Recepti za juhe! Juhe običajno postrežemo pred obrokom, bolj goste in krepke juhe, pa so lahko tudi nadomestilo za celoten obrok. Juhe kuhamo iz mesa ali zelenjave, z dodatkom zelišč, začimb, testenin ali riža.
Mnogi med nami si nedeljskega kosila ne predstavljamo brez goveje juhe in seveda brez sveže pečene sladice. Izredno krepčilna je kurja juha, priljubljene pa so tudi zelenjavne juhe, ki so bolj mineštre ali enolončnice. Za dobro juho potrebujemo dobre sestavine, to pomeni dobro meso in svežo zelenjavo.
Kazalo
Recepti za juhe
Kraljica juhe je seveda domača goveja juha, v katero vkuhamo različne jušne zakuhe. Testenine za govejo juho lahko pripravimo sami, najbolj priljubljeni so domači rezanci, ribančki in žličniki. Med nami je vse več vegetarijancev in ravno juhe je najlažje skuhati brez mesa.
Zelenjavne juhe in mineštre so najboljše v poletnem času, ko imamo na voljo veliko različne zelenjave. Med juhami ima posebno mesto tudi fižolova juha, juha iz stročjega fižola, čebulna juha, česnova juha in mnoge druge zelenjavne juhe.
Goveja juha
- 2 l vode
- 25 dag govedine za juho
- nekaj govejih kosti
- 1 korenček
- 1 korenina peteršilja
- 1 čebula
- 1/2 pora
- 1/2 zeljnega lista
- 1 svež paradižnik
- 1 strok česna
- 2 zrni celega popra
- sol
Meso operemo v kosu pod tekočo vodo, prav tako operemo kosti. Če želimo okusno juho, damo meso in kosti v lonec s hladno vodo. Če želimo dobro meso iz juhe, dodamo meso ko voda že vre. Zelenjavo očistimo, operemo in dodamo v vodo. Čebulo operemo z lupino vred, jo prerežemo čez pol in prerezano na grelni plošči nekoliko popečemo.
Paradižnik dodamo cel šele na polovici kuhanja. Juho pustimo zavreti, dodamo sol in kuhamo na najmanjši toploti, tako da počasi vre. Kuhamo tako dolgo, da je meso mehko, nato jo precedimo in zakuhamo poljubno zakuho, domače rezance ali ribančke.
Kisla svinjska juha
- 30 dag svinjske glave ali nogic
- 1,5 l vode
- 1 korenina peteršilja
- 1 rdeč korenček
- košček rumene kolerabe
- košček zelene
- 1/2 čebule
- 2 stroka česna
- lovorjev list
- 4 zrna celega popra
- ščep majarona
- ščep timijana
- nekaj listkov rožmarina
- sol
- 2 žlici moke
- 2 žlici vinskega kisa
Nogice ali glavo dobro operemo in pripravimo primerno velik lonec. Zalijemo s hladno vodo in dodamo oprano in očiščeno zelenjavo. Dodamo še začimbe, solimo in pokrito počasi kuhamo na šibkem ognju, da se meso zmehča. Kuhano juho precedimo, meso oberemo, drobno zrežemo in stresemo v juho.
V skodelici zmešamo moko, kis in 3 žlice mrzle vode v enotno zmes, ter jo med stalnim mešanjem počasi zakuhamo v juho. Juho pustimo vreti še 5 minut, postrežemo jo z opečenimi kruhovimi kockami.
Zeljna juha z mesom
- 2 žlici olja
- 1/2 čebule
- 30 dag zeljnih listov
- 15 dag svinjskega mesa
- sol
- 10 dag riža
- 1, 5 vode ali jušne osnove
- poper
V kozici segrejemo olje in na njem popražimo drobno zrezano čebulo, da svetlo porumeni. Dodamo oprane in na rezance narezane zeljne liste, na majhne koščke zrezano meso. Vse skupaj dobro prepražimo, solimo, prilijemo nekaj žlic tople vode in pokrito dušimo, da se zelje in meso zmehčata.
Omehčanemu zelju in mesu dodamo še riž, premešamo in zalijemo z vročo vodo ali jušno osnovo. Kuhamo še 15 minut, po okusu popramo in dodamo začimbe.
Gobova juha s krompirjem
- 30 dag svežih gob (uporabimo lahko tudi zamrznjene ali suhe)
- 2 krompirja
- 2 žlice olja
- 1 čebula
- 1/2 žličke sladke paprike
- 1 žlička paradižnikove mezge (ali 1 svež paradižnik)
- 1, 5 l vode ali jušne osnove
- pol, poper
- 1 žlica moke
- 1/2 dl kisle smetane
Gobe očistimo, narežemo na tanke lističe, damo na cedilo in poparimo z vrelo vodo. Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. V kozici segrejemo olje in v njem bledo rumeno prepražimo drobno narezano čebulo. Takoj dodamo papriko in paradižnikovo mezgo, premešamo in dodamo odcejene gobe in krompir.
Pražimo med mešanjem tako dolgo, da se posuši voda, nato zalijemo z vrelo vodo ali juho. Solimo in pokrito kuhamo do mehkega. Ko je juha kuhana, dodamo poper. V skodelici zmešamo moko in kislo smetano v enotno zmes in jo med mešanjem vlijemo v juho. Prevremo in takoj postrežemo.
Golaževa juha
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 10 dag govejega mesa
- 1/2 žličke sladke paprike
- ščep kumine
- 1 žlica bele moke
- 1, 5 l vode
- ščep majarona
- 2 krompirja
- sol
V kozici segrejemo olje, dodamo drobno zrezano čebulo in jo pražimo, da rahlo porumeni. Nato dodamo na majhne kocke narezano meso, sladko papriko in kumino. Solimo in dobro premešamo. Zalijemo z nekaj žlicami mlačen vode in pokrito dušimo, da se meso zmehča.
Medtem operemo in olupimo krompir, zrežemo ga na majhne kocke. Krompir skuhamo do mehkega v slanem kropu. Ko je meso mehko, ga potresemo z moko, premešamo in zalijemo z vodo. Dodamo kuhan in odcejen krompir, prevremo, dodamo majaron in po potrebi dosolimo. Vodo, v kateri smo kuhali krompir, lahko uporabimo za zalivanje namesto vode.
Zdrobova juha z rumenjakom
- 5 dag surovega masla
- 7 dag pšeničnega zdroba
- 1, 5 l mesne jušne osnove
- sol
- 2 vejici peteršilja
- 2 rumenjaka
V kozici segrejemo surovo maslo in na njem hitro prepražimo pšenični zdrob. Ko rahlo zarumeni, med stalnim mešanjem prilijemo vročo juho. Pustimo vreti 8 minut. Nato juho odstavimo z ognja in med mešanjem vmešamo razžvrkljane rumenjake in sesekljan peteršilj. Takoj postrežemo.
Smetanova juha
- 1, 3 l vode
- 1/2 žličke kumine
- sol
- 2 dl kisle smetane
- 2 žlici moke
V loncu segrejemo vodo, dodamo kumino in sol. Kislo smetano v skodelici zmešamo z moko v gladko zmes in jo med stalnim mešanjem vmešamo v juho. Prevremo in postrežemo s prepraženimi kruhovimi kockicami. Po želji lahko juho tudi malo okisamo.
Špargljeva juha
- 1/4 kg špargljev
- sol
- 3 žlice kisle smetane
- 3 žlice bele moke
- poper
- 1 jušna kocka
- 15 dag belega kruha
- 5 dag surovega masla za praženje kruha
Šparglje operemo, olupimo in narežemo na tanke kolobarčke. Stresemo jih v primerno posodo, zalijemo z 1, 5 l vroče vode in osolimo. Kuhamo do mehkega. V skodelici zmešamo kislo smetano in moko v gosto zmes in jo počasi med mešanjem dodamo juhi.
Dodamo še jušno kocko,( namesto vode in jušne kocke, lahko dodamo jušno osnovo), popramo in pustimo vreti še 5 minut. Na segretem surovem maslu prepražimo na kocke narezan bel kruh in pripravljeno juho postrežemo s popraženimi kockami.
Krompirjeva juha s klobaso
Preprosta in okusna jed s krompirjem, za katero bomo porabili za pripravo približno eno uro. Porcija krompirjeve juhe vsebuje 555 Kcal, 27 g beljakovin, 36 g maščob in 31 g ogljikovih hidratov.
- 750 g krompirja
- jušna zelenjava
- 1 čebula
- 100 g slanine
- 1 žlica olja
- 1/2 žličke orientalske kumine
- ščepec majarona
- sol in poper
- 1, 5 l zelenjavne jušne osnove
- 4 sveže klobase za kuhanje
- sveži peteršilj
Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Jušno zelenjavo očistimo, operemo in narežemo na kocke. Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje. Slanino narežemo na kocke. V večji ponvi segrejemo olje in najprej popečemo slanino. Dodamo narezan krompir in zelenjavo, med mešanjem pražimo 5 minut. Dodamo začimbe in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Ko juha zavre, jo počasi kuhamo 45 minut, nato jo grobo pretlačimo.
Klobase skuhamo, jih narežemo in jih dodamo v juho. Peteršilj operemo in drobno sesekljamo. Krompirjevo juho posujemo s sesekljanim peteršiljem in jo takoj ponudimo.
Čebulna juha s krompirjem
- 150 g čebule
- 20 g maščobe
- 10 g moke
- zelenjavna jušna osnova
- 200 g krompirja
- sol in poper
- limonin sok
Na maščobi prepražimo na tanke lističe narezano čebulo. Ko rahlo porjavi, jo poprašimo z moko in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Juha naj dobro prevre, čebulo po želji pretlačimo. V juho nato zakuhamo na majhne kocke narezan krompir. Ko je krompir kuhan, po okusu dosolimo in dodamo limonin sok. Čebulno juho s krompirjem postrežemo s popečenimi kruhovimi kockami.
Uporabljeno besedilo: recepti za juhe