Vegetarijanske jedi na žlico

Vegetarijanske jedi na žlico
NAJBOLJŠE VEGETARIJANSKE JEDI NA ŽLICO! POGLEJ!

Vegetarijanske jedi na žlico pogosto vsebujejo sezonsko in svežo zelenjavo. Vegetarijanska prehrana je lahko čisto preprosta, vendar moramo poznati osnova pravila priprave hrane. Pri vegetarijanskem načinu prehranjevanja je pogosto možnost da pride do pomanjkanja beljakovin, ki se v naravi večinoma nahajajo v živilih živalskega izvora. Seveda imajo vegetarijanci možnost uživanja alternativnih beljakovinskih živil.

Alternativna beljakovinska živila so predvsem tofu in sojini kosmiči, ali ostale jedi iz soje.

Vegetarijanske jedi na žlico

Vegetarijanske jedi na žlico običajno vsebujejo tudi stročnice, žita ali jedrca, ki sicer vsebujejo beljakovine, a žal ne vsebujejo vseh aminokislin, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Tudi vegetarijanci morajo zato spoznati skrivnosti uravnotežene prehrane. Skrivnost uravnotežene vegetarijanske prehrane je v premišljenem kombiniranju živil.

Veliko se lahko naučimo iz tradicionalnih jedilnikov, ki so jih pripravljali naši predniki, posebej, kadar je bilo pomanjkanje. V času lakote in pomanjkanja, so gospodinje prav tako pripravljale obroke, a pogosto so bili brez mesa. Kombinirale so riž in fižol, polnozrnat kruh, žitne kaše, solate iz leče, zelenjavo iz domačega vrta in sadje iz sadovnjaka. 

Vegetarijanska enolončnica iz mlade zelenjave

Iz sveže zelenjave lahko v vsakem letnem času pripravimo okusne enolončnice. Poleg uporabe zelenjave, se moramo naučiti uporabljati tudi zelišča in začimbe. Ko odkrijemo skrivnosti kombiniranja zelenjave in zelišč, bodo naše vegetarijanske enolončnice resnično izvrstne. 

Sestavine za zelenjavno enolončnico:

  • 90 gramov masla
  • 3 sesekljani sveži listi žajblja
  • 3 sesekljane vejice timijana
  • 1 vejica rožmarina
  • sol in sveže mlet črni poper
  • 130 gramov mladega krompirja
  • 10 mladih korenčkov
  • 4 mlade glavice cvetače
  • 10 majhnih čebulic
  • 2 strta stroka česna
  • kozarec belega vina
  • 130 gramov stročjega fižola
  • 2 paradižnika
  • 60 gramov kuhanega fižola maslenca
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 2 žlici zrnate gorčice
  • svež rožmarin za okras

Najprej v večji ponvi segrejemo maslo, dodamo vsa drobno narezana zelišča, ter sol in poper. Dodamo drobno sesekljano čebulo in česen, ter vse skupaj malo popražimo. Nato dodamo na kose narezan krompir, korenje in cvetačo. Vse sestavine premešamo in prežimo približno tri minute.

Po treh minutah praženja zelenjave prilijemo belo vino, hitro zavremo in nato zmanjšamo ogenj. Pokrijemo in počasi dušimo 10 minut. Po desetih minutah dušenja, dodamo še čebulice, stročji fižol, paradižnik in fižol maslenc.

Vse sestavine premešamo in na majhnem ognju dušimo 4 minute. Nato dodamo balzamični kis in eno minuto mešamo na močnem ognju. Jed moramo ves čas mešati dokler da zmes upade in se zgosti. Na koncu dodamo gorčico in preden jed ponudimo, okrasimo z rožmarinom. 

Vegetarijanska enolončnica z bučo

Enolončnica z bučo je običajno jesenska jed, a buče pogosto dobimo tudi pozimi ali poleti. Za 4 osebe potrebujemo naslednje sestavine:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 15 gramov masla
  • 1 razrezana čebula
  •  sol in črni poper
  • 1 repa
  • 1 krompir
  • 1 buča – 500 gramov težka, olupljena in narezana na kocke
  • 1 na kocke narezana korenina pastinaka
  • 1 majhna žlička srednje pekočega curryja v prahu
  • 380 ml zelenjavne jušne osnove
  • 90 ml kisle smetane
  • sesekljan svež koriander

V ponvi segrejemo olivno olje in maslo. Dodamo drobno sesekljano čebulo in jo na šibkem ognju pražimo približno 5 minut. Ko se čebula zmehča, dodamo sol in poper. Nato čebuli najprej dodamo vso narezano zelenjavo, nato na kocke narezano bučo,  curry in prilijemo zelenjavno jušno osnovo. Jed zavremo, nato pa 20 minut kuhamo na šibkem ognju, vmes vse skupaj večkrat premešamo. 

Ko je zelenjava kuhana, jo s penovko poberemo iz ponve in jo preložimo na stran. Omako, ki je ostala v ponvi zavremo in vanjo vmešamo smetano. Med mešanjem smetano kuhamo na šibkem ognju in ko se zgosti, omako polijemo po zelenjavi. Enolončnico okrasimo s koriandrom in še vročo postrežemo.