Vikend izlet – naravni rezervat Zelenci

posted in: BLOG, Hribi 0
vikend izlet
KAM NA DRUŽINSKI IZLET ZA KONEC TEDNA? POGLEJTE IDEJE ZA IZLET Z OTROKI! TUKAJ!

Vikend izlet: Ne veste kam na izlet za konec tedna? Za vikend izlet se lahko odpravimo po prelepi Sloveniji, kjer nas pričakajo čudovite gore, jezera in slikoviti slapovi. Slovenija je majhna, a tako raznolika, da smo v nekaj urah lahko na morju, ali pa se povzpnemo na dvatisočaka. Na družinskem izletu z otrokom, pa lahko izkoristimo priložnost in otrokom razkažemo tudi naravne bisere narave.

Obiščimo prelepe gore, zaplavajmo v jezerih in se povzpnimo do skrivnostnih jam in slapov. Ta vikend smo se odpravili na ogled Zelencev. Dostop do naravnega rezervata je preprost, zato lahko pot opravimo tudi z manjšimi otroki.

Vikend izlet – naravni rezervat Zelenci

Zelenci so naravni rezervat in talni izvir Save Dolinke. Celotno močvirje z barjem Drni, je dolgo približno 1200 metrov in v povprečju široko 150 metrov. Najožji del močvirja je širok samo 20 metrov, medtem ko se v najširšem delu razprostira 200 metrov daleč. Smaragdno zeleno jezero se nahaja na skrajnem zahodnem delu.

Prelepo jezerce, ki se preliva v čudovitih smaragdnih odtenkih, je talni izvir reke Save Dolinke. Iz jezera vrejo iz plasti jezerske krede na dan čisti in hladni izviri. Zaradi značilne modro zelene barve, je jezero tudi dobilo ime Zelenci. Jezerce v zimskem času ne zamrzne in voda ima skozi celo leto temperaturo okoli 6 stopinj C.

Dostop do Zelencev

Prekrasno jezerce Zelenci leži takoj za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste. Zelenci so na severnem robu Triglavskega narodnega parka, na jugu jih oklepajo strmi gozdovi Vitranca, na severu pa se nad njimi dvigajo Karavanke. 

Do naravnega rezervata Zelenci lahko pridemo po treh poteh:

  • Iz Kranjske gore – 1 ura – lahka označena pot
  • Od okrepčevalnice Zelenci – 5 minut – lahka označena pot
  • Iz Rateč – 20 minut – lahka označena pot

Dostop do Zelencev iz Kranjske gore

Zelenci ležijo na nadmorski višini 845 m. Iz Kranjske gore se najprej odpravimo proti severozahodu po Borovški cesti. Cesta nas najprej vodi v gozd, kmalu pa pridemo do podkorenskega smučišča. Tu nas pričaka prelep pogled proti Srednji, Visoki in Mali Ponci, vidimo pa tudi vas Podkoren in del zahodnih Karavank.

Pot nadaljujemo po peš poti, ki pelje v Planico, ves čas nas usmerjajo turistične table. Kmalu pridemo do brvi ki, prečka reko Savo Dolinko. Ko prečkamo brv, kjer že vidimo prve lepote Zelencev, pot zavije levo in nas nekaj časa vodi ob glavni cesti proti Ratečam. Ko pridemo do okrepčevalnice Zelenci, sledimo oznakam in zavijemo levo po vzorno urejeni turistični poti.

Pot na že po 5 minutah pripelje do Zelencev, kjer se lahko  po  mokrišču sprehodimo po lesenih brveh, rezervat pa si lahko ogledamo tudi iz razglednega stolpa. 

Iz Kranjske gore 810 m, do Zelencev 845 m, bomo potrebovali 1 uro. Pot je lahka označena pot, primerna je za tudi za otroke. 

Živalski in rastlinski svet v Zelencih

V naravnem rezervatu Zelenci je našlo domovanje mnogo zanimivih in tudi ogroženih živalskih in rastlinskih vrst. V tem okolju uspevajo rastline, ki za rast potrebujejo veliko vlage. V okolici opazimo vrbo, jelšo in šaš, ter seveda tudi različne redke in zaščitene cvetlice:

  • Močvirski ušivec, Pedicularis palustris
  • Navadni mrzličnik, Menyanthes trifoliata
  • Ozkolistni munec, Eriophorum angustipholium
  • Močvirska triroglja,Triglochin palustre
  • Vodna zlatica, Batrachium sp

V majhnem jezeru zelenci živijo potočne postrvi, ki se hranijo ličinkami enodnevnic in vrbnic. V naravnem rezervatu pa živijo tudi ogrožene vrste živali, ki jih tudi najdemo na rdečem seznamu ogroženih živalskih vrst Slovenije. Te živali so škrlatec, brkati netopir, živorodna kuščarica, navadni gad in martinček. 

Pri obisku Naravnega rezervata Zelenci bodimo obzirni do  narave

Od leta 1992 so Zelenci razglašeni za naravni rezervat, zato moramo biti v tem okolju še posebej obzirni do narave. Zelenci so namreč domovanje mnogih ogroženih živalskih in rastlinskih vrst.  Zaradi izredne lepote in lahkega dostopa, je naravni rezervat priljubljena izletniška točka. 

Za zaščito narave, so do jezera postavili posebne lesene brvi, po katerih se lahko brez škode za naravo sprehodimo po močvirju in do jezera. Pri jezeru je tudi prikupna hišica, ki služi kot razgledni stolp. S stolpa imamo čudovit razgled po celem rezervatu in po okoliških gorah. 

Ideje za izlet: naravni rezervat Zelenci: