Recept za vegetarijansko rižoto je preprost za pripravo in bo predvsem razveselil vegetarijance. Danes bom z vami pripravila pomladno vegetarijansko rižoto, v kateri seveda ne smejo manjkati šparglji, mlada zelišča in mogoče celo regrat.
Kaj moramo vedeti pri pripravi rižote? Najprej bomo pripravili klasično vegetarijansko rižoto, recept lahko poljubno spreminjamo in v jed dodamo sezonsko zelenjavo, ki jo pač imamo pri roki.
Vegetarijanska rižota z regratom
Pripravimo lahko tudi odlično rižoto z regratom! Regrat sicer velja za plevel, a velja za eno najboljših pomladnih solat. Slovenci regrat pridno nabiramo, a razen solate s krompirjem in jajci, druge recepte manj poznamo.
Vegetarijanska rižota z regratom je prefinjena in okusna jed, ki združuje kremasto teksturo rižote z rahlo grenkim okusom regrata. Regrat je odličen vir vitaminov in mineralov ter doda jedi svežino in zanimiv okus. Tukaj je podroben recept za pripravo vegetarijanske rižote z regratom:
Sestavine za rižoto z regratom
1 skodelica riža Arborio ali Carnaroli
2 šopka svežega regrata
1 majhna čebula, fino sesekljana
2 stroka česna, fino sesekljana
4 skodelice zelenjavne jušne osnove
1/2 skodelice belega vina
50 g nesoljenega masla
50 g naribanega parmezana
2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
Sol in sveže mleti črni poper po okusu
Sok pol limone (neobvezno)
Priprava rižote z regratom:
Priprava regrata: Regrat temeljito operite in odstranite morebitne trda stebla. Liste grobo narežite. V veliki ponvi na hitro popražite narezan regrat na malo oljčnega olja, dokler ne ovene. Dodate lahko malo soli in popra ter sok pol limone za dodaten okus. Odstavite s štedilnika in postavite na stran.
Segrevanje jušne osnove: Zelenjavno jušno osnovo segrejte v ločenem loncu in jo obdržite na nizki temperaturi med celotnim postopkom kuhanja.
Praženje riža: V drugi večji ponvi segrejte oljčno olje in dodajte sesekljano čebulo. Pražite na srednji temperaturi, dokler čebula ne postane prozorna, nato dodajte česen in pražite še eno minuto. Dodajte riž in ga pražite, dokler zrna ne postanejo prosojna (približno 2 minuti), stalno mešajte.
Dodajanje vina: Zalijte z belim vinom in mešajte, dokler alkohol ne povre.
Kuhanje rižote: Postopoma dodajajte vročo zelenjavno jušno osnovo, eno zajemalko naenkrat, in ves čas mešajte. Počakajte, da riž vsako dodano zajemalko tekočine absorbira, preden dodate naslednjo. Nadaljujte s postopkom približno 18-20 minut ali dokler riž ni al dente.
Dodajanje regrata: Ko je riž skoraj kuhan, vmešajte popraženi regrat.
Odstavite rižoto z ognja in vmešajte hladno maslo in nariban parmezan. Dobro premešajte, da postane rižota lepo kremasta. Po potrebi začinite s soljo in poprom.
Postrežba: Pustite, da rižota počiva nekaj minut, nato pa jo postrezite v predhodno ogretih krožnikih. Po želji lahko dodate še malo naribanega parmezana ali svežih zelišč za dekoracijo.
Ta vegetarijanska rižota z regratom je izvrstna kombinacija zemeljskih okusov in kremaste teksture, ki bo zagotovo navdušila tako vegetarijance kot ljubitelje rižot.
Recept za vegetarijansko rižoto
Vegetarijanska rižota je enostavna in hkrati okusna jed, ki jo lahko prilagodimo z različno sezonsko zelenjavo.Tukaj je recept za klasično vegetarijansko rižoto, ki bo zadostila okusom tako vegetarijancev kot tudi ljubiteljev zelenjave.