Športna prehrana

posted in: BLOG, Športna prehrana, Tek 0
športna prehrana
NASVETI ZA ŠPORTNO PREHRANO! POGLEJ VEČ!

Športna prehrana je nujni del vsakega športnega udejstvovanja. Profesionalni športniki imajo načrt prehrane že vključen v vsakodnevne treninge, medtem ko se morajo rekreativni športniki znajti po svoje. Pri nas je izredno veliko rekreativnih športnikov, ki se ukvarjajo z različnimi športi. Najbolj priljubljeni športi pri nas: tek, smučanje, bordanje, hitra hoja, pohodništvo, kolesarjenje in malo manj znani kot so airboarding in vse bolj popularno supanje.

Poleg teh športov smo Slovenci seveda tudi ljubitelji skupinskih športov, predvsem nogometa, košarke in rokometa. Vsi športi dobro vplivajo na naše zdravje, seveda pa moramo veliko pozornost posvetiti zdravi prehrani, regeneraciji mišic in hidraciji telesa.

Če želimo pri športu dosegati uspehe, potem moramo nujno narediti načrt prehrane. Športna prehrana je za vsakega posameznika drugačna, načrt prehrane pripravimo glede na vrsto športa s katerim se ukvarjajmo. Pri načrtovanju prehrane upoštevamo tudi cilje ki smo si jih postavili. Kadar v naše vadbe vključimo tudi otroke, moramo za njih pripraviti poseben načrt prehranjevanja, saj imajo drugačne potrebe po hranilih kot odrasli.

Športna prehrana 

Mnogi rekreativci zaradi napačne prehrane, pri svoji vadbi počasi napredujejo. Kadar športnik veliko vadi in ne dosega uspehov, mu to seveda zmanjša motivacijo in voljo do vadbe. Rekreativni športniki, ki so se šele odločili za vadbo, se morajo poleg tehnike samega športa, naučiti tudi pravilnega prehranjevanja.

Če bo naše telo pri naporni vadbi, pa naj bo to tek, smučanje ali kolesarjenje, dobilo pravilna hranila, potem bo tudi regeneracija mišic lažja. Seveda pa nikakor ne smemo pozabiti na tekočino! Hidracija telesa je prav tako pomembna kot pravilna prehrana.

Nasveti za prehrano rekreativnih športnikov

Jedilnik zdrave prehrane za športnike mora predvsem vsebovati uravnoteženo prehrano. Zdrava športna prehrana ne bo učinkovita, če bomo uživali samo prehranska dopolnila ali poleg običajne hrane pili energijske pijače. Če smo se odločili za reden trening, potem moramo naše mišice nahraniti s kakovostnimi hranili.

To bomo dosegli tako, da si zjutraj privoščimo zdrav zajtrk, potem pa čez dan uživamo raznoliko, uravnoteženo in kakovostno hrano. Vedeti moramo tudi to, kdaj in koliko jesti pred vadbo in po njej. Poleg uravnotežene hrane, si že pred vadbo pripravimo tekočino, s katero bomo hidrirali telo po vadbi.

Uravnotežena prehrana športnika

Zdrava športna prehrana mora vsebovati vsa hranila, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. V jedilnik moramo nujno uvesti ogljikove hidrate, ki telesu predstavljajo vir energije in so nujno potrebo za tvorbo glikogena v mišicah. Med ogljikove hidrate spadajo enostavni sladkorji in sestavljeni ogljikovi hidrati. Ogljikovi hidrati predstavljajo osnovno hrano za živčni sistem, pri sestavi jedilnika za športnika izločimo enostavne sladkorje. Naš organizem presežek ogljikovih hidratov ne hrani, pač pa jih kopiči v obliki maščob.

Športna prehrana mora nujno vsebovati tudi maščobe in beljakovine. Vsak obrok športnika mora vsebovati raznoliko kombinacijo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Pri sestavi jedilnika moramo upoštevati, da pri treningu z utežmi potrebujemo drugačno razmerje beljakovin in ogljikovih hidratov, kot pa pri treningu vzdržljivostih športov.

Športna prehrana pred vadbo in po njej

Obroke pred vadbo in po njej moramo prilagoditi času vadbe. Glavni dnevni obrok moramo načrtovati približno 5 ur pred treningom. Če naš trening poteka v večernih urah, potem naj bo naše kosilo pripravljeno iz lahko prebavljive hrane z visoko vsebnostjo sestavljenih ogljikovih hidratov. V takšen zdrav obrok lahko vključimo polnozrnate testenine, sadje, zelenjavo ali polnozrnati kruh. Za kosilo lahko pripravimo tudi manjšo količino pustega mesa, kot so ribe ali piščanec.

Kadar naš trening poteka zjutraj, potem naj bo lahek zajtrk sestavljen iz sadja, ali kosa toasta z domačo marmelado. Sami moramo ugotoviti kaj nam ugaja pred vadbo, v vsakem primeru pa moramo piti veliko tekočine pred in med jutranjim treningom.

Športna prehrana, malo za šalo malo za res!

Vir: verywelfit.com: Preprosti nasveti za športno vadbo