno osnovo in kanček domačega jabolčnega kisa. 

Naredimo podmet iz sojine moke in juho zgostimo. Ko je je juha kuhana, jo pretlačimo, ponovno prevremo in primešamo kislo smetano. Juho postrežemo z opečenim kruhom ali sveže pečenim kruhom, ki ga pripravimo z drožmi. 

Fižolova juha z zelenjavo

Fižolova juha z zelenjavo je okusna jed, ki je najboljša, če jo pripravimo s sezonsko zelenjavo. Postrežemo jo kot glavno jed, ali kot predjed pri kosilu:

  • 240 gramov fižola
  • zelenjava: por, korenje, česen, čebula
  • malo soli in olivnega olja

Fižol preberemo in čez noč namočimo. Naslednji dan ga pristavimo v isti vodi, dodamo še narezano čebulo in česen. Ko je fižol kuhan, ga pretlačimo in solimo, ter dodamo naribano zelenjavo in malo olivnega olja.

Po potrebi juho zredčimo z zelenjavno jušno osnovo, kuhamo toliko časa, da se zelenjava zmehča. 

Fižolova juha s slanino

Juha s fižolom in slanino je okusna enolončnica, ki jo lahko pripravimo ob raznih praznikih in jo ponudimo kot predjed

Recept za fižolovo juho s slanino:

  • 320 gramov fižola
  • 2 litra zelenjavne jušne osnove
  • 2 rezini slanine
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 čebula
  • 1/2 gomolja zelene
  • 1 por
  • 1 žlica kisa
  • 2 zajemalki smetane
  • skodelica opečenega kruha
  • sesekljan drobnjak
  • sveže sesekljan peteršilj

Namočen fižol napol skuhamo v zelenjavni jušni osnovi.  Na olivnem olju prepražimo slanino in sesekljano čebulo, na liste zrezano zeleno in por. Prepreženo zelenjavo dodamo k fižolu in kuhamo še toliko časa, da je fižol mehak.

Nato juho pretlačimo, solimo, dodamo kis, smetano, sesekljan drobnjak in peteršilj. Juho dobro premešamo in prevremo. Preden juho serviramo, dodamo na kocke zrezan opečen kruh.

Juha s fižolom, mesom in krompirjem

Krepka juha s fižolom, mesom in krompirjem, ki jo lahko ponudimo kot samostojno jed. 

Recept za juho s fižolom, mesom in krompirjem:

  • 500 gramov fižola
  • 500 gramov govejega mesa za juho
  • 2 korenčka
  • sol, poper, lovorjev list
  • 3 krompirje
  • 2 žlici kisa

Suh fižol v zrnju namakamo 12 ur in ga nato kuhamo skupaj z mesom in vsemi začimbami.

Ko se fižol zmehča, dodamo na koščke narezan, olupljen krompir, sedaj juho tudi solimo. Pred koncem kuhanja meso narežemo na kocke in ga damo nazaj v juho. Juho še nekoliko okisamo, dodamo poper in še enkrat prevremo. 

Fižolova juha z jabolki

Juha z fižolom in jabolki je manj poznana jed, vendar so jo naši predniki pogosto kuhali.

Recept:

  • 320 gramov fižola
  • 50 gramov olivnega olja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 40 gramov pirine moke
  • 500 gramov jabolk
  • 1/2 žličke sladkorja

Čez noč namočen fižol pristavimo v 1,2 litra vode, v kateri se je namakal. Med kuhanjem dodamo prežganje iz pirine moke, s čebulo in česnom.

Nato dodamo zmečkana jabolka, ki smo jih olupili in kuhali v malo vode. Ko juha dobro prevre, dodamo sol in žličko sladkorja. 

Juha z rižem in fižolom

Riž se dobro ujema s fižolom, zato je tudi juha z rižem izredno okusna.

Recept za juho z fižolom in rižem:

  • 280 gramov fižola
  • 40 gramov olivnega olja
  • 40 gramov moke
  • 30 gramov slanine
  • 1 čebula
  • peteršilj
  • timijan
  • lovorjev list
  • gomolj zelene
  • malo cvetače
  • paradižnik
  • sol in poper

Fižol čez noč namočimo in naslednji dan skuhamo v neslan vodi. Ko je fižol kuhan ga pretlačimo. Iz olja, moke in čebule naredimo prežganje, dodamo na kocke narezano slanino in nato zalijemo. 

Dodamo na kocke narezano korenje, zeleno, cvetačo, vse začimbe in na kocke narezan paradižnik. Ko je zelenjava mehka, ji dodamo pretlačen fižol, solimo in popramo. 

Juha iz stročjega fižola

Stročji fižol je izredno okusen v juhi, čudovito se tudi ujema s krompirjem.

Recept za juho iz stročjega fižola:

  • 50 gramov margarine
  • 20 gramov pirine moke
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 300 gramov krompirja
  • 300 gramov stročjega fižola
  • 70 gramov riža
  • pest svežega drobnjaka
  • 30 gramov nastrganega sira

Očiščen stročji fižol operemo in narežemo na majhne koščke. Kuhamo ga posebej, tik preden je kuhan ga solimo. Prav tako očistimo in na majhne koščke narežemo krompir in ga skuhamo v slani  vodi, da se zmehča.

Na margarini popražimo sesekljano čebulo in pirino moko, dodamo s soljo strt česen, zalijemo in prevremo. Ko sta fižol in krompir kuhana, vse skupaj zmešamo in dodamo prežganje, na koncu dodamo še kuhan riž.

Preden juho serviramo, dodamo drobno sesekljan drobnjak in nastrgan sir. 

Fižolova mineštra

Mineštra je zelo močna zelenjavna juha, v katero lahko seveda damo tudi stročji fižol ali suhi fižol v zrnju. Izvor mineštre je v Italiji, bolj jo prištevamo med enolončnice, kot med juhe. V klasični severnoitalijanski mineštri je veliko zelenjave, običajno dodajo stročji fižol. Naš recept za fižolovo mineštro vsebuje suh fižol v zrnju, dodali pa bomo veliko zelenjave, ter tudi testenine, riž in meso.

Recept za fižolovo mineštro:

  • 2 litra vode
  • 400 gramov govedine
  • 250 gramov govejih kosti
  • 100 gramov jeter
  • 50 gramov vranice
  • cela zrna popra, sol
  • 150 gramov prekajene slanine
  • 1/2 skodelice riža
  • 50 gramov suhega fižola v zrnju
  • jušna zelenjava; korenje, peteršilj, zelena in por
  • česen
  • 1 glava ohrovta
  • mala glava zelja
  • 30 gramov rezancev

V vrelo vodo pristavimo govedino, kosti, jetra in vranico. Dodamo sol in cela zrna popra, prekajeno slanino v celem kosu, namočen in odcejen fižol, riž in jušno zelenjavo.

Na koncu dodamo še drobno narezan ohrovt in zelje. Vse sestavine počasi kuhamo toliko časa, da se zmehčajo. Tik preden je jed kuhana, dodamo še rezance. Če nam juha med kuhanjem povre, jo malo zalijemo. 

Bela fižolova juha

Beli fižol spada med najbolj cenjene vrste fižola, v beli fižolovi juhi ga bomo dodali testeninam corallin.

Recept za belo fižolovo juho:

  • 175 gramov belega fižola
  • 1, 5 litra zelenjavne jušne osnove
  • 120 gramov testenin corallin- drobne testenine
  • 6 žlic olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • svež peteršilj
  • sol in poper

Beli fižol čez noč namočimo, naslednji dan ga odcedimo in stresemo v velik lonec. Dodamo zelenjavno jušno osnovo in zavremo. Lonec delno pokrijemo, zmanjšamo ogenj in pustimo da se fižol počasi kuha najmanj dve uri. 

Polovico fižola in malo zelenjavne jušne osnove zmešamo v mešalniku, da dobimo gladko kašo. Kašo vlijemo nazaj k fižolu, premešamo in juho še enkrat zavremo. Nato dodamo drobne testenine, juho spet zavremo in pustimo rahlo vreti 10 minut, da se polžki ali školjkice skuhajo. 

V drugi ponvi segrejemo olivno olje, dodamo drobno strt česen in ga na majhnem ognju, med pogostim mešanjem dušimo približno 5 minut. Ko se česen obarva zlato rjavo, ga skupaj z drobno sesekljanim peteršiljem dodamo v juho. Dodamo sol in poper, ter takoj serviramo, še prej pa pokapljamo s preostankom olivnega olja.