Oprema za tek – nasveti za izbiro tekaških oblačil

posted in: BLOG, Tek 0
oprema za tek
NASVETI ZA TEKAČE! POGLEJ VEČ!

Oprema za tek je za tekače izredno pomembna, čeprav ne bo bistveno vplivala na naše dosežke. Tek je med najcenejšimi športi, a moramo biti pri nakupu opreme vseeno previdni. Najbolj pomemben kos opreme so seveda tekaški copati, takoj nato so tekaške nogavice in šele nato so tekaške hlače, majice, vetrovke in ostala oprema za tekače. Ženske morajo veliko pozornost nameniti športnemu modrčku, saj lahko neprimerna opora prsi močno oteži tek.

Pomembna je tudi oprema za zimski tek, saj pri teku v mrazu veliko energije porabimo za ogrevanje telesa. K zimski opremi tekača spada tekaška kapa, zimske tekaške nogavice in tekaške rokavice. Če tečemo po snegu, bomo potrebovali tudi zimske tekaške čevlje. Predvsem se nakupa opreme lotimo preudarno, preglejmo nasvete izkušenih tekačev na forumih in nikar ne pretiravajmo.

Oprema za tek

Tečemo lahko skoraj povsod, odvisno od tega kje živimo in kakšen tek nam je pri srcu. Če živimo ob morju in imamo možnost teka ob morju, je skoraj neprecenljivo. Če živimo v bližini gozdov in rek, potem bomo verjetno tekli v naravi, če pa živimo v mestu nam ostanejo parki ali tek po pločnikih in cestah. Glede na to kje bomo tekli, bomo tudi izbrali opremo.

Če živimo v krajih kjer je ves čas toplo, potem ne bomo potrebovali veliko zimske opreme. Če pa živimo v krajih, kjer je pogosto mraz in celo sneg, potem bo naša tekaška oprema vsebovala tudi opremo za zimski tek. Poleg udobnih oblačil ne smemo pozabiti tudi na tekaška sončna očala, mogoče bomo za daljše teke potrebovali tudi tekaški nahrbtnik. Kadar se odpravljamo na dolge teke, ne smemo pozabiti na tekočino in  kakovostno športno prehrano.

Tekaška obutev

Pri teku pač brez tekaških čevljev ne gre. Za nakup tekaške obutve si vzemimo čas in nikar ne kupimo takšnih ki jih ima prijatelj. Tekaške čevlje moramo vedno izbrati glede na obliko noge in ko najdemo par v katerem se udobno počutimo, šele pričnemo z izbiro barve. Vsak tekač ima svoj način in tehniko teka, zato vsi čevlji niso primerni za vse. Tekači ki še niso razvili dobre tehnike teka ali imajo povišano telesno težo, bodo verjetno potrebovali tekaške čevlje, ki so bolj stabilni in blažijo stopalo. Pri teh copatih je običajno tudi bolj poudarjena opora stopalnemu loku.

Tekaško obutev vedno kupujemo v tekaških nogavicah, tekaški copat pa naj bo za približno 1 cm daljši od stopala. Pri nakupu pazimo tudi na širino in višino obutve. Tekaški copat se mora prilegati po vsej dolžini, a spet ne sme biti pretesen.

Preden se odločimo za nakup tekaških čevljev je priporočljivo da opravimo biomehansko analizo tehnike teka. Tako bomo vedeli kakšen je naš način teka in bomo kupili primerne čevlje, na primer takšne, ki zmanjšajo pronacijsko oporo. Poznamo tudi tekaške čevlje za supinatorje, ki naj bodo takšni, ki blažijo.

Če smo se odločili za tekaške čevlje za cestni tek, jih bomo lahko uporabljali tudi na drugih površinah. Tekaški čevlji za cestni tek so primerni tudi za makadam in za različne urejene poti. Niso pa ti copati primerni za tek v naravi, kjer potrebujemo tekaške čevlje z bolj grobim podplatom. Mogoče bomo potrebovali tudi zimske tekaške čevlje. Če redno in veliko tečemo, je mogoče najbolje da imamo dva para čevljev, ene za cestni tek in ene za tek v naravi.

Kako ugotovimo tip stopala za nakup tekaških čevljev?

Pri nakupu tekaških čevljev je dobro vedeti, kakšen tip stopala imamo. Tip stopala ugotovimo tako, da pogledamo stare copate in kmalu vidimo kakšen tekač smo. Če so naši copati bolj obrabljeni na notranjem delu podplata, potem smo pronatorji, če pa je bolj obrabljen zunanji del copata, pa smo supinatorji.

Pronacija, ali tekači pronatorji, so tekači, ki imajo nizek stopalni lok. Ko s težo telesa obremenijo stopalo, se to obrne navznoter. Večina tekačev je pronatorjev, zato je ponudba modelov tekaških copatov velika in ne bomo imeli težav pri nakupu.

Supinacija: Tekači, ki so supinatorji, so tekači z visokim stopalnim lokom, ki se ob obremenitvi obrača navzven. Tekačev supinatorjev je bolj malo, zato je tudi ponudba tekaških čevljev za supinatorje manjša.

Tekaški čevlji za nevtralno stopalo so čevlji za tekače ki imajo pravilni nožni lok, ki se ob obremenitvi ne obrača navzven ali navznoter. Izbira teh tekaških copat je velika, čeprav tudi tekači ki imajo nevtralno stopalo najraje tečejo v copatih, ki so podprti na notranji strani.

Tekaške nogavice

Pri teku so tekaške nogavice izredno pomembne, zato poleg tekaške obutve vedno kupimo tudi kakšne par športnih nogavic. Nogavice za tek naj bodo brezšivne in iz materiala, ki odvaja vlago in znoj. S takšnimi nogavicami bomo močno zmanjšali trenje in zmanjšali možnost nastanka žuljev. Vsak tekač ve, kaj pomenijo žulji!

Moderne tekaške nogavice so zasnovane tako, da blažijo določen del podplata in s tem pomagajo čevljem blažiti pritisk. Pogosto so tekaške nogavice tudi označene za levo in desno nogo, zato bodimo pri oblačenju previdni, da ne zamenjamo.

Tekaške kratke hlače

Večino časa bomo verjetno tekli v tekaških kratkih hlačah, razen pozimi in v hladnih jutrih. Kratke hlače naj bodo iz lahkih materialov, ki odvajajo znoj. Mnoge tekaške hlače imajo posebno podlogo in zato ne potrebujemo spodnjega perila. Takšne kratke hlače moramo preizkusiti, mnogim tekačem kljub praktičnosti ne odgovarjajo.  Pri ženskah so priljubljene tudi tekaške hlače s krilom, kar lepo poudari postavo tekačice.

Običajno imajo tekaške hlače v pasu elastiko, a mogoče je bolj udobno, če kupimo takšne, ki imajo všito tudi vrvico. Tako lahko hlače priredimo po svoje, predvsem tako, da nam bo udobno. Kratke hlače ne smejo biti tako tesne, da bi celo prekinile cirkulacijo okoli pasu, prav tako pa nam ne smejo opletati okoli nog. Pri nakupu bodimo pozorni, ali imajo tekaške hlače všit manjši žepek, kamor lahko spravimo ključ ali denar.

Tekaške majice

Kadar se odpravimo na lahkoten, kratek tek, je dovolj če oblečemo navadno bombažno majico. Vendar pozor! Ko se bomo preznojili, se bo bombaž napil in posušili ga bomo šele, ko se bomo slekli. večina tekačev seveda že dolgo časa uporablja športne tekaške majice, ki so narejene iz sodobnih materialov. Takšne majice so lahke, odvajajo vlago in pot, predvsem pa se hitro posušijo. Tekaške majice iz dragih sintetičnih materialov  dobro odvajajo pot, najboljše pa je to, da se ne navzamejo vonja po potu. Vendar moramo takšne tekaške majice vseeno redno prati.

Poznamo tekaške majice s kratkimi rokavi, brez rokavov in tekaške majice z dolgimi rokavi. Najbolje je, da imamo vsako vsaj po eno in jih oblečemo glede na vreme. Mnogi tekači ne morejo teči v majici brez rokavov, nekateri pa ne marajo dolgih rokavov. Važno je samo to, da nam je udobno, da nas ne zebe in nam ni vroče.

Tekaška vetrovka

Tekaška vetrovka je prav tako nujna oprema tekača! Vetrovka naj bo čim lažja, novejši in moderni modeli nas ščitijo pred vetrom in dežjem, hkrati pa vpijajo vlago in se hitro sušijo. Vetrovka za tek naj ima tudi kapuco in manjši žep.

Tekaška vetrovka je nujna v hladnih jutrih, pri nakupu pazimo na nekaj lastnosti materiala. Kakovostna tekaška vetrovka naj bo iz materiala, ki je paroprepusten, to pomeni, da je vetrovka prevlečena s posebnim nanosom, ki je vodotesen in omogoča odvajanje potu.

Če želimo resnično vodotesno vetrovko, iščemo takšno, ki ima varjene šive in zadrge. Pri vodoodporni vetrovki voda ne vdre v notranjost, vendar bodimo pri nakupu previdni, saj so mnoge tekaške vetrovke označene kot vodoodporne, vendar kasneje ugotovimo da ni tako. Vodoodbojna vetrovka nas bo pred dežjem ščitila samo kratek čas.

Tekaške vetrovke imajo običajno tudi zračnike pod pazduho, ki so čudovita rešitev za regulacijo toplote. Vetrovka naj bo ravno prav tesna, vendar pustimo toliko prostora, da pod njo oblečemo vas dve plasti, se pravi tekaško majico in v mrazu še tekaško majico z dolgimi rokavi.

Vir: https://www.realbuzz.com/articles-interests/running/article/beginners-guide-to-running-gear/

Športni modrček

Ženske morajo imeti za tek kakovosten športni modrček ali športni nedrček. Najboljši je brezšivni nedrček, lahko tudi podložen, pomembno je, da so prsi dobro podprte in da preprečimo poškodbe mišic in vezi. V prodaji so tudi tekaški športni nedrci, ki so oblikovani tako, da pri teku v toplem vremenu ne potrebujemo še tekaške majice.

Seveda je tudi pri nedrčku izbira na posameznicah, pomembno je, da je udoben in ne moti teka.

Oprema za tek za začetnike: