Polnjene paprike – nepozabni recepti za filane paprike

polnjene paprike
ČUDOVITE VEGETARIJANSKE POLNJENE PAPRIKE! POGLEJ VEČ!

Polnjene paprike so čudovita jed, ki jo lahko pripravimo z mesnim ali zelenjavnim nadevom. Polnjenje zelenjave z različnimi nadevi poznajo povsod po svetu. K polnjenim paprikam ponudimo različne priloge, lahko samo sveže pečen beli kruh, pire krompir, kuhan riž ali kislo smetano.

Polnjena paprika – nepozabni preverjeni recepti za filane paprike

Znan recept za polnjene paprike prihaja iz Španije, recept za pimiento relleno, naj bi se obdržal od leta 1700.  To je eden izmed ohranjenih receptov za polnjene paprike, za pripravo potrebujemo rdeče paprike, belo čebulo, paradižnikovo mezgo, riž, sol, poper, zelenjavno osnovo in žefran. V bistvu so to vse sestavine, ki jih za pripravo polnjenih paprik uporabljamo tudi danes.

Polnjene paprike, ali tudi pogovorno filane paprike, imajo radi tudi otroci. Tudi mi imamo na to jed lepe spomine iz otroštva. Ko smo pojedli filane paprike, smo vedno dobili še košček domače pite ali pa kos slastne potice. Polnjene paprike lahko kuhamo v večjem loncu, pripravimo pa jih lahko tudi v pečici.

Polnimo lahko različne sorte paprik, tudi posušene paprike. Kot za mnoge priljubljene jedi, tudi za pripravo polnjenih paprik obstaja veliko receptov, vsaka država, mesto ali pokrajina nam ponudi svoj izvirni recept. Vabim vas, da si jih skupaj ogledamo!

Polnjena paprika z mletim mesom

Papriko lahko nadevamo s poljubnim nadevom, a pri nas je še vedno najbolj priljubljen klasičen nadev iz mletega mesa in riža. 

Recept za polnjene paprike:

  • 8 paprik
  • 500 gramov mletega mesa
  • 50 gramov riža
  • 150 gramov zrelega paradižnika
  • 80 gramov maščobe
  • 1 jogurt
  • 30 gramov moke
  • 1 jajce
  • peteršilj
  • mleta paprika
  • sol in poper
  • omaka: 500 gramov zrelega paradižnika, 1 čebula

Izberemo sveže, srednje velike paprike, v času ko ni na voljo svežih paprik, lahko uporabimo zamrznjene. Paprikam pri peclju odrežemo pokrovčke in odstranimo semena.

Pripravimo nadev. Na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in ko svetlo zarumeni, dodamo riž. Premešamo in nato dodamo nasekljan paradižnik, sol in mleto papriko. Prilijemo malo vode in nekaj časa mešamo. Nato dodamo mleto meso in tudi tega prepražimo. Ko so vse sestavine prepražene, posodo odstavimo z ognja.

Z nadevom napolnimo paprike, do približno tri četrt višine, jih tesno zložimo v lonec, prilijemo paradižnikovo omako, pokrijemo paprike s pokrovčki in dušimo na šibkem ognju. Po potrebi zalivamo z vodo ali jušno osnovo.

Ko je jed gotova, papriko prestavimo iz lonca, omako pa izboljšamo z jogurtom, ki ga razmešamo z jajcem in moko. Omako mešamo nad šibkim ognjem, da se zgosti.

Recept za paradižnikovo omako

  • 500 gramov svežega paradižnika
  • 1 čebula

Na olivnem olju svetlo prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo olupljen in nasekljan paradižnik. Paradižnik zlahka olupimo, če ga prej za nekaj trenutkov potopimo v vrelo vodo.

Kadar nimamo svežega paradižnika, pripravimo omako iz 1 žlice paradižnikove mezge, 1 žličke mlete paprike in žličke moke. Omako na koncu po okusu solimo in popramo.

Filane paprike z rižem

Filane paprike ali polnjene paprike z rižem, lahko ponudimo tudi kot vegetarijansko jed, saj jih pripravimo brez mletega mesa.

Recept za polnjene paprike z rižem:

  • 8 paprik
  • 160 gramov čebule
  • 200 gramov paradižnika
  • 120 gramov riža
  • 1 jogurt
  • 1 jajce
  • 20 gramov moke
  • 8 žlic olivnega olja
  • peteršilj, sol in poper

Paprike operemo, odstranimo semena in jih znotraj posolimo. Čebulo drobno sesekljamo in jo pražimo na olju, toliko da ovene. Dodamo riž in ga pražimo da postekleni. Dodamo sol in poper, ter pol sesekljanega paradižnika. Prilijemo malo vode, potresemo s sesekljanim peteršiljem in mešamo toliko časa, da se riž osuši.

Z nadevom napolnimo paprike, jih zložimo v posodo drugo poleg druge. Med paprike damo preostali nasekljan paradižnik, prilijemo vodo ali zelenjavno jušno osnovo, toliko, da sega do polovice paprik. Paprike dušimo nad zmernim ognjem, lahko pa tudi v pečici. Ko so paprike kuhane, jih prelijemo z omako in počakamo, da ta zakrkne.

Omako pripravimo iz jogurta, jajca in moke. Vse sestavine dobro razžvrkljamo.

Vegetarijanske polnjene paprike

Vegetarijanske polnjene paprike lahko pripravimo z različnimi nadevi, skoraj vedno pa jih kombiniramo z rižem in paradižnikovo omako. Zdravi brezmesni recepti pogosto vsebujejo tudi razne sire in zelenjavo.

Recept za vegetarijanske polnjene paprike:

  • 8 paprik
  • 160 gramov krompirja
  • 160 gramov paradižnika
  • 80 gramov čebule
  • 80 gramov zelene
  • 60 gramov korenja
  • 80 gramov sira
  • 1 1/2 dcl mleka
  • 2 stroka česna
  • 8 žlic olivnega olja
  • sol

Papriko očistimo, odstranimo semena in jih znotraj malo posolimo. Čebulo, korenje in zeleno sesekljamo, damo v kozico in prilijemo malo vode. Pomešamo, pokrijemo in počasi dušimo.

Ko je zelenjava mehka, dodamo na kocke narezan krompir, polovico sesekljanega paradižnika in drobno sesekljan česen. Vse skupaj potresemo z naribanim sirom in sesekljanim peteršiljem in dobro premešamo.

Z zelenjavnim nadevom napolnimo paprike, jih zložimo v namaščen pekač in dodamo preostali sesekljan paradižnik. Prilijemo malo vode in počasi dušimo nad šibkim ognjem, ali pečemo v pečici na nizki temperaturi. 

Vir: cookieandkate.com: Vegetarian Stuffed Peppers

Polnjene paprike s skuto

Odlična jed, ki jo pripravimo iz dolgih, podolgovatih in mesnatih rdečih paprik. Poleg skute, dodamo tudi kajmak, kar jed naredi še posebej imenitno. Polnjene paprike s skuto ponudimo kot predjed, prej jih narežemo na kolobarje.

Recept za polnjene paprike s kuto in kajmakom:

  • 10 paprik – podolgovatih mesnatih rdečih paprik
  • 500 gramov skute
  • 250 gramov zrelega kajmaka
  • sol
  • šopek peteršilja
  • šopek kopra

Paprike operemo, sušimo in očistimo. Skuto pretlačimo, dodamo kajmak in dobro premešamo. Po okusu dodamo sol in sesekljan peteršilj, na koncu dodamo koper.

Z nadevom napolnimo rdeče paprike in jih za nekaj ur postavimo v hladilnik. Ohlajene paprike z ostrim nožem narežemo na kolobarje in jih razporedimo na servirni krožnik. K papriki ponudimo pogačo, ki jo obložimo s šunko ali pršutom.

Polnjene posušene paprike

Poleg svežih paprik, lahko z nadevom polnimo tudi posušene paprike. Odlična jed, ki prihaja iz Bolgarije in je tudi malo pekoča.

Recept za polnjene posušene paprike:

  • 15 večjih podolgovatih rdečih posušenih paprik
  • 1, dcl olivnega olja
  • 2 čebuli
  • 150 gramov riža
  • 700 gramov mletega mešanega mesa
  • sol in poper
  • mleta pekoča paprika
  • malo mlačne vode

Posušene paprike očistimo semen in jih namočimo v toplo vodo, da se zmehčajo. Na olivnem olju pražimo sesekljano čebulo, da malo porumeni. Riž operemo in skuhamo v slanem kropu, nato ga odcedimo in dodamo k čebuli.

Nazadnje primešamo še mleto meso, zmešamo in nekaj časa pražimo. Dodamo sol in poper, premešamo in na koncu dodamo še pekočo papriko. Kozico odstavimo, da se vse skupaj malo ohladi.

Zmehčane paprike odcedimo in jih napolnimo z nadevom. Razporedimo jih na namaščen pekač, dolijemo malo vode in postavimo v segreto pečico.

Polnjene paprike pečemo pri 175 stopinjah C, približno 30 minut. 

Polnjene paprike s koruzo

Čisto posebna kulinarična dobrota, ki jo lahko ponudimo tudi k pečeni ali dušeni jagnjetini. Jed prihaja iz Bolgarije, zanjo so značilna kuhana koruzna zrna in sir kačkavalja. Sir kačkavalja je značilen za predele Bolgarije, pridelujejo ga iz ovčjega in kravjega mleka. Sir je priljubljen tudi v Italiji, kjer tudi pravijo, da sir prvotno izhaja od njih. Italijansko ime caciocavallo pomeni sir na konju cacio – sir, a cavallo – na konju, ker se hlebci sira sušijo v parih okobal na leseni palici, torej sir jaha na palici. 

Recept za polnjene paprike s koruzo in sirom:

  • 4 rdeče paprike
  • sol
  • mleta sladka paprika
  • 300 gramov kuhanih koruznih zrn
  • 40 gramov masla
  • 1/2 šopka peteršilja
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlica vinskega kisa
  • maščoba za pekač
  • 30 gramov masla
  • 50 gramov nastrganega kačkavalja ali podobnega sira

Paprike očistimo, operemo in odcedimo. Po notranji strani jih natremo s soljo in sladko mleto papriko. V slanem kropu jih na hitro prekuhamo in nato odcedimo. Kuhano koruzo odcedimo, popražimo na maslu, dodamo sol, sladkor, vinski kis in sesekljan peteršilj.

Paprike napolnimo z nadevom in jih razporedimo po namaščenem pekaču. Paprike prelijemo z raztopljenim maslom in posujemo z nastrganim sirom. Dolijemo malo tople vode in pekač postavimo v ogreto pečico.

Paprike polnjene s koruzo, pečemo pri 200 stopinjah C, približno 20 minut.

Polnjene paprike s sirom

Preprosta in hitro pripravljena jed, ki jo postrežemo kot predjed. Za pripravo uporabimo paprike babure in ovčji sir.

  • 10 paprik babure
  • 30 dag ovčjega sira
  • 3 jajca
  • maščoba za praženje

Ovčji sir in razžvrkljana jajca dobro zmešamo. Paprike očistimo in jih napolnimo z nadevom iz sira in jajc. V ponvi segrejemo mast in na njej pražimo polnjene paprike, lahko pa jih tudi spečemo na žaru ali v pečici.

Paprike med praženjem obračamo, da dobro porumenijo z vseh strani.