Fižolova juha s testeninami

Fižolova juha s testeninami je okusna enolončnica. V današnjem receptu bomo uporabili rjav fižol v zrnju, ki ga bomo seveda prejšnji dan namočili. Testenine dodamo po okusu, jaz sem v današnjo jed dodala drobne polžke.

Fižolovo juho, ki jo obogatimo s testeninami, postrežemo kot samostojno jed, postrežemo jo z naribanim parmezanom. Jedi s fižolom in testeninami so tradicionalne italijanske jedi, ki večinoma izhajajo iz revnih kmečkih predelov Italije.

fižolova juha s testeninami
Fižolova juha s testeninami

Fižolova juha s testeninami

Fižolovo juho po današnjem receptu lahko tudi malo prilagodimo, namesto rjavega fižola, lahko uporabimo kakšno drugo sorto. Tudi pri izbiri testenin imamo proste roke, izberemo tiste, ki nam najbolj ugajajo.

Fižol moramo pred kuhanjem namakati najmanj 8 ur, najbolje, če fižol namočimo zvečer in ga naslednji dan skuhamo. Jed je primerna tudi za vegetarijance. 

Recept za fižolovo juho s testeninami:

  • 1/2 kg rjavega fižola v zrnju
  • 200 g drobnih testenin
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 1/2 stebla zelene
  • 1 strok česna
  • 1 žlica paradižnikove omake
  • 1 lovorov list
  • 1 vejica rožmarina
  • sol in poper
  • 1 žlica olivnega olja

 

Fižol čez noč namočimo, ga naslednji dan ga odcedimo in speremo. Čebulo in korenček olupimo in ju skupaj z očiščeno zeleno drobno sesekljamo. V večji ponvi segrejemo olivno olje in najprej popražimo sesekljano mešanico čebule, korenčka in zelene.

Zelenjavo premešamo in nekaj minut pražimo. Nato dodamo strt česen, paradižnikovo omako in lovorov list. Vse skupaj dobro premešamo in pražimo 3 minute, nato dodamo namočen in odcejen rjav fižol.

Prilijemo mrzlo vodo, približno dvojno količino kot je fižola. Juho zavremo, nato zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo toliko časa, da se fižol zmehča. Fižolovo juho solimo tik pred koncem kuhanja.

Med kuhanjem po potrebi prilijemo vročo vodo ali jušno osnovo. Ko je fižol mehak, ga polovico pretlačimo, to lahko storimo kar v loncu, pazimo, da približno polovica fižolovih zrn ostane celih. Juho ponovno zavremo in takoj dodamo drobne testenine in jih skuhamo al dente.

Ko so testenine kuhane, juho odstavimo in jo pustimo počivati kakšno minuto. Preden fižolovo juho postrežemo, jo pokapljamo z olivnim oljem in potresemo z naribanim parmezanom. Jed po okusu še solimo in popramo, postrežemo vročo s kosom svežega kruha.