Recepti za zelenjavno mineštro! Kaj je mineštra? Mineštra je juha z zelenjavo in stročnicami, ki jo lahko obogatimo s testeninami ali rižem. Mineštra ali Minestrone ima bogato kulinarično zgodovino. Podobno jed so pripravljali že stari Rimljani, ki so vso zelenjavo, ki so jo imeli pri roki, skuhali v večji količini vode. Zaradi tega zgodovinarji predvidevajo, da mineštra izhaja iz Italije, vsekakor pa je osnova italijanske in sredozemske prehrane.
Prve mineštre so temeljile na osnovi čebule, saj so živila kot so krompir in paradižnik, prišla v Evropo šele v 16. stoletju. Včasih je bila mineštra poznana kot jed za revne in kmečke ljudi, danes pa je marsikje kulinarična posebnost in poslastica.
Recepti za zelenjavno mineštro
Mineštra je italijanska tradicionalna jed, ime izhaja iz latinske besede minestrare, kar pomeni postreči ali postaviti na mizo. Mineštra se je vedno pripravljala v večjih količinah in se je postregla kor prva jed v velikih družinah. V Italiji poznajo veliko različnih regionalnih receptov, osnova vseh pa je seveda sezonska zelenjava.
Mineštra brez mesa je zdrava, včasih tudi dietna hrana, ki je bogata z vlakninami in vitamini. Mineštro postrežemo kot samostojno jed, lahko tudi kot prilogo glavni jedi ali kot predjed. Med najbolj poznanimi je milanska mineštra, ki je v zgodovinskih pisnih virih prvič omenjena leta 1839.
Prvi uradno zapisan recept za milansko mineštro pa najdemo šele leta 1969 in sicer v knjigi receptov Perne Bozzi – Vecchia Milano in Cucina. To je tudi uradni milanski recept za mineštro, čeprav mnogi temu oporekajo, saj je vsa zelenjava vedno prišla iz kmečkega okolja.
Recept za klasični milansko mineštro
Klasična milanska mineštra ima bogato zgodovino, obstaja več različnih receptov, vsi pa vsebujejo sezonsko zelenjavo in riž. Prvotni recept za Minestrone alla Milanese, vključuje dolgotrajno kuhanje od 6 do 7 ur, v preteklosti so mineštro kuhali na odprtem ognju.
V prvem zapisanem receptu, milansko mineštro opisujejo kot juho, v kateri se združijo riž, fižol, sveže zelje, zelena, korenje in druga sezonska zelenjava. V originalnem receptu za milansko mineštro najdemo tudi žajbelj in slanino. Včasih so v mineštri uporabili tudi krompirjeve olupke, posebej v času revščine, se tudi olupki zelenjave niso zavrgli.
Pellegrino Artusi je recept za milansko mineštro leta 1969 objavil v svoji kuharski knjigi in od takrat je jed priznana kot tradicionalna italijanska jed. Recept se spreminja glede na letne čase, odvisno od razpoložljivosti sezonske zelenjave. V zimskem času so mineštro postregli vročo, v poletnem času pa so jed pogosto postregli tudi hladno.
Recept za milansko mineštro:
- 200 g riža
- 3 krompirji
- 1 bučka
- 1 strok česna
- 60 g slanine
- 1 šopek svežega žajblja
- 100 g trdega sira – Parmigiano Reggiano
- 1 majhna glava belega zelja
- 3 korenčki
- 300 g mlade čebule
- 150 g rjavega fižola
- svež peteršilj
- 1 velik paradižnik
- sol in poper
- 1 zelena
- 1 bela čebula
- 150 g graha
- 100 g slanine
- sveža bazilika
- 2 žlici olivnega olja
Žajbljeve liste operemo in drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in narežemo, česen olupimo in sesekljamo. Slanino narežemo na majhne kocke. Vso zelenjavo očistimo in narežemo na majhne kocke, mlad krompir pustimo cel. Za pripravo jedi lahko uporabimo tudi olupke zelenjave.
V večji ponvi segrejemo malo olivnega olja, dodamo žajbljeve liste, sesekljano čebulo in na kocke narezano slanino. Premešamo in nekaj minut pražimo, nato dodamo fižol, grah, cel mlad krompir in vso narezano zelenjavo, razen svežega zelja. Premešamo in zalijemo z večjo količino slane vode. Pokrijemo in počasi kuhamo dve uri.
V milansko mineštro tradicionalno zakuhamo riž
Paradižnik olupimo, odstranimo semena in drobno sesekljamo. V ponev stresemo sesekljan paradižnik in mešamo toliko časa, da dobimo gosto paradižnikovo omako. Dodamo na rezance narezano sveže zelje in začinimo drobno sesekljano baziliko, svežim peteršiljem in strtim česnom. Premešamo in stresemo v mineštro.
V jed dodamo še riž in kuhamo 20 minut, da se zelenjava zmehča, zelenjavni olupki pa razpadejo. Cel kuhan krompir pretlačimo z vilicami, da dobimo precej gosto mineštro.
Mineštro odstavimo z ognja, popramo in dodamo nariban sir. Mineštro stresemo v večjo skledo in postrežemo vročo ali ohlajeno.
Mineštra s testeninami
Mineštra s testeninami in veliko zelenjave, je okusna jed na žlico, bogata z vlakninami in beljakovinami. V receptu lahko poljubno spremenimo sestavine, saj je pri mineštri najlepše ravno to, da lahko dodajamo poljubno zelenjavo.
Recept za mineštro s testeninami:
- 200 g bučne kaše
- 2 krompirja
- 1 strok česna
- 2 korenčka
- 30 g slanine
- 150 g drobnih testenin
- 1 šalotka
- 1 bučka
- 1 žlica olivnega olja
- sol in poper
- 3 paradižniki
- 4 listi svežega zelja
- 1 por
- 200 g fižola v zrnju
- 1 zelena
- 100 g blitve
- svež peteršilj
- sveža bazilika
Fižol v zrnju čez noč namočimo. Por očistimo in narežemo, krompir olupimo in narežemo na kocke. Blitvo očistimo in narežemo, korenček ostrgamo in naribamo. Vso ostalo zelenjavo očistimo in narežemo na kocke.
Vso zelenjavo stresemo v velik lonec, zalijemo s hladno vodo in zavremo. Slanino drobno sesekljamo, šalotko olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Svež peteršilj in baziliko drobno sesekljamo.
V večji ponvi segrejemo dve žlici olivnega olja, dodamo narezano slanino, peteršilj, baziliko, drobno sesekljano šalotko in strt česen. Premešamo in pražimo nekaj minut, nato dodamo olupljen, očiščen in pretlačen paradižnik.
Premešamo in kuhamo 10 minut. Omako stresemo v mineštro, premešamo in takoj dodamo namočen in odcejen fižol. Zavremo, znižamo temperaturo in počasi kuhamo 2 uri.
Ko je fižol kuhan, mineštro solimo, dodamo testenine in kuhamo toliko časa, da so makaroni kuhani al dente. Preden mineštro postrežemo, dodamo nariban parmezan in kanček olivnega olja. Mineštro takoj postrežemo.
Fižolova mineštra
Fižolova mineštra je okusna jed na žlico, kjer poleg fižola v zrnju in stročjega fižola, dodamo poljubno sezonsko zelenjavo. Mineštro lahko obogatimo z rižem, testeninami ali mesom. Recept TUKAJ!
Vegetarijanska mineštra
Vegetarijanska mineštra iz poletne sezonske zelenjave, je polna vitaminov, mineralov, vlaknin in zdravih beljakovin. Recepti za zelenjavne mineštre so še posebej priljubljeni med vegetarijanci. Recept TUKAJ!
Krepka mineštra s krompirjem
V mineštro lahko dodamo poljubno zelenjavo, odličen okus doda mlad krompir in sladki krompir. Recept TUKAJ!