Vegetarijanske omake za testenine

Vegetarijanske omake za testenine
VEGETARIJANSKI RECEPTI NA ENEM MESTU! TUKAJ!

Vegetarijanske omake za testenine so preproste za pripravo. Testenine so pogosto na jedilnikih vegetarijancev, so preproste za pripravo, vključimo pa jih lahko tudi na otroški jedilnik. Testenine so poznane po celem svetu, prvotno verjetno izhajajo iz arabskih ali kitajskih dežel, prav gotovo pa so bile že zelo zgodaj poznane na Siciliji.

Če je le mogoče, testenine pripravimo sami doma in se tako ognemo testeninam, ki vsebujejo jajca  ali kakšno neprimerno moko. Poznamo veliko oblik testenin: špageti, makaroni, lazanja in rezanci. Če sami pripravimo testenine, potem pripravimo samo še okusno vegetarijansko omako in glavna jed je pripravljena.

Vegetarijanske omake za testenine

Za pripravo omak za testenine, je osnova zelenjava. Če želimo jesti resnično neoporečne testenine, je najbolje da jih pripravimo sami. Osnovi recept za pripravo domačih testenin: 500 gramov polnozrnate moke in ščepec soli.

Zamesimo trdo testo. ki mu lahko dodamo kuhano špinačo, ki jo prej skuhamo in narežemo na majhne koščke. V testo lahko dodamo tudi paradižnikov koncentrat ali korenje. Z raznimi zelenjavnimi dodatki bodo imele testenine različne okuse in zanimive barve. Testo razvaljamo, lažje bo šlo s strojčkom, saj je testo bolj trdo. Naredimo poljubne testenine in jih posušimo.

Porova omaka za testenine

Svež por očistimo in narežemo. Skuhamo ga skupaj z žličko olivnega olja ali z majhno žličko masla. Ko je por kuhan, dodamo žlico kisle smetane in sesekljan peteršilj.

Vegetarijanska žajbljeva omaka za testenine

V ponvi segrejemo kos masla in na njem popražimo pet drobno sesekljanih žajbljevih listov. Žajbelj na maslu pražimo približno pol ure, oz. toliko časa, da začne maslo dišati.

Orehova omaka 

Orehovo omako lahko pripravimo brez kuhanja in jo dodamo poljubnim testeninam. Zmeljemo 100 gramov orehov, dodamo žlico drobtin, dve žlici kisle smetane in žlico naribanega parmezana.

Omaka za testenine iz oliv in paradižnika

V ponvi segrejemo košček masla, dodamo tri sveže paradižnike narezane na koščke in pest sesekljane bazilike. Solimo in na majhnem ognju kuhamo kakšno minuto. Nato dodamo žlico drobtin in dve žlici mase iz oliv, malo še pokuhamo in omaka je gotova.

Vegetarijanska omaka za makarone s sezonsko zelenjavo

Za pripravo okusnih makaronov, ki jih zmešamo z zelenjavno omako, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 400 gramov makaronov
  • 1 rdečo papriko
  • 1 rumeno papriko
  • 2 jajčevca
  • 2 bučki
  • šopek bazilike
  • 1 žlica skute ali mehkega panirja
  • žlica naribanega parmezana
  • 2 žlici olivnega olja
  • maslo ghee
  • sol in poper

Zelenjavo očistimo in jo narežemo na koščke. Vsako zelenjavo posebej ocvremo na maslu ghee in že ocvrto zelenjavo združimo v globoki ponvi, lahko uporabimo vok. Zelenjavo prekrijemo z drobno sesekljano baziliko in naribanim sirom. Dodamo še olivno olje, ter sol in poper.

Tako pripravljeno jed pustimo nekaj minut počivati da se okusi med seboj povežejo. V tem času skuhamo makarone. Ko so makaroni kuhani, jih odcedimo in jih dodamo k zelenjavi.

Špageti z paradižnikovo omako in koromačem

Čudoviti špageti z nekoliko pikantno omako. Za štiri porcije potrebujemo:

  • 450 gramov paradižnikov
  • 300 gramov špagetov
  • 200 gramov skute
  • 1 pekoči feferon
  • svež koromač
  • nariban parmezan
  • 4 žlice olivnega olja
  • sol

Paradižnike olupimo, odstranimo semena in narežimo na polovico. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo paradižnike in polovico pekočega feferona. Počasi kuhamo deset minut, vmes malo posolimo. Medtem ko se kuha omaka, al dente skuhamo špagete in jih odcedimo.

Ko je omaka kuhana, ji dodamo špagete, skuto in šopek drobno narezanega koromača. Preden špagete postrežemo, jih posujemo z naribanim parmezanom.

Rezanci z rdečo lečo

Leča je okusna in hranljiva jed za vegetarijance. Kombiniramo pa lahko tudi rezance in lečo. Za rezance z lečo, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 250 gramov rezancev
  • 200 gramov bučk
  • 200 gramov kisle smetane
  • 150 gramov rdeče leče
  • nariban parmezan
  • malo masla
  • zelenjavna jušna osnova

Bučke očistimo in narežemo na rezine. V ponvi segrejmo maslo in na njem popražimo bučke, dodamo dve žlici zelenjavne jušne osnove. Rdečo lečo na hitro poparimo, v kropu jo pustimo samo pet minut. K poparjeni leči dodamo popražene bučke in vse skupaj premešamo.

Skuhamo rezance, jih precedimo in jim dodamo bučke z lečo, čez pa prelijemo kislo smetano in potresemo z naribanim parmezanom. 

Vegetarijanski špageti bolognese: