Vegetarijanske jedi na žlico pogosto vsebujejo sezonsko in svežo zelenjavo. Vegetarijanska prehrana je lahko čisto preprosta, vendar moramo poznati osnova pravila priprave hrane. Pri vegetarijanskem načinu prehranjevanja je pogosto možnost da pride do pomanjkanja beljakovin, ki se v naravi večinoma nahajajo v živilih živalskega izvora. Seveda imajo vegetarijanci možnost uživanja alternativnih beljakovinskih živil.
Alternativna beljakovinska živila so predvsem tofu in sojini kosmiči, ali ostale jedi iz soje.
Kazalo
Vegetarijanske jedi na žlico
Vegetarijanske jedi na žlico običajno vsebujejo tudi stročnice, žita ali jedrca, ki sicer vsebujejo beljakovine, a žal ne vsebujejo vseh aminokislin, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Tudi vegetarijanci morajo zato spoznati skrivnosti uravnotežene prehrane. Skrivnost uravnotežene vegetarijanske prehrane je v premišljenem kombiniranju živil.
Veliko se lahko naučimo iz tradicionalnih jedilnikov, ki so jih pripravljali naši predniki, posebej, kadar je bilo pomanjkanje. V času lakote in pomanjkanja, so gospodinje prav tako pripravljale obroke, a pogosto so bili brez mesa. Kombinirale so riž in fižol, polnozrnat kruh, žitne kaše, solate iz leče, zelenjavo iz domačega vrta in sadje iz sadovnjaka.
Vegetarijanska enolončnica iz mlade zelenjave
Iz sveže zelenjave lahko v vsakem letnem času pripravimo okusne enolončnice. Poleg uporabe zelenjave, se moramo naučiti uporabljati tudi zelišča in začimbe. Ko odkrijemo skrivnosti kombiniranja zelenjave in zelišč, bodo naše vegetarijanske enolončnice resnično izvrstne, posebej če bomo zraven ponudili ajdov vegetarijanski kruh. Zelenjavno enolončnico lahko ponudimo tudi otrokom.
Sestavine za zelenjavno enolončnico:
- 90 gramov masla
- 3 sesekljani sveži listi žajblja
- 3 sesekljane vejice timijana
- 1 vejica rožmarina
- sol in sveže mlet črni poper
- 130 gramov mladega krompirja
- 10 mladih korenčkov
- 4 mlade glavice cvetače
- 10 majhnih čebulic
- 2 strta stroka česna
- kozarec belega vina
- 130 gramov stročjega fižola
- 2 paradižnika
- 60 gramov kuhanega fižola maslenca
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 2 žlici zrnate gorčice
- svež rožmarin za okras
Najprej v večji ponvi segrejemo maslo, dodamo vsa drobno narezana zelišča, ter sol in poper. Dodamo drobno sesekljano čebulo in česen, ter vse skupaj malo popražimo. Nato dodamo na kose narezan krompir, korenje in cvetačo. Vse sestavine premešamo in prežimo približno tri minute.
Po treh minutah praženja zelenjave prilijemo belo vino, hitro zavremo in nato zmanjšamo ogenj. Pokrijemo in počasi dušimo 10 minut. Po desetih minutah dušenja, dodamo še čebulice, stročji fižol, paradižnik in fižol maslenc.
Vse sestavine premešamo in na majhnem ognju dušimo 4 minute. Nato dodamo balzamični kis in eno minuto mešamo na močnem ognju. Jed moramo ves čas mešati dokler da zmes upade in se zgosti. Na koncu dodamo gorčico in preden jed ponudimo, okrasimo z rožmarinom.
Vegetarijanska enolončnica z bučo
Enolončnica z bučo je običajno jesenska jed, a buče pogosto dobimo tudi pozimi ali poleti. Buče so zelenjava z zelo majhno vsebnostjo sladkorja, vsebujejo pa veliko vitaminov in mineralov. Buče so tudi izvrstna zelenjava za hujšanje. Za 4 osebe potrebujemo naslednje sestavine:
- 2 žlici olivnega olja
- 15 gramov masla
- 1 razrezana čebula
- sol in črni poper
- 1 repa
- 1 krompir
- 1 buča – 500 gramov težka, olupljena in narezana na kocke
- 1 na kocke narezana korenina pastinaka
- 1 majhna žlička srednje pekočega curryja v prahu
- 380 ml zelenjavne jušne osnove
- 90 ml kisle smetane
- sesekljan svež koriander
V ponvi segrejemo olivno olje in maslo. Dodamo drobno sesekljano čebulo in jo na šibkem ognju pražimo približno 5 minut. Ko se čebula zmehča, dodamo sol in poper. Nato čebuli najprej dodamo vso narezano zelenjavo, nato na kocke narezano bučo, curry in prilijemo zelenjavno jušno osnovo. Jed zavremo, nato pa 20 minut kuhamo na šibkem ognju, vmes vse skupaj večkrat premešamo.
Ko je zelenjava kuhana, jo s penovko poberemo iz ponve in jo preložimo na stran. Omako, ki je ostala v ponvi zavremo in vanjo vmešamo smetano. Med mešanjem smetano kuhamo na šibkem ognju in ko se zgosti, omako polijemo po zelenjavi. Enolončnico okrasimo s koriandrom in še vročo postrežemo.
Pita z jurčki
V sezoni gob, seveda če imamo srečo, da jih najdemo, lahko iz jurčkov naredimo čudovite jedi. Jurčki, jesenski gobani ali smrekovci so dragocene gobe, ki imajo čudovit vonj. Poleg svežih gobanov lahko uporabljamo tudi posušene, vsekakor so jedi iz jurčkov prave kulinarične poslastice.
Sestavine za gobovo pito:
- 60 gramov masla
- 350 gramov narezanih jurčkov
- 60 gramov moke ( lahko koruzne ali pirine)
- 450 ml mleka
- 1 žlička sveže sesekljanega pehtrana
Sestavine za testo:
- 125 gramov moke ( lahko pirino, koruzno)
- sol in črni poper
- 300 ml vode
- 60 gramov masla
- 4 stepena jajca
Najprej pripravimo testo, tako da moko presejemo skupaj s ščepcem soli. V kozico nalijemo 300 ml vode, dodamo maslo in zavremo. Nato maslo z vodo odstavimo z ognja, vmešamo 125 gramov moke in postavimo nazaj na ogenj. Moko med naglim mešanjem tako dolgo pražimo, da dobimo gladek in svetleč cmok, ki se loči od dna in posode. Testo pustimo da se ohladi.
Ko je testo hladno vmešamo stepena jajca, predenemo v model in postavimo na hladno. Pripravimo nadev iz jurčkov. V kozici stopimo maslo in dodamo narezane jurčke, ki jih na šibkem ognju dušimo približno 4 minute. Nato jih poberemo iz kozice. Maslu dodamo moko in jo med nenehnim mešanjem pražimo 1 minuto. Nato kozico odstavimo in postopoma vmešamo mleko. Zavremo in mešamo dokler se zmes ne zgosti. Na zmernem ognju kuhamo še približno 3 minute.
Nato jurčke stresemo nazaj v kozico, dodamo pehtran, sol in poper. Zmes damo v sredino obroča iz testa.
Zelenjavna mineštra
V poletnem času, ko imamo na vrtu v izobilju zelenjave, se prileže zelenjavna enolončnica ali zelenjavna mineštra. V enolončnico lahko zakuhamo tudi testenine in jed ponudimo kot samostojen obrok. V enolončnico lahko dodamo različno zelenjavo, manjkati ne sme krompir, korenček in čebula. V današnjem receptu bomo dodali tudi ingver in rumeno bučo.
- 2 žlički olivnega olja
- 1 drobno sesekljana čebula
- 1 steblo narezane stebelne zelene
- 2 žlički olupljene in drobno sesekljane ingverjeve korenine
- 100 g narezanega mladega fižola
- 2 neolupljena, na kocke narezana krompirja
- 1 na kocke narezan korenček
- 1 na kocke narezana rumena buča, očiščena semen
- 1 lovorjev list
- 3/4 žličke soli
- 170 g svežega graha
- 2 grobo narezana paradižnika, očiščena semen
- 2 žlici drobno sesekljane bazilike
- 2 žlički sesekljanega svežega timijana
V velikem loncu na srednjem ognju segrejemo olivno olje in 10 minut pražimo čebulo, zeleno in ingver, da se popolnoma zmehčajo. Dodamo fižol, krompir, korenje, bučo, 1 l vode ali zelenjavne jušne osnove, lovorjev list in sol.
Pokrijemo in počasi kuhamo 20 minut. Nato lonec odkrijemo in kuhamo še 15 minut, po 10 minutah dodamo grah, paradižnik, baziliko in timijan. Preden postrežemo, odstranimo lovor.
Kumarična juha
Kumarična juha je okusna jed na žlico, ki jo lahko ponudimo tudi hladno. Ena porcija kumarične juhe vsebuje 195 Kcal, 12 g beljakovin, 7 g maščobe, 20 g ogljikovih hidratov in 5 g vlaknin.
Recept za kumarično juho:
- 1 kumara
- 1 strok česna
- 400 ml zelenjavne jušne osnove
- 1 rezina polnovrednega kruha
- 2 žlici svežega sira
- sol in poper
- muškatni orešček
- 2 žlici olivnega olja
- žlica limoninega soka
Česen olupimo in drobno sesekljamo. Kumaro operemo in narežemo na kolobarje. Segrejemo olivno olje in na njem podušimo česen in kumare. Zalijemo z vročo zelenjavno jušno osnovo in zavremo.
Kruhu odrežemo skorjo, sredico narežemo na kocke in opečemo v ponvi. V juho dodamo svež sir in juho pretlačimo, začinimo z muškatnim oreščkom, solimo in popramo. Juho postrežemo s popečenimi kockami kruha.
Spomladanska juha z beluši
Spomladanska juha z beluši je okusna vegetarijanska jed na žlico, ki jo bomo danes pripravili z grahom. Ena porcija juhe vsebuje 204 Kcal, 15 g beljakovin, 7 g maščobe, 19 g ogljikovih hidratov in 10 g vlaknin.
Recept za spomladansko juho z beluši:
- 250 g belušev
- 1 korenček
- 1 čebula
- 1 žlička olivnega olja
- 50 g zamrznjenega graha
- 400 ml zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
- nekaj listkov mete
Beluše olupimo, odrežemo spodnje konce in jih narežemo na kocke. Korenček olupimo in narežemo na tanka kolesca. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
V ponvi segrejemo olivno olje in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo in narezan korenček. Dodamo narezane beluše in odcejen grah. premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Zavremo, solimo in popramo. Znižamo temperaturo in počasi kuhamo 15 minut.
Liste mete operemo, osušimo, drobno sesekljamo in jih potresemo po juhi. Takoj postrežemo.
Zelenjavna enolončnica z zeliščnimi cmoki
Porova juha
Kremna špargljeva juha
Viri; Vegetarijanske jedi na žlico:
- Michael Hamm; Idealna dieta
- Kosilo.si; Zelenjavne jedi iz pečice
Tedenski jedilnik za športnike
[…] Priporočam tudi recepte: Vegetarijanske jedi na žlico […]
Recept za segedin brez mesa - Etizziv.si
[…] ki jedi dodajo bogato teksturo in umami okus, ki je značilen za mesne jedi. Tovrstna različica je primerna za vegetarijance, vegane in tiste, ki iščejo nekoliko lažjo jed, a ne želijo žrtvovati […]